تبیان، دستیار زندگی
مراحل چاپ قرآن/ استفاده مصححان از الگوی صوتی و منابع
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مراحل چاپ قرآن

به گزارش خبرگزاری تبیان، سالانه تعداد جلد‌های زیادی از کتاب مقدس قرآن در کشور چاپ و عرضه می‌شوند که هر کدام از آن‌ها قبل از به چاپ رسیدن بارها و بارها مورد برسی قرار می‌گیرند تا هیچ اشتباهی در آن‌ها وارد نشود.
این کتاب الهی که هیچ تحریفی در آن صورت نگرفته است، توسط خوشنویسان کشور با خطی زیبا به قلم تحریر درمی‌آید و بعد از پشت سر گذاشتن مراحل مختلف به چاپ می‌رسد.
نظام جمهوری اسلامی تصمیمی گرفت و حرکت ارزشمندی را آغاز کرد که اهمیت آن امروز کاملاً مشهود است، سازمان دارالقرآن الکریم که در مراحل مختلف، قرآن‌های نگارش شده را تصحیح می‌کند تا غلط در این کتاب به‌وجود نیاید.
این کار توسط متخصصین انجام می‌شود تا اشتباهات احتمالی استخراج، تصحیح و در اختیار ناشران قرار بگیرد تا قبل از هر عملی برای چاپ، نسبت به رفع آن‌ها اقدام کنند.
این متخصصین که اصولاً از فارغ التحصیلان رشته‌ قرآن و حدیث یا طلبه‌های سطح دو حوزه علمیه و یا از قاریان و حافظان قرآن هستند، دوره‌های تخصصی تصحیح را گذرانده‌اند و می‌توانند اشکالات به‌وجود آمده را پیدا و تصحیح کنند.
این اشکالات می‌توانند توسط خوشنویسان رخ دهند، چرا که آن‌ها بیشتر تمرکز خود را روی زیبا نوشتن آیات دارند و گاهی متوجه اشکالات پیش آمده نمی‌شوند و از طرف دیگر با فکری آسوده به نگارش خود می‌پردازند زیرا می‌دانند اشکالات پیش آمده توسط سازمان دارالقرآن تصحیح و به آن‌ها ابلاغ می‌شود.
کار تصحیح کتاب قرآن از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است به این دلیل که هر اشتباهی هر چند کوچک ممکن است معنا و مفهوم آیه را کاملاً تغییر دهد، لذا تنها کسانی می‌توانند این کار را بر عهده بگیرند که از هوش و دقت بالایی بهره‌مند هستند.
هر کتاب نوشته شده توسط پنج مصحح مورد برسی قرار می‌گیرد که هر مصحح در روز یک جزء و حداکثر یک جزء و نیم از قرآن که حدود چهل هزار کلمه می‌شود را مورد برسی قرار می‌دهد.
مصححان قرآن از دو الگوی صوتی و کتاب منبع در امر تصحیح استفاده می‌کنند که در الگوی صوتی به صدای قاریان مشهور جهان گوش می‌دهند و آیات را با آن مطابقت می‌دهند، همچنین در الگوی کتاب منبع نیز یک کتاب قرآن را منبع قرار می‌دهند و با توجه به کلمات نورانی آن به تصحیح آیات و کلمات کتاب‌های نوشته شده می‌پردازند.
مصححان اغلاط املایی و یا اشکال اعراب‌ها را پیدا کرده و در یک جدول با ذکر مکان آن غلط، آن‌ها را به کاتبان و خوشنویسان ارجاع می‌دهند تا ایرادهای پیش‌آمده رفع شود.
همچنین در مرحله چاپ هم ممکن است به علت عدم دقت کافی در چاپ و یا به‌وجود آمدن ایراد فنی در دستگاه چاپ، اشکالاتی پیش‌ آید، اما حضور متخصصین در مرحله چاپ تأثیر بسزایی در کاهش و رفع اشکالات و غلط‌های به‌وجود آمده دارد به این صورت که اوراق چاپ شده را مورد برسی قرار می‌دهند و اشکالات به‌وجود آمده را مشخص و تصحیح می‌کنند و آن‌‌ها را دوباره چاپ می‌کنند.
برسی‌ و تصحیح کتاب قرآن چندبار تکرار می‌شود و در صورت نداشتن ایراد، با تایید سازمان دارالقرآن و سازمان‌های مرتبط، مجوز چاپ قرآن صادر و این کتاب مقدس به مرحله چاپ می‌رسد.
از سال 1364 تا پایان سال 1393 تعداد 8 هزار و 608 مجوز چاپ، صادر شده است و تعداد تیراژ چاپ این کتاب مقدس 168 میلیون و 234 هزار و 100 جلد بود است که از این میان تعداد 1 میلیون و370 هزار و67 مورد از قرآن‌های نوشته شده، غلط‌‌گیری شده‌اند.
این 30 سال تجربه در زمینه نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم، دست‌آوردهایی را به همراه داشته است که امروزه حیطه فعالیت‌های نظارت بر چاپ و نشر قرآن را به خارج از مرزهای ایران اسلامی برده است.
* امیر صالحی


iqna.ir | خبرگزاری بین المللی قرآن

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .