تبیان، دستیار زندگی
شهر تاریخی دارابگرد که از کهن ترین شهرهای ایران و جهان محسوب می شود،نخستین پایتخت سلسله ساسانیان است و قدمت آن به بیش از 2500 سال و عصرهخامنشیان می رسد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دیدار از طولانی ترین دیوار گلی

شهر تاریخی دارابگرد که از کهن ترین شهرهای ایران و جهان محسوب می شود،نخستین پایتخت سلسله ساسانیان است و قدمت آن به بیش از 2500 سال و عصرهخامنشیان می رسد.

به کوشش: رحیمه زرگر-بخش گردشگری تبیان
شهر تاریخی دارابگرد

دارابگرد که در قدیم به آن دارابجرد نیز می گفتند، در ۶ کیلومتری جنوب شهر فعلی داراب و در کنار جاده جدید داراب- شیراز قرار دارد. دارابگرد نام یکی از 5 شهرستان ایالت پارس در ایران قدیم است. دیوار اطراف شهر باقی مانده و هنوز برخی از بقایای بناها از جمله کاخ وقلعه حاکم شهر بر فراز قله میانی دیده می شود. بنای شهر دارابگرد بر مبنای برخی روایات تاریخی منسوب به داراب پسر بهمن، پسر اسفندیار کیانی بوده است.
این شهر،به دلیل شرایط امنیتی آن زمان و اهمیت شهر به صورت مدور در میان دشت وسیع و حاصلخیز داراب بنا گردیده است و از این جهت در ردیف اولین شهرهای مدور داخل فلات ایران محسوب می گردد. طرح و نقشه مدور شهر دارابگرد از اصول شهرسازی آسیای غرب اقتباس شده است. پیرامون شهر دیوار مخروطی عظیمی از گل رس و سنگ و ملات آهک ساخته شده است که ارتفاع آن به بیش از ۱۰متر می رسد. این دیوار در طول زمان دچار فرسایش شده و ارتفاع آن اکنون به حدود ۷ متر می رسد.وجود ماده چسبنده ای در میان ملاط و گل به کار رفته در دیوار، سبب شده با گذشت بیش از 2500 سال این دیوار با تخریب کم پا برجا و استوار باقی بماند.

گنبد نمکی دارابگرد یا دارابجرد در وسط دشت سرسبز و پهناور داراب سر از خاک بر آورده است. این کوه نمکی مرکز شهر باستانی دارابگرد می باشد که دیواری حلقوی آن را در برگرفته است. این مجموعه گردشگری باستان - زمین شناسی کم نظیر یکی از جمله آثار جذاب،دیدنی و تماشایی در استان فارس است

پشت دیوار خندق بزرگی برای حفاظت بیشتر از شهر ایجاد نموده بودند که دسترسی به شهر را در مواقع خطر بسیار مشکل می کرده است.عمق این خندق بیش از ۱۰ متر و عرض آن حدود۵۰ متر بوده است که این قسمت نیز دچار فرسایش شده است. این خندق پیوسته مملو از آب بوده و به گفته مورخین در آن گیاهانی بوده که به دور پای افرادی که وارد خندق می شده اند می پیچیده و مانع از شنا کردن آنها می شده است. آب مورد نیاز خندق از رودخانه های اطراف از جمله رود بال تامین می شده است.
دیوار گلی شهر دارابگرد به عنوان طولانی ترین و عریض ترین دیوار ۲۵۰۰ ساله دنیا هنوز در فهرست آثار جهانی قرار ندارد و آن طور كه کارشناسان می گویند این شهر نه تنها قابلیت ثبت در فهرست یونسكو را دارد بلكه برای ثبت این دیوار در كتاب ركوردهای گینس نیز پیگیری هایی در دست انجام است. دیوار اطراف این شهر هخامنشی طولش به شش كیلومتر می رسد.
گنبد نمکی دارابگرد یا دارابجرد در وسط دشت سرسبز و پهناور داراب سر از خاک بر آورده است. این کوه نمکی مرکز شهر باستانی دارابگرد می باشد که دیواری حلقوی آن را در برگرفته است. این مجموعه گردشگری باستان - زمین شناسی کم نظیر یکی از جمله آثار جذاب،دیدنی و تماشایی در استان فارس است.

شهر تاریخی دارابگرد

این گنبد نمکی بر روی نقشه زمین شناسی به شکل یک دایره قرمز رنگ (رنگ ویژه رسوبات سری هرمز) بین رسوبات عهد حاضر (رنگ سفید) خود نمایی می کند و بر روی عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای  به صورت تپه ای بر آمده از دل زمین می باشد که در مرکز  دایره ای وسیع به دام افتاده است.
شهر دارابگرد بنا به نوشته مورخان و جغرافیدانان قدیم تا سده ششم هجری قمری بسیار آباد و پررونق بوده، اما بر اثر حملات ویرانگر و نبردهای داخلی دچار آسیب و ویرانی می شود و اهالی پس از کوچ از دارابگرد به تنگ رنبه ویبسر به محل فعلی شهر داراب عزیمت می کنند. از شهر امروزی داراب،تا شهر تاریخی دارابگرد (گنبد نمکی دارابگرد) فاصله ای نیست.


منابع:همشهری،مهر،سیری در ایران،مکان بین،ایران دزرت،نگاه