تبیان، دستیار زندگی
اختلال های عاطفی و رفتاری در خواب تاثیرات زیادی را می گذارند، ممکن است شما احساس کنید کودک تان در خواب رفتارهای عجیبی نشان می دهد اما علت آن چیست؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کابوس خواب،امشب نیا!

اختلال های عاطفی و رفتاری در خواب تاثیرات زیادی را می گذارند، ممکن است شما احساس کنید کودک تان در خواب رفتارهای عجیبی نشان می دهد اما علت آن چیست؟

رومینا سادات تجاره، کارشناس ارشد مشاوره
بخش خانواده ایرانی تبیان
ترس کودک در خواب

خواب، دوره های نسبتا بی حرکت و طولانی مدتی است که برای حفظ تعادل جسمی و روانی بسیار حایز اهمیت است و محرومیت در آن باعث موجب ایجاد مشکلات احساسی، خلقی و یا گفتاری و ... در افراد می شود. اما همین خواب که می تواند اثرات مثبتی در سلامت جسمی و روحی افراد داشته باشد، می تواند باعث ایجاد آشفتگی در افراد و اطرافیانشان بشود.
کودکان حدودا بین 3 تا 7 سال معمولا ناراحتی ها، خشم ها و اضطراب هایشان را با انجام دادن اعمال نامطلوب مثل لجبازی، پرتاب اسباب بازی و ... نشان می دهند و یا با ایجاد اختلال در خواب، تغذیه نشان می دهند. به دلیل اینکه اختلال های عاطفی و رفتاری در خواب تاثیرات زیادی را می گذارند در زیر به نکاتی در این باره می پردازیم. کودکان هیجانان منفی خودشان را به 5 صورت می توانند در خواب نشان دهند.
1- دیدن خواب های ترسناک
2- وحشتزدگی در خواب
3- راه رفتن در خواب
4- گفتار در خواب
5- فشردن دندان ها در خواب

دیدن خواب های ترسناک

دیدن خواب های ترسناک در کودکان 3 تا 7 سال کاملا طبیعی و رایج است. در این حالت کودک بعد از دیدن خواب ترسناک با حالت گریه و فریاد از خواب بیدار می شود ولی نسبت به خوابی که دیده است آگاهی و هشیاری دارد. یعنی کاملا به یاد می آورد که در خواب چه دیده است و اطرافیانش را می شناسد. در این حالت معمولا کودکان از والدینشان درخواست می کنند که در کنار آنها بخوابند.
حال باید چه کرد؟ بهترین راهکار این است که به این خواسته کودک پاسخ مثبت ندهیم ولی باید به او آرامش بدهیم و به او این اطمینان را بدهیم که در هیچ خطری او را تهدید نمی کند. بعد از آرام کردن کودک والدین می توانند در کنار او باشند تا کودک به خواب برود ولی حتما قبل از خوابیدن کودک باید به او بگوییم که به محض اینکه به خواب رفت، ما هم به محل خواب خودمان بر می گردیم. کار دیگری که والدین در این حالت باید انجام بدهند این است که اگر در اتاق کودک محرک های شنیداری و دیداری وجود دارد آن ها را برای کودک بیان کنند. مثل افتادن سایه درختان روی پرده و حرکت آنها، صدای جیر جیر درب، صدای کولر و ... را حتما برای کودکان باید آموزش بدهیم که دچار ترس بیشتر آنها در زمان خواب نشود. این نکته را هم در نظر داشته باشیم که خیلی مواقع علت ترس کودکان  به دلیل اتفاقات در طول روز است. مثل دعوای والدین، دیدن کارتون ها و فیلم های ترسناک.

کودکان حدودا بین 3 تا 7 سال معمولا ناراحتی ها، خشم ها و اضطراب هایشان را یا با انجام دادن اعمال نامطلوب مثل لجبازی، پرتاب اسباب بازی و ... نشان می دهند و یا با ایجاد اختلال در خواب، تغذیه نشان می دهند.

وحشتزدگی در خواب

در این حالت کودکان با دیدن خواب ترسناک  با گریه و فریاد شدید از خواب بیدار می شوند ولی به حالت هشیاری کامل نیستند و هم خوابشان را به یاد نمی آورند و هم اینکه اطرافیانشان را نمی شناسند. این کودکان ممکن است به اطرافیان صدمه بزنند و در همان زمان از آنها درخواست کمک کنند. اگر این حالت در کودک شما دیده می شود می تواند به این دلیل باشه که کودک شما نسبت به مساله ای درگیری ذهنی دارد و دچار اضطراب می باشد. اما نگران نباشید به محض اینکه اضطراب کودک از بین برود، وحشتزدگی او هم تمام می شود. کوچکترین عوامل هم می تواند کودک را دچار این حالت کند. برخی عوامل عبارتند از:
اختلافات شدید والدین
فیلم ها و کارتون های ترسناک
فوت یکی از والدین
ماموریت های پی در پی والدین
جدا شدن والدین از یکدیگر و بی توجهی به نیازهای اساسی کودکان

راه رفتن

برخی از کودکان ممکن است که هیجانات منفی شان را به صورت راه رفتن درخواب نشان دهند. در این حالت کودک می تواند تقریبا برخی از کارهایی را که در روز انجام دهد را در شب انجام دهد. چشمانشان به حالت نیمه باز است. سن شروع این اختلال 6 تا 12 سالگی می باشد. مطمئن باشید با از بین رفتن اضطراب های کودک این مشکل هم بر طرف می شود.

اگر در اتاق کودک محرک های شنیداری و دیداری وجود دارد آن ها را برای کودک بیان کنند. مثل افتادن سایه درختان روی پرده و حرکت آنها، صدای جیر جیر درب، صدای کولر و ... را حتما برای کودکان باید آموزش بدهیم که دچار ترس بیشتر آنها در زمان خواب نشود

فشردن دندان ها به یکدیگر

این حالت ممکن است به این دلیل در کودکان دیده شود که در ناحیه فک و دهان دچار مشکلاتی هستند. پس با دیدن این حالت در کودکتان، ابتدا او را از نظر جسمی بررسی کنید و اگر کودکتان در این زمینه مشکلی نداشت، قطعا فشردن دندان هایش به دلیل خشم فرو برده کودک می باشد. کودکان از مسایل مختلفی می توانند خشمگین شوند. این عوامل می تواند شامل عوامل زیر باشد:
-برآورده نشدن نیازهایشان توسط والدین
-تبعیض گذاری بین کودکان
-مقایسه شدن کودکان
-اختلافات والدین

گفتار در خواب

اتفاق دیگری که به دلیل ایجاد هیجانات منفی می تواند در خواب کودکان تاثیر بگذارد، گفتار در خواب می باشد. در این حالت کودک می تواند از چند کلمه تا جمله را در خواب بیان کنند. این حالت بین کودکان و بزرگسالان شایع است. معمولا فهم این جملات برای اطرافیان دشوار است. این حالت اگر به تنهایی در کودک باشد هیچ اشکالی ندارد ولی اگر همراه با راه رفتن یا وحشتزدگی شبانه در کودک دیده شود، نیاز به رفع اضطراب کودک دارد.



مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.