تبیان، دستیار زندگی
در سراسر دوران زندگی، ارتقای بهداشت روانی کودکان و نوجوانان نقش مهمی دارد. افزایش فشارهای روزمره زندگی بر خانواده ها، تطبیق سبک مثبت فرزند پروری را برای آن ها بصورت چالش بزرگی مطرح نموده است....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مهارت کنترل هیجان دختران

مهارت کنترل هیجان دختران

دهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده‌اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: بررسی رابطه فرزندپروری برمهارت کنترل هیجان دختران 10 تا 15 سال
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: ندا ولی عابدینی
زمینه و نوع پروژه: روان‌شناسی، جامعه شناسی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دخترانه رفاه
 
در سراسر دوران زندگی، ارتقای بهداشت روانی کودکان و نوجوانان نقش مهمی دارد. افزایش فشارهای روزمره زندگی بر خانواده ها، تطبیق سبک مثبت فرزند پروری را برای آن ها بصورت چالش بزرگی مطرح نموده است.

کودک

در نوشته ذیل نمونه هایی از تکنیک های فرزندپروری مثبت ارائه می گردد:
• بهبود مهارت های اجتماعی در فرزندان: بهترین عامل پیش بینی کننده عملکرد سالم دوران بزرگسالی، میزان صلاحیت اجتماعی کودکان است. صلاحیت اجتماعی یعنی کودک بتواند با دیگران کنار بیاید و با آن ها با مسالمت زندگی کند. صلاحیت اجتماعی و عزت نفس در افراد با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند. این موارد شامل همانندسازی، آموزش مهارت ها و رفتارهای اجتماعی به کودکان و بکارگیری این آموزش ها در گسترش تعاملات اجتماعی مثبت با دیگران می باشد.


• اختصاص فرصتی برای مکالمه با فرزندان: انباشت احساسات در درون کودک می تواند موجب طغیان های خلقی، نوسانات یا حتی رفتارهای قلدرانه شود. کودکتان را تشویق کنید که کاملاً آزادانه درباره احساساتش با شما صحبت کنند. به او تفهیم کنید که یک روش سالم برای بیان خشم، ترس، اندوه یا درد، صحبت کردن درباره این احساسات است. تلاش کنید کودکتان عواطف خود را بصورت کلامی ابراز نماید و خود نیز بعنوان یک الگو، درباره احساساتتان با او صحبت کنید.


• تشویق در انجام امور : پاداش و تشویق کودکان بخاطر یک رفتار خوب و مناسب بسیار مهم تر از آنست که به انتقاد از بخشی از رفتار که ممکن است ناپخته بنظر برسد، بپردازیم. بعنوان مثال اگر کودک شما اتاقش را مرتب نمود اما توده عظیمی از  اسباب بازی هایش را در گوشه اتاق باقی گذاشته، به جای اینکه او را برای این غفلت مورد سرزنش قرار دهید، «بگویید چقدر خوب اتاقت را تمیز و مرتب نموده ای.»


• به جای تنبیه به برقراری نظم و انضباط اصرار نمایید: نظم عبارتست از ارائه رفتاری قابل قبول که موجب یادگیری اتخاذ تصمیمات عاقلانه توسط فرد می گردد. به کودکتان برای رفتار خوب پاداش بدهید، محدودیت هایی را بسته به سن و موقعیت برای او تعیین کنید، سعی کنید به آن ها القا کنید که علاقمندید آن ها خود ناظم خود باشند. تنبیه فیزیکی و حتی کلامی می تواند برای کودک مضر بوده و منجر به تنزل عزت نفس در وی شود.


• عدم انتقال استرس های ناشی از محل کار به خانه و خانواده : وقتی که والدین در محیط کار با انواع استرس روبرو باشند ممکن است این استرس به زندگی خانوادگی آن ها انتقال یابد و نهایتاً آن ها بیشتر مستعد بحث و مجادله با فرزندان خود بوده و کمتر قادر به تحمل رفتارهای نامناسب از طرف آن ها باشند. این مسئله ممکن است اثر سوئی بر روی عزت نفس کودک داشته باشد. ضروریست که نسبت به شناسایی عوامل استرس زا در مورد خود اقدام نموده و به نیازهای بهداشت روان خود توجه کنیم.


•  عدم پرورش افراطی فرزندان : این سبک فرزند پروری شامل ثبت نام کودک در تعداد زیادی از فعالیت های فوق برنامه، آموزشی، ورزشی و موسسات اجتماعی است. کودکان نیاز به زمان و فضایی برای خلاقیت، فکرکردن و کشف اشیاء توسط خود دارند. فرزندپروری افراطی ممکن است به اعتماد بنفس کودک آسیب برساند، احتمالاً باعث ایجاد و گسترش افسردگی و سوء مصرف مواد شود.

روش پژوهش

دانش آموزان در پژوهش حاضر سعی در شناخت رابطه شیوه فرزند پروری برمهارت کنترل هیجان دختران 10 تا 15 سال داشتند، لذا جهت انجام پژوهش از روش های تحلیلی پیمایشی استفاده کردند، آن ها جهت دستیابی به اهداف پژوهش از روش های مصاحبه، پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای استفاده کردند.


مهارت های کسب شده

آشنایی با شیوه انجام پژوهش
آشنایی با مفاهیم اعتماد به نفس و مهارت های ارتباطی

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: مهدی رحمانی

تنظیم: نسرین صادقی