تبیان، دستیار زندگی
چالش ها و موفقیت هایی که در طراحی بازی وجود دارد می توان برای آموزش مجازی به کار برد تا فراگیران را در آموزش درگیر کرد و به نتیجه مورد نظر رسید. علاوه بر آن چیزی که گفته شد، Gamification در کوتاه مدت استفاده می شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آموزش الکترونیک با قوانین بازی (2)

به صورت ذاتی هر برنامه بازی برای اینکه بازیکن متوجه شود که چگونه باید بازی را انجام دهد، به خوبی طراحی شده است و در کنار آن یک سری تکنینک های ساده و مفید به او کمک می کند.


چالش ها و موفقیت هایی که در طراحی بازی وجود دارد را می توان برای آموزش مجازی به کار برد تا فراگیران در آموزش درگیر کند و به نتیجه مورد نظر برساند. علاوه بر آن، Gamification در کوتاه مدت استفاده می شود. در این راه شما به اهداف خود رسیده و پاداش های خوبی دریافت می کنید. همچنین چهارچوبی جدید برای استفاده از مواد آموزشی جدید در اختیار شما قرار می دهند.
زمانی که بازی را شروع می کنید می بینید که سطح های ابتدایی بسیار آسان است و باختن در سطح آسان غیر ممکن است و اگر شما ببازید به شما ترفندهای کوچکی را می آموزد تا بتوانید پیروز شوید. زمانی که مهارت لازم را پیدا کردید به جلو حرکت کرده و چالش های بیشتری را برای ساختن مهارت بازیکن ایجاد می کند و شما می توانید از آموخته های مراحل قبل برای پیروزی در مراحل بعد استفاده کنید.

نداشتن مربی در بازی شما را ملزم می سازد از تجربیات خود استفاده کنید تا بتوانید رو به جلو گام بردارید. تمای این ویژگی ها در واقع یک فرآیند آموزشی است که در آموزش الکترونیک به کار می رود. از جمله بازی های فکری می توان به بازی گابی اشاره داشت که علاوه بر داشتن رابط کاربری و گرافیکی مناسب، فکری است و بازیکن را در بازی درگیر می کند. در این بازی فرد باید با استفاده از قوانین طبیعی و فیزیکی تعادل گابی را حفظ کند.


بازی های ارائه شده براساس Gamification می تواند برای کودکان نیز طراحی شود. به عنوان مثال بازی DrawQuest از سری بازی هایی است که خلاقیت افراد را برمی انگیزاند و هر روز با ارئه یک مدل، شما باید از روی آن طرحی را ارائه دهید. درگیر کردن استعداد افراد در بازی سبب رشد آن ها می شود. زمانی که شما بازی می کنید از آن بازخورد مناسبی دریافت می کنید و این موضوع همان چیزی است که در آموزش الکترونیک خوب به آن نیاز داریم. یعنی با انجام فعالیت های پرورشی خود، بازخورد سازنده ای را بگیریم که چالشی برای یادگیرنده ها ایجاد کرده و براساس آن بازخورد بازی و آموزش را به روز می کنیم و این کار در واقع همان توجه به نیاز و اهداف افراد است.
اگر جزء آن دسته افرادی هستید که معتقدید سوال یا کوییز بهتری برای سنجش وجود دارد، باید آن را مطرح کنید. به این ترتیب که چالش را به صورت سوال مطرح کرده و براساس پاسخ های دریافت شده، بازخورد را اعمال می کنید. حال سوالات مطرح شده با شرح زیر است:

1. چگونه یادگیرنده یک فعالیت را انجام داد؟
2. چگونه می توانست فعالیت مورد نظر را بهتر انجام دهد؟
3. چالش بعدی برای بهبود عملکرد که می تواند به فرد کمک کند، چیست؟
آموزش الکترونیک با قوانین بازی (2)

طراحی یک روش یادگیری خوب شامل تمام ویژگی های یک بازی است که به توضیح آن می پردازیم.

• بسیاری از ارزیابی های سازنده که به عنوان بازخورد به شما داده می شود، باعث می شود تا بدانید چه کاری را می خواهید انجام دهید.
• اگر شما کاری را به خوبی انجام نمی دهید، با استفاده از راهنمایی که در اختیار شما می گذارند می تواند فعالیت خود را بهبود ببخشید.
• به شما فرصت امتحان دوباره داده می شود. ( شما در بازی می توانید یک مرحله را چندین بار انجام دهید.)
• با استفاده از راهنما به راحتی می توانید مشکل پیش روی خود را درک کنید.
• امکان تطبیق فرد با سطح آموزش وجود دارد، این موضوع دارای روند یکسانی نیست و با باز شدن چالش های جدید و سخت به مرحله بعد می روید.
• شما می دانید که چه چیزی را باید به دست آورید و چه کاری انجام دهید. در یک آموزش خوب نیز مانند بازی باید همه چیز به روشنی مشخص شده باشد.


طراحی آموزش الکترونیک که بر مبنای بازی باشد و خوب باشد، روش متفاوتی است با اینکه شما بر روی موضوعی کلیک کنید و به مطالعه بپردازید. شاید دلیل آنکه بازی در آموزش الکترونیک جایگاه خوبی را پیدا نکرده است این باشد که پیش نیازهای آن فراهم نیست.

مثلا در ابتدای کار شما نیاز به برنامه نویسی و طراحی در سطح بالایی دارید. هم چنین بسیاری از تیم های مشغول در آموزش الکترونیک به دنبال افراد انیمیشن کار و کارشناسان گرافیک هستند و در جایگاه بالاتر به دنبال طراح خلاق و با استعداد هستند تا مهارت طراحی سمعی- بصری داشته و از راه آن درآمدزایی کنند تا تعاملی بین بازی و آموزش ایجاد شود.
علاوه بر موارد گفته شده ابزارهای آموزش الکترونیکی نیز برای کارهای انیمیشن و گرافیکی وجود دارد که نمونه آن Elucidat که اجازه می دهد تمامی مهارت را Gamified کنید تا به عبارت دیگر با بازی همراه کنید. این ابزارها موجب می شوند تا هزینه و زمان کمتری را تلف کنید و بتوانید کارهای آزمایشی خود را با سرعت بالاتری انجام دهید. همچنین می توانید از منابع دیگر در این زمینه استفاده کنید که یکی از لینک های آن را در اختیار شما خواهیم گذاشت.( free book on gamification ) 
به طور خلاصه، برای ایجاد یک دوره آموزش الکترونیک همراه با بازی که بزرگ و تاثیرگذار باشد، باید نکاتی را در نظر داشته باشید.

• یادگیرنده در مدار اصلی توجه قرار داشته باشد.
• یادگیرنده را به طور کامل با آموزش و کار درگیر کرد.
• انگیزه های درونی و بیرونی یادگیرنده را افزایش دهید. ( او را به انجام فعالیت بیشتر در آموزش تشویق کنید)
• چالش های خوبی را طراحی کرده و بازخوردهایی کاملی را در نظر گرفت تا افراد در صورت مواجه شدن با مشکل به سرعت آن را برطرف کنند.
• فرصت تکرار مسیر برای یادگیرنده فراهم باشد. ( برای یادگیری یک مسیر چندین بار طی شود)


تهیه: سید خاموشی
بخش آموزش الکترونیکی تبیان