تبیان، دستیار زندگی
چند وقتی است که هر سایت و صفحه ای را باز می کنیم تصاویری از جوانان ثروتمند و مایه داری را می بینیم که با فخر فروشی داشته هایشان را به نمایش گذاشته اند ، و به آن مباهات می کنند ، ما هم نگاه می کنیم و آه می کشیم و حسرت می خوریم برای دقایقی در دنیای خیال غرق
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماشین های گذرموقت و حسرت های ما!‌


چند وقتی است جوانان ثروتمند و مایه داری را می بینیم که در شبکه های اجتماعی  با فخر فروشی داشته هایشان را به نمایش گذاشته اند،و به آن مباهات می کنند، ما هم نگاه می کنیم و آه می کشیم و حسرت می خوریم برای دقایقی در دنیای خیال غرق می شویم که اگر آن ویلا و فلان ماشین را من داشتم چه کارها که به آن نمی کردم ....


ثروت

با نهایت یأس یک حساب سرانگشتی می کنیم که ای بابا با این حقوق کارمندی تا آخر عمر هم نمی توانیم به یک هزارم داشته های اینان برسیم و نا امیدی تمام وجود ما را می گیرد، این مقایسه ها ما را به کجا می رساند؟

بعضی ها را که دستشان می رسد ممکن است به اختلاس ها و دزدی ها و مال مردم خوری بکشاند و عده ای که دستشان کوتاه است را هم در دنیایی تاریک پر از حسرت و ناله و نفرین غرق می کند.

اینکه عده ای این قدر دارند و عده ای یک گرده نان خشک هم ندارند یک جلوه زشت از دنیای بشری است که سالیان درازی است بوده و هست و خواهد بود.

و در این اقتصاد یکسره تورم و رکود ما ایجاد این شکاف طبقاتی بین طبقه مرفه و نیازمند بسیار زشت و نامیمون است، حرف ما ریشه یابی این تضاد طبقاتی و عواقب آن نیست، حرف ما در میزان سوزش آه هایمان در هنگام مواجهه با یکی از آن ماشین های میلیاردی گذر موقت است که می بینیم در همین هوایی ما نفس می کشیم و به دنبال یک لقمه نان جان می کنیم دیگرانی هستند که چگونه در دنیایی از نعمت ها غرقند. بحث، بحث مقایسه کردن ها و عذاب کشیدن هاست.

در اینجا خداوند متعال یک دستور صریح به ما می دهد ؛

خداوند در آیه 131 سوره طه می‌فرماید: «وَ لا تَمُدَّنَّ عَیْنَیْکَ إِلى‏ ما مَتَّعْنا بِهِ أَزْواجاً مِنْهُمْ زَهْرَةَ الْحَیاةِ الدُّنْیا لِنَفْتِنَهُمْ فِیهِ وَ رِزْقُ رَبِّکَ خَیْرٌ وَ أَبْقى» ‏ ؛ و هرگز چشم خود را به نعمتهاى مادى که به گروه‏هایى از آنها داده‏ایم میفکن که اینها شکوفه‏هاى زندگى دنیاست و براى آن است که آنان را با آن بیازمائیم و روزى پروردگارت بهتر و پایدارتر است.

به هر حال ما که با حسرت خوردن به جایی نمی رسیم نه از داشته های اینان چیزی کم می شود و نه چیزی به جز غم و اندوه نصیب ما می شود .

بله می دانم خیلی دردناک است که خسته و درگیر و غرق در محاسبات قسط و قرضهایت ناگهان صدای ویراژ ماشینی رشته افکارت را پاره کند که یک صدم پول آن ماشین های گذر موقت از رنج این همه قرض ، رهایت می کند سخت است اما بهتر است برای درمان این حسرت فکری کنیم .

از امام صادق علیه السّلام روایت شده که فرمودند اگر می خواهى دیدگان شما روشن گردد و به خیر دنیا و آخرت برسید طمع نداشته باشید و از مردم قطع امید نمائید.

سراغ راهنمایی های ائمه علیهم السلام می رویم

لقمان به فرزندش چنین سفارش می کند: ‏

«اى پسرم بى‏نیازترین مردم کسى است که به آنچه در دست اوست قناعت کند و فقیرترین آنها کسى است که به آنچه در دست مردم است چشم داشته باشد و بر تو باد که مأیوس باشى از آنچه در دست مردم است. و اعتماد تو به وعده خدا باشد. و کوشش کن در آنچه بر تو واجب شده. و رزقى که براى تو ضمانت شده و به تو خواهد رسید لازم نیست سعى بسیار در طلب آن داشته باشى.  و توکّل بر خدا کن در تمام امور و کارهاى خود تا تو را کفایت کند.»  (ارشاد القلوب-ترجمه طباطبایى ص 290 باب 18)

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ إِنْ أَرَدْتَ أَنْ تَقَرَّ عَیْنُکَ وَ تَنَالَ خَیْرَ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ فَاقْطَعِ الطَّمَعَ عَمَّا فِی أَیْدِی النَّاس‏.

از امام صادق علیه السّلام روایت شده که فرمودند اگر می خواهى دیدگان شما روشن گردد و به خیر دنیا و آخرت برسید طمع نداشته باشید و از مردم قطع امید نمائید.

(ترجمه الإیمان و الکفر بحار الانوار ج‏2 598 129 در طمع و چاپلوسى ..... ص: 598)

ج- قَالَ رسول الله –ص-: أُوصِیکَ بِخَمْسٍ بِالْیَأْسِ عَمَّا فِی أَیْدِی النَّاسِ فَإِنَّهُ الْغِنَى وَ إِیَّاکَ وَ الطَّمَعَ فَإِنَّهُ الْفَقْرُ الْحَاضِرُ وَ صَلِّ صَلَاةَ مُوَدِّعٍ وَ إِیَّاکَ وَ مَا یُعْتَذَرُ مِنْهُ وَ أَحِبَّ لِأَخِیکَ مَا تُحِبُّ لِنَفْسِکَ.

رسول اکرم صلى اللَّه علیه و آله فرمودند: به تو پنج وصیت میکنم: از مردم قطع امید کن که توانگرى در آن می باشد، از طمع دورى نما که آن فقر ایجاد می کند، هر گاه نماز میخوانى خیال کن که آخرین نمازت میباشد، سخنى نگو که بعد از آن عذر بخواهى براى خود هر چه میخواهى براى برادرت هم بخواه‏.(بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار ج‏70 168 باب 129 )

دوست عزیز؛

اگر مال و دارایی دیگران مایه‌ی حسرت ما شده است بهتر است بدانیم که ثروتمند بودن یعنی برخورداری از امکانات بیشتر و این یعنی مسولیت سنگین تر ، یعنی سوال و جواب سخت تر در قیامت یعنی امتحان الهی ، خانواده ثروتمندی را می شناسم که ثروت زیادی دارند و همیشه در عذابند با تصور اینکه همه عالم به زندگی اینان چشم بد دارند و همیشه در حال مخفی کردن داشته هایشان هستند و اینقدر در این امر افراط کرده اند که کااملا منزوی شده اند .

ما نمی خواهیم از نداری و فقر دفاع کنیم چرا که همین فقر برادر شیطان است در روایت آمده که" از دری که فقر بیاید از در دیگر ایمان می رود " اما یادمان باشد اگر ثروتمند نیستیم مسؤلیت مان هم از همه این مرفهان بی درد کمتر است ، روز حساب و کتاب و به چه کنم چه کنم افتادن این ها هم نزدیک است .

فاطمه محمدی 

کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث 

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


مطالب مرتبط:

نگاه قرآن به ثروت و دارایی

ثروت قابل توجه امام علی علیه السلام

ثروت زیاد، مایه شهوت است

بچه پولدارها چگونه زندگی می کنند؟!

موادّ امتحانى بزرگان!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.