تبیان، دستیار زندگی
«تهاجم پوشالی» نوشته دکتر محمد سعیدی مهر، نقدی بر ادعاهای رابرت موری در کتاب «تهاجم اسلامی» است که به تازگی از سوی انتشارات رویش نو منتشر شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تهاجم پوشالی نقدی بر تهاجم اسلامی

«تهاجم پوشالی» نوشته دکتر محمد سعیدی‌مهر، نقدی بر ادعاهای رابرت موری در کتاب «تهاجم اسلامی» است که به تازگی از سوی انتشارات رویش نو منتشر شده است.

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
تهاجم پوشالی

«تهاجم پوشالی» عنوان اثری در نقد کتاب «تهاجم اسلامی» (نوشته رابرت موری) است که به قلم دکتر محمد سعیدی‌مهر، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس، نوشته شده و به تازگی توسط انتشارات رویش نو روانه بازار شده است.

«تهاجم اسلامی»، اثر رابرت موری، مشحون از ایراد اتهام‌های واهی و نسبت‌های ناروا به اسلام و مسلمانان است و این موضوع با مطالعه کتاب برای خواننده آشکار می‌شود.

تمایز اسلام و مسیحیت

در فصل نخست با عنوان «تمایز اسلام و مسیحیت»، مباحثی چون «هراس از سرعت چشمگیر رشد اسلام»، «توسل به تخیل»، «جامعیت دین اسلام»، «اسلام و فرهنگ عربی»، «نژادپرستی»، «انتساب عرب‌ها به اسماعیل و ابراهیم(ع)» و «ماهیت فرهنگی اسلام» اختصاص یافته است.

رابرت موری، نویسنده کتاب «تهاجم اسلامی»، با استفاده از آمار و ارقام درصدد القای اسلام‌هراسی است. ساختار کتاب به گونه‌ای است که این احساس خطر را برای خواننده مسیحی ایجاد می‌کند که به‌زودی اسلام بر کشور او حاکم شده و حیات دینی او را نابود خواهد کرد.

همچنین موری می‌کوشد ثابت کند که اسلام دینی «عربی» است و حضرت محمد(ص) فرهنگ عربی قرن هفتم میلادی را در چهره یک دین الهی به مردم عرضه کرد و در مقابل مسیحیت دینی «فرافرهنگی» است. از این رو به مسیحیان اجازه می‌دهد که طبق معیارهای فرهنگی خود زندگی کنند. سعیدی‌مهر در پاسخ به این موضوع اشاره می‌کند: براساس اعتقاد عمومی مسلمانان، اسلام دین حق است و تمام آموزه‌های اعتقادی، عملی، اخلاقی، فردی و اجتماعی آن برپایه حق استوار است و اسلام از مجموعه عناصر فرهنگی عربستان قرن هفتم، اموری را تأیید و با هر چه که آن را برخلاف حق یافته مبارزه کرده است.

عربستان پیش از اسلام

در فصل دوم «عربستان پیش از اسلام» مورد توجه قرار گرفته است. موری این ایراد را بر اسلام وارد می‌کند که «اگر منابعی در دین، سنت و فرهنگ عربی پیش از اسلام یافت شود، در آن صورت این نظریه که دین محمد(ص) و قرآن از آسمان نازل شده و هیچ منشأ انسانی و زمینی ندارد، به خطر می‌افتد».

براساس اعتقاد عمومی مسلمانان، اسلام دین حق است و تمام آموزه‌های اعتقادی، عملی، اخلاقی، فردی و اجتماعی آن برپایه حق استوار است

دکتر سعیدی‌مهر به این ادعا این گونه پاسخ می‌دهد: نکته اساسی و مهمی که موری در فصل سوم و چهارم کتاب خود از آن غفلت ورزیده این است که بین این دو نظر تعارضی وجود ندارد که از سویی برای اسلام منبع الهی و وحیانی در نظر بگیریم و از سوی دیگر آن را مربوط و ناظر به مشخصات فرهنگی و قومی اعراب در زمان ظهور آن بدانیم».

الله و خدای کتاب مقدس

در فصل سوم با عنوان «الله و خدای کتاب مقدس» ادعای دیگر موری مورد نقد قرار گرفته است. رابرت موری در فصل پنجم کتاب خود استدلال می‌کند که بر طبق ادعای اسلام، الله همان خدای کتاب مقدس است و در نتیجه می‌باید مفهوم خدا در قرآن با مفهوم خدا در کتاب مقدس از همه جهات یکسان باشد، اما مفهوم خدا در این دو کتاب متفاوت است.

نویسنده کتاب «تهاجم پوشالی» در پاسخ به این ادعا می‌گوید: همان گونه که او خود در مواردی اشاره کرده است، مسلمانان معتقدند که مطالب کتاب مقدس کنونی با آنچه به موسی(ع) و عیسی(ع) وحی شده تفاوت‌های اساسی دارد و نمی‌توان تمام مطالب کتاب مقدس را از جانب خداوند دانست؛ بلکه تصرفات بشری از سوی نویسندگان بخش‌های مختلف کتاب مقدس، سبب شده که آموزه‌های نادرستی نیز در آن راه یابد. از این رو ادعای اسلام دقیقاً این است که تصویر قرآن از خدا همان تصویری است که به پیامبران الهی از جمله موسی(ع) و عیسی(ع) در خلال وحی عرضه شد و چون کتاب مقدس فعلی دچار تحریف و تغییر شده، ضرورتی ندارد که خدای اسلام با خدای کتاب مقدس در همه جهات یکسان باشد.

دکتر محمد سعیدی مهر، برای فصل فصل کتاب و انتقاداتی که موری نسبت به دین اسلام وارد کرده، جوابهای صریح و منطقی آورده است.

گفتنی است «تهاجم پوشالی» نقدی بر کتاب «تهاجم اسلامی» نوشته رابرت موری به قلم دکتر محمد سعیدی‌مهر، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس است و انتشارات رویش نو به تازگی آن را با شمارگان 2 هزار نسخه و قیمت 120 هزار ریال منتشر کرده و در اختیار علاقه‌مندان قرار داده است.


منبع:ایکنا (با تلخیص)

همه آنچه درباره وهابیت باید بدانید

مفاهیم اجتماعی در قرآن مجید

 انسان در عالم