تبیان، دستیار زندگی
مقام معظم رهبری روز گذشته سخنان مهمی درباره اقتصاد، لزوم مبارزه جدی با فساد اقتصادی، زیاده خواهی های دشمنان، جمعیت و وظایف مجلس در مورد برنامه ششم توسعه ایراد کردند. اهم بیانات رهبری در قالب چند نکته قابل بحث است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چگونه لخت، آواره و نابود نشویم؟

حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای

"افرادى مى‌آیند، مى‌نشینند، در منبرهاى عمومى یا در جلسات خصوصى از مزایاى این اقتصاد مقاومتى مطالبى را بیان می کنند و غالباً هم درست است، امّا خب باید اقدام کرد، عمل کرد." مقام معظم رهبری روز گذشته سخنان مهمی درباره اقتصاد، لزوم مبارزه جدی با فساد اقتصادی، زیاده خواهی های دشمنان، جمعیت و وظایف مجلس در مورد برنامه ششم توسعه ایراد کردند.


 اهم بیانات رهبری در قالب چند نکته قابل بحث است:

1.مدیریت جهادی مخصوص دولت نیست

" این مدیریّت جهادى مخصوص دولت نیست، شامل مجلس هم هست؛ طبعاً در حوزه‌ى کار مسئولیّت خود مجلس، یعنى تقنین و نظارت که عمده‌ترین مسئولیّتهاى مجلس است. این مسئولیّتها اگر به‌طور جدّى، به‌دور از انگیزه‌هاى شخصى، به‌دور از هرچیزى جز انگیزه‌ى خدمت به مصالح کشور انجام بگیرد، بزرگ‌ترین کار جهادى است؛ کار جهادى یعنى این؛ انگیزه‌هاى گوناگون را نباید دخالت داد، اولویّتها را باید نگاه کرد." رهبر انقلاب در جملات بالا خیلی ها را از اشتباهی که متصور بودند بازداشتند چراکه برخی ها فکر می کردند مدیریت جهادی فقط مختص مدیران و مسوولان دولتی نیست بلکه مخصوص همه است؛ نمایندگان مجلس، مسوولان قوه قضاییه، شهرداری ها و بسیاری از ارگان ها و نهادهای دیگر باید برای تحقق مدیریت جهادی، جهاد کنند. البته فراموش نشود که دولت به علت قدرت اجرایی که دارد باید در راس مدیریت جهادی قرار بگیرد.

مقام معظم رهبری: باید بتوانید از خودتان دفاع کنید، انگیزه‌ى دفاع داشته باشید؛ اگر انگیزه‌ى دفاع نداشته باشید، سرنوشت شما معلوم است؛ لخت میشوید، آواره میشوید

2.چگونه لخت، آواره و نابود نشویم؟

در نشست فشرده وین تیم مذاکره کننده ایران در یک اقدام شجاعانه و قابل تحسین زیر بار زیاده خواهی غرب نرفت و با وجود فشار فراوان آمریکا تسلیم زیاده خواهی های غرب نشد. همان طور که برخی از منتقدان منصف (و نه منتقدان مغرض) پیش بینی کرده بودند غرب خواهان تسلیم کامل ایران در برابر آمریکا بود و در مذاکرات وین از ایران خواسته شد که علاوه بر موضوع هسته ای در برابر موضوعات نظامی نیز مذاکره صورت بگیرد.

تیم مذاکره کننده ایران در عملکردی صحیح مواردی غیر از هسته ای را خط قرمز خواند و با وجود اینکه می دانست بسیاری از منتقدان از این جریان خوشحال خواهند شد زیر بار حرف زور نرفت. جالب اینکه رسانه های غربی در یک حرکت احمقانه ایران را متهم به جنگ طلبی کردند و استدلالشان این بود که اگر ایرانی ها جنگ طلب نبودند مسوولان نظام بر سر مسائل نظامی (و محدود کردن ادوات نظامی) مذاکره می کردند!

این ادعاهای مضحک در حالی صورت می گیرد که هر انسان عاقلی می داند هر کشور قدرتمند، ارتش و نیروی نظامی قدرت مند دارد و همین نیروی نظامی خود عامل بازدارنده تعرض به آن کشور خواهد بود. رهبر انقلاب در سخنان دیروز خود با نمایندگان مجلس در این مورد کشورها را به کشتی روی آب تعبیر کردند که برای مقابله با دزدان دریایی باید تجهیزات داشته باشند: "نظام با مبارزه به‌وجود آمد، با مبارزه هم باقى ماند. من عرض میکنم کار من و شما ادامه‌ى آن مبارزه است، و بدون مبارزه نمیتوانید به آن هدفها دست پیداکنید؛ علّت هم معلوم است؛ علّت این نیست که نظام جمهورى اسلامى یک نظام جنگ‌طلب است؛ نه، به‌هیچ‌وجه قضیّه این نیست. شما وقتى از یک منطقه‌اى در دریا که در آنجا دزدان دریایى مستقرّند، میخواهید با کشتى عبور کنید، باید مجهّز باشید؛ طبیعت کار این است. باید بتوانید از خودتان دفاع کنید، انگیزه‌ى دفاع داشته باشید؛ اگر انگیزه‌ى دفاع نداشته باشید، سرنوشت شما معلوم است: لخت میشوید، آواره میشوید، کشتى از دستتان میرود، جان شما هم یا نابود خواهد شد یا با ذلّت و اسارت باقى خواهد ماند؛ مسئله در دنیا این است.

حضرت آیت الله خامنه ای: اینهایى که براى تئوریزه کردن سازش و تسلیم و اطاعت در مقابل زورگویان، نظام را متّهم میکنند به جنگ‌طلبى یا به تئوریزه کردن جنگ، دارند خیانت میکنند، دروغ میگویند. نه، نظام نظام انسانى است، نظام شرف است، نظام احترام به کرامت بشر است، نظام سلامت است

حالا فرق دزدان دریایىِ امروز دنیا - که دزدان دریا و زمین و هوا و همه‌جا هستند - با دزدان دریایى شناخته‌شده‌ى تاریخ و داستانها و افسانه‌ها و وقایع خارجى، این است که اینها مجهّز به علمند. امروز دزدان غارتگر بشر - هم غارت پول، هم غارت منابع، هم غارت حیثیّت و عزّت، هم غارت اخلاق - مجهّزند به دانش؛ این اینها را آبرومند کرده. دانش، هم چهره‌ى اینها را از آن حالت وحشت‌انگیز در چشمها خارج کرده، هم ثروتشان را زیاد کرده؛ فقط فرقشان این است. عاقلانه عمل کردند، خودشان را به علم رساندند، امّا به اخلاق نه؛ لذا براحتى جنایت میکنند. براحتى به آرمانهاى بشرى خیانت میکنند، براحتى جنگ‌افروزى میکنند، براحتى سلاح شیمیایى به کار میبرند، سلاح شیمیایى را به به‌کاربرنده‌ى آن براحتى تسلیم میکنند، باکى هم ندارند؛ در مقام حرف و استدلال هم این را با زرورق - به نامهاى مختلفى - میپوشانند، نمیگذارند کسى بفهمد؛ یعنى جنایت اینها از جنایت دزدان دریایىِ سنّتى و موجود در افسانه‌ها و فیلمها بالاتر است؛ براى خاطر اینکه گناه بزرگ را انجام میدهند و این را کار صواب وانمود میکنند.

ما با یک‌چنین دنیایى طرفیم، با یک‌چنین جبهه‌اى طرفیم؛ چاره‌اى نداریم جز اینکه از خودمان دفاع کنیم؛ مبارزه این است. اینهایى که براى تئوریزه کردن سازش و تسلیم و اطاعت در مقابل زورگویان، نظام را متّهم میکنند به جنگ‌طلبى یا به تئوریزه کردن جنگ، دارند خیانت میکنند، دروغ میگویند. نه، نظام نظام انسانى است، نظام شرف است، نظام احترام به کرامت بشر است، نظام سلامت است"

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی

3.اقتصاد منبری و اقتصاد مقاومتی

هنوز سخنان رهبری درباره نامگذاری سال ها تمام نمی شود که همه جای کشور پر از پوسترها و پرچم های تبلیغاتی ارگان ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی می شود و سربرگ ادارات پر از نامگذاری می شود. رهبری سالهای سال است که با این رویه مخالفت کرده و خواهان عملیاتی شدن برنامه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در پس نامگذاری ها شدند. اما مسوولان و صاحب نظران بیشتر در مورد نامگذاری ها حرف زدند تا عمل.

در سال های اخیر باید شاهد جهاد اقتصادی، همت و کار مضاعف، حمایت از کار و سرمایه ایرانی و حماسه اقتصادی می شدیم اما آیا عملکرد مسوولان در سال های اخیر در حد این نامگذاری ها بود. امسال به نام اقتصاد و فرهنگ با مدیریت جهادی و عزم ملی نامگذاری گذاشته است اما در کنار آن "اقتصاد مقاومتی" نیز تبیین شده و حتی سیاست های کلی  اقتصاد مقاومتی نیز به عنوان نقشه راه اقتصادی نظام ابلاغ شده است.

رهبری اعتقاد دارند فقط ستایشکردن این موضوع کافی نیست و باید مسوولان و نمایندگان مجلس همت کنند و موتور اقتصاد مقاومتی را روشن کنند؛ اقتصاد منبری سودی ندارد و باید عمل کرد: "یک گام بزرگ و بلند، همین اقتصاد مقاومتى است. البتّه از روزى که این سیاستهاى اقتصاد مقاومتى اعلام شده است و ذکر آن مکرّر گفته شده است،  مسئولین مختلف - دولتى‌ها، مجلس محترم، دستگاه‌هاى مختلف، مسئولان گوناگون - در مقام حمایت و ستایش از این سیاستهاى اقتصاد مقاومتى برآمده‌اند و مکرّر گفته شده، لکن تجربه‌ى بنده به من میگوید که ستایش کافى نیست؛ تعریف کردن کافى نیست؛ حرکت لازم است. بله، افرادى مى‌آیند، مى‌نشینند، در منبرهاى عمومى یا در جلسات خصوصى از مزایاى این اقتصاد مقاومتى مطالبى را بیان میکنند و غالباً هم درست است، امّا خب باید اقدام کرد، عمل کرد. آنچه در مجلس محترم انجام گرفته است مشکور است؛ دولتى‌ها هم فعّالیّتهایى کردند، منتها باید قدم‌به‌قدم دنبال بشود؛ هم در زمینه‌ى تقنین، هم در زمینه‌ى نظارت. در زمینه‌ى تقنین، فراهم آوردن قوانین مناسب یا حذف کردن قوانین مزاحم - که اهمّیّت این کار دوّم از کار اوّل کمتر نیست؛ بعضى از قوانین حقیقتاً مزاحمند یا معارضند - حذف قوانین معارض و تصویب قوانینى که به بخشهاى گوناگون اقتصاد مقاومتى کمک کند، یکى از کارهاى مهم است."

رهبری یک روز بعد از اعدام مه آفرید امیرخسروی گفت: اگر نظارت درستى باشد، گاهى اوقات در قدم هاى اوّل میشود جلوى یک حرکت خطا و گناه‌آلود را گرفت

4.سخنان رهبری یک روز بعد از اعدام مه آفرید

روز سوم خرداد مه آفرید امیرخسروی متهم ردیف اول تخلف بزرگ بانکی و 3 هزار میلیارد تومانی به دار مجازات آویخته شد. رهبری از سالهای پیش همواره از مبارزه با مفاسد اقتصادی سخن می گفتند و بر آن تاکید داشتند. ایشان همواره به همه مسوولان به خصوص مسوولان دستگاه قضا توصیه می کردند در مواجهه با مفاسد اقتصادی برخورد قاطع صورت بگیرد.

رهبری یک روز بعد از اعدام مه آفرید امیرخسروی گفت:" یک کار دیگرى که در وظایف نظارتى مجلس مهم است، مسئله‌ى مبارزه‌ى حقیقى با فساد است؛ حقیقتاً مبارزه‌ى با فساد [مهم است]. نگذاریم کانونهاى چرکین شکل بگیرند که علاج آنها مشکل باشد. اگر نظارت درستى باشد، گاهى اوقات در قدمهاى اوّل میشود جلوى یک حرکت خطا و گناه‌آلود را گرفت؛ اگر ما در قدمهاى اوّل جلوى آن را نگرفتیم و این بیمارى پیشرفته شد و این زخم، ناسور شد، آن‌وقت علاج آن مشکل میشود، سخت میشود؛ اگر به علاج هم برسد - که بیم این هست که به‌خاطر همین عواقب به علاج نرسد - با سختى و با دشوارى و با تحمّل خسارتها خواهد رسید؛ از اوّل جلوى آن را باید گرفت. خوشبختانه در زمینه‌هاى سیاسى و اقتصادى در نظام، این تجربه را هم ما داریم."

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی

5.برنامه ششم توسعه

اگر مسوولان قصد دارند اقتصاد و فرهنگ را متحول کنند تدوین برنامه ششم توسعه یک فرصت مناسب خواهد بود. رهبری در مورد برنامه ششم توسعه گفتند: " برنامه‌ى ششم یعنى سیاستهاى پنج سال کشور تدوین خواهد شد؛ شما نقشه‌ى راه عملى براى پنج سال کشور را در این برنامه‌ى ششم ان‌شاءالله تدوین خواهید کرد. سه نقطه‌ى اصلى - البتّه برنامه باید جامع باشد - وجود دارد: یکى اقتصاد است که تکیه روى اقتصاد مقاومتى در آن برنامه باید تجلّى پیدا کند. یکى مسئله‌ى فرهنگ است؛ هر جا میگوییم فرهنگ، مقصود ما از فرهنگ، یعنى فرهنگ انقلابى، فرهنگ اسلامى، یعنى ایجاد حرکت فرهنگى بر مبناى اسلام و بر مبناى ارزشهاى اسلامى و حرکت دادن جامعه به معناى حرکت فرهنگى به سمت اهداف اسلامى، تقویت فرهنگ اسلامى و باور اسلامى و آداب اسلامى و اخلاق اسلامى و سنّتهاى اسلامى؛ فرهنگ این است. این‌جور نیست که به هر شکلى ابزارهاى فرهنگى در کشور به‌وجود آمد، ما خوشحال بشویم که بله، فرهنگ پیشرفت کرده؛ نه، پیشرفت فرهنگ و تکیه‌ى روى فرهنگ به معناى فرهنگ انقلابى است، فرهنگ اسلامى است، فرهنگ دینى است، تقویت ارزشهاى انقلابى و اسلامى است؛ این مراد ما است و این آن چیزى است که مورد انتظار از من و شما - به عنوان سربازان این انقلاب - است که باید سینه‌مان را سپر کنیم و براى انقلاب کار کنیم. و سوّم علم است.. .خیلى از افتخارات ملّى و بخش مهمّى از عزّت ملّى و بخش قابل توجّهى از ثروت ملّى به برکت علم به‌دست مى‌آید..."

محسن جندقی

بخش سیاست تبیان