تبیان، دستیار زندگی
در قسمت اول این مطلب گفتیم که بدن در هر سن و سالی به تغذیه‌ی خاص خودش نیاز دارد و لازم است برخی از ویتامین‌ها و مواد مغذی را بیشتر دریافت کند تا بهتر بتواند با نیازهای آن دوره مقابله کند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

از 20 تا 120 سال چه بخورید چه نخورید (2)


در قسمت اول این مطلب گفتیم که بدن در هر سن و سالی به تغذیه‌ی خاص خودش نیاز دارد و لازم است برخی از ویتامین‌ها و مواد مغذی را بیشتر دریافت کند تا بهتر بتواند با نیازهای آن دوره مقابله کند.

50 سالگی

بخور و نخورهای بعد از 50 سالگی

در قسمت قبل گفتیم که 20 تا 40 ساله‌ها چه بخورند و چه نخورند. می‌رسیم به 50 سالگی. یعنی نیم‌قرن زندگی! پنجاه سالگی‌تان مبارک! بزنیم به تخته همچنان شاد و سرحال و پرانرژی هستید و مثل یک جوان بیست‌ساله! تغذیه که درست باشد، استرس که نباشد، جیب‌ها پر پول باشد و غم غصه نباشد آدم 120 را هم رد می‌کند. حواستان باشد بدنتان تغییراتی کرده است و نیازهای خودش را دارد. باید کمی مراعات کنید و حواستان به قند و چربی خون و غیره باشد. با ما باشید تا در ادامه بگوییم بخور و نخورهای بعد از پنجاه سالگی چیست!

درود بر 50 ساله‌ها

کم‌کم دارد سر و کله‌ی نوه‌ها پیدا می‌شود! همان مغز بادام‌ها! انرژی می‌خواهید تا سر به سرشان بگذارید و دل به دل کودکانه‌شان بدهید. باید سالم باشید. هورمون‌هایتان دچار تغییراتی می‌شود و کم‌کم آب بدن کمتر می‌شود و لازم است به فکر تامین هر چه بیشتر آب بدن و همچنین سلامت استخوان‌هایتان باشید.

* مواد غذایی ایده آل برای این سن

بفرمایید سویا

سویا حاوی میزان زیادی فیتواستروژن است. نتایج بررسی‌های مختلف نشان می‌دهد که این ترکیبات می‌توانند سطح هورمون‌ها را متعادل نگه دارند و علائم یائسگی را کاهش دهند. توفو یا همان پنیر سویا یک منبع پروتئینی فوق‌العاده است که می‌تواند خدمت زیادی به تراکم استخوان‌هایتان بکند.

بفرمایید عدس

به نظرم عدس آقایان را یاد دوره‌ی سربازی‌شان می‌اندازد! هر چه که باشد عدس سرشار از پروتئین‌های گیاهی است که می‌تواند به تنظیم هورمون‌ها کمک زیادی بکند.

 

بفرمایید سبزیجات تازه

سبزیجات تازه سرشار از فیبرهای طبیعی هستند و اجازه نمی‌دهند که چربی‌های مزاحم دور شکمتان جمع شود و گرد و قلمبه شوید.

بفرمایید هندوانه، طالبی، خربزه

اگر قند خونتان بالا نیست و مشکل خاصی ندارید باید بدانید که میوه‌ها سرشار از آب هستند و برای بدنتان لازم‌اند. علاوه بر هندوانه، طالبی و خربزه میوه‌های دیگری مانند سیب و انگور نیز به طور طبیعی آب بدنتان را تامین کرده و کلی ویتامین روانه‌ی بدنتان می‌کنند.

احتمال دارد که در این سن و سال زیاد احساس تشنگی نکنید اما لازم است که به

طور مرتب مایعات بنوشید تا قدرت ذهنی و سلامت روده‌هایتان حفظ شود

* 50 ساله‌ها از این‌ها دور باشید

پرخوری

پرخوری بزرگ‌ترین مشکلی است که می‌تواند سلامتی‌تان را تهدید کند. نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهند که بعد از 30 سالگی هر سال 500 گرم به وزن اضافه می‌شود. به خاطر اینکه متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن کندتر می‌شود. برای همین لازم است که حواستان به میزان غذایی که می‌خورید و تحرکتان باشد والا هم چاق می‌شوید، هم قند خون می‌آورید، هم چربی‌تان بالا می‌رود و هم کلی مشکل دیگر! البته دور از جانتان!

درست انتخاب نمی‌کنید

حواستان به محتویات بشقاب‌هایتان باشد. روی هر لقمه‌ای که می‌جویید تمرکز داشته باشید. غذاهای سالمی انتخاب کنید و بدانید که باید کمی هم ورزش کنید.

نوشیدنی‌های کافئینه‌ی زیادی می‌نوشید

قهوه و الکل می‌توانند باعث بی‌خوابی، افسردگی و عصبانیت شود. بهتر است در مصرف قهوه حد تعادل را رعایت کنید و از مصرف نوشیدنی‌های الکلی هم که مشخص است، بپرهیزید.

عاشق غذاهای تند می‌شوید

مصرف مواد غذایی تند گرگرفتگی خانم‌های یائسه را تشدید می‌کند.

********
سالمندی

از 60 تا 120 سال

به دوره‌ی سالمندی خوش آمدید! اسمش سالمندی است اما دلتان جوان است و از خیلی از جوان‌های به اصطلاح پفکی این دوره زمانه قوی‌تر و جوان‌تر هستید. بهتر است تحت نظر یک پزشک مسئول و خوب باشید تا خیالتان از هر نظر راحت باشد. پزشک بهتر می‌تواند با توجه به شرایط بدنتان راهنمایی‌تان بکند. اما ما هم می‌گوییم در حالت عادی بدنتان به چه مواد بیشتر نیاز دارد.

* مواد غذایی مورد نیاز این سن

توت‌ها و میوه‌های ریز

میوه‌های ریز مانند توت و زغال‌اخته و غیره حاوی بیش‌ترین میزان آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که جریان خون را بهتر می‌کنند و باعث بهبود عملکرد مغزتان می‌شوند. توصیه می‌کنیم انار را فراموش نکنید.

امگا 3 ها

ماهی‌های چرب سرشار از امگا 3 ها هستند و شرایط جسمی و روحی‌تان را در وضعیت خوبی قرار می‌دهند. با مصرف بیشتر این اسیدهای چرب ضروری فعالیت سلول‌های مغزتان بهتر شده و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و افسردگی از شما دور می‌شود.

اسفناج

اسفناج سرشار از لوتئین است. لوتئین یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی می‌باشد که از ابتلا به دژنراسیون ماکولای چشم پیشگیری می‌کند. در این سن و سال باید حواستان به چشم‌های‌تان باشد. توصیه می‌کنیم سبزیجات نارنجی و زردرنگ بیشتری در برنامه‌ی غذایی‌تان بگنجانید.

پنیر

محصولات لبنی حاوی مواد مغذی زیادی هستند که برای سلامتی استخوان‌هایتان لازم است. البته حواستان باشد که از انواع کم چرب این محصولات غذایی استفاده کنید.

حس چشایی با افزایش سن دچار تغییرات اساسی شده و ضعیف‌تر می‌شود.

اما نباید نمک زیادی به برنامه‌ی غذایی‌تان اضافه کنید به خاطر اینکه مصرف

نمک فشارخون را بالا می‌برد و دچار مشکلتان می‌کند

* پدربزرگ‌ها از این‌ها بپرهیزید

زیاده‌روی در مصرف نمک

حس چشایی با افزایش سن دچار تغییرات اساسی شده و ضعیف‌تر می‌شود. اما نباید نمک زیادی به برنامه‌ی غذایی‌تان اضافه کنید به خاطر اینکه مصرف نمک فشارخون را بالا می‌برد و دچار مشکلتان می‌کند.

آب زیادی می‌نوشید و به طور مرتب غذا نمی‌خورید

احتمال دارد که در این سن و سال زیاد احساس تشنگی نکنید اما لازم است که به طور مرتب مایعات بنوشید تا قدرت ذهنی و سلامت روده‌هایتان حفظ شود.

تحرکتان را کم کرده‌اید

برای سن و سال شما ورزش لازم است. اگر زیاد در منزل بمانید میزان ویتامین D بدنتان کاهش پیدا می‌کند. کمبود ویتامین D اثرات مخربی روی سلامتی به خصوص سلامتی جسم‌تان به جا می‌گذارد.

چربی‌های ترانس و اشباع‌شده‌ی زیادی مصرف می‌کنید

این چربی‌های مضر جریان خونتان را کند می‌کند و عملکرد مغزی‌تان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. و بدون شک شما این را نمی‌خواهید.

فاطمه مهدی پور

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


مطالب مرتبط:

زندگی به شرط سلامتی

10 گام موثر برای تغییر سبک زندگی

10گام موثر برای سلامت جسم و جان

با تغذیه‌ی مناسب این 9 بیماری را از خود دور کنید

تغییر سبک زندگی برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی

توصیه‌هایی برای سالم زیستن

8 عادت درست برای جوان ماندن

برای عمر بیشتر چه بخوریم و چه نخوریم؟

فرهنگ غذای امروز

خوب غذا بخورید، سال‌ها زندگی کنید

نكاتی برای زندگی سالم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.