تبیان، دستیار زندگی
پژوهشگران پارک فناوری پردیس موفق به دریافت 6 تصویر در هر ثانیه از نمونه‌های آزمایشگاهی شدند و در حال حاضر درتلاش هستند تا با افزایش سرعت این دستگاه از این تصاویر، ویدئو نانوسکوپ تهیه کنند که.....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ویدئو نانوسکوپ راهی برای کشفیات جدید در علوم زیستی


پژوهشگران پارک فناوری پردیس موفق به دریافت 6 تصویر در هر ثانیه از نمونه‌های آزمایشگاهی شدند و در حال حاضر درتلاش هستند تا با افزایش سرعت این دستگاه از این تصاویر، ویدئو نانوسکوپ تهیه کنند که به باور آنها این تصاویر منجر به کشفیات جدیدی در حوزه علوم زیستی خواهد شد.

محققان کشور در حالی توانستند که دستگاه آزمایشگاهی «نانوسکوپ نیروی اتمی» را تولید کنند که تنها در 6 کشور آمریکا، روسیه و 4 کشور اروپایی انگلیس، آلمان، سوئیس و دانمارک این دستگاه را تولید می‌کنند می سازد.

ویدئو نانوسکوپ راهی برای کشفیات جدید در علوم زیستی

این دستگاه برای تصویر برداری از نانو ذرات در محیط آزمایشگاهی به کار برده می‌شود. این محققان با مقایسه‌ای که میان تصاویر به دست آمده از دستگاه ایرانی با تصاویر دستگاه‌های روسی و دانمارکی انجام دادند مشاهده کردند که تصاویر دستگاه ایرانی به مراتب روشن‌تر و با وضوح بیشتر بوده است.

پژوهشگران پس از تولید این دستگاه به دنبال افزایش سرعت این دستگاه و تولید دستگاه High- Speed AFM هستند تا بتوانند از این تصاویر ویدئونانوسکوپ تهیه کنند.

دکتر سید عباس شاهمرادی- مجری طرحHigh-Speed AFM  را از مطالعات روز در دنیا دانست و گفت: دانشمندان دنیا در تلاش هستند تا با افزایش سرعت نانوسکوپ‌ها بتوانند به سرعت از یک فرآیند تصویر برداری کنند.

این محققان با مقایسه‌ای که میان تصاویر به دست آمده از دستگاه ایرانی با تصاویر دستگاه‌های روسی و دانمارکی انجام دادند مشاهده کردند که تصاویر دستگاه ایرانی به مراتب روشن‌تر و با وضوح بیشتر بوده است

وی با تاکید بر اینکه این محققان درصددهستند تا از این طریق تصویر را به فیلم تبدیل کنند، اظهار داشت: برای این منظور لازم است تا روشی را بر روی این نانوسکوپ‌ها اعمال کنیم تا قادر باشد از یک نمونه طی یک ثانیه 10 تصویر را بگیرد.

شاهمرادی با بیان اینکه 16 تصویر در یک ثانیه از سوی چشم گرفته می‌شود، ادامه داد: اگر بتوانیم به این سرعت دست یابیم و تصاویر سریع و پشت سر هم بگیریم تصاویر نانو سکوپ تبدیل به ویدئونانوسکوپ خواهد شد.

وی از تحقیقاتی در این زمینه خبر داد و یادآور شد: در گذشته در عرض 2 تا 3 دقیقه یک تصویر با نانوسکوپ تولیدی خود گرفته می‌شد ولی در حال حاضر توانایی گرفتن یک تصویر در هر 6 ثانیه را داریم و تا رسیدن به ویدئونانو سکوپ فاصله زیادی داریم.

ویدئو نانوسکوپ راهی برای کشفیات جدید در علوم زیستی

مجری طرح با اشاره به کاربردهای ویدئونانوسکوپ، خاطر نشان کرد: سلولی که در حال تولید مثل است و یا ویروسی که از خود رفتاری را نشان می‌دهد با استفاده از ویدئو نانوسکوپ این رفتار را می توان در طی زمان ثبت کرد. این دستگاه کشفیات زیادی را در حوزه علوم زیستی در اختیار محققان قرار خواهد داد.

شاهمرادی، بیشترین کاربرد این روش را در حوزه علوم زیستی دانست ولی در عین حال اضافه کرد: این دستگاه ممکن است در حوزه مهندسی برای ثبت برخی از فرآیندها چون پروسه اکسیداسیون مواد ویدئو به کاربرده شود.

این محقق یادآور شد: تاکنون در دنیا هچ کشوری نتوانسته ادعا کند که ویدئوAFM  ساخته است و ما نیز این پروژه را در دستور کار داریم و قاصله زیادی داریم ولی تاکنون موفق به افزایش سرعت نانوسکوپ شدیم.

بخش دانش و زندگی تبیان


منبع: مهر