تبیان، دستیار زندگی
بچه های دارای این اختلال، معمولاً دچار کشمکش های هر روزه با والدین و معلمان هستند. درس ریاضی برای آنهابه کابوس تبدیل شده و همواره سعی دارند تا از زیر بار آن شانه خالی کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اختلال ریاضی 1

اختلال ریاضی 1

بچه‌های دارای این اختلال، معمولاً دچار کشمکش‌های هر روزه با والدین و معلمان هستند. درس ریاضی برای آن ها به کابوس تبدیل شده و همواره سعی دارند تا از زیر بار آن شانه خالی کنند. در بزرگ‌سالی این افراد مشکل در مسایل اقتصادی و برنامه‌ریزی آن پیدا می‌کنند. در این مقاله، سعی می‌شود تا حد امکان درباره این اختلال و نشانه‌ها و درمان آن صحبت شود.

تعریف

اختلال ریاضی که به طور رسمی در حساب بر اساس رشد، یا محاسبه‌پریشی نامیده می‌شود، یکی از انواع اختلال یادگیری است که در آن توانایی ریاضی فرد بر اساس سن، هوش، تجربیات زندگی و زمینه آموزشی، پایین‌تر از سطح طبیعی مورد انتظار می‌باشد. این ناتوانی بر انجام محاسبات و توانایی فهمیدن مسآله و اشکالات آن و مفاهیم ریاضی اثر می‌گذارد. کودک مبتلا در خواندن و یادگیری اعداد و به خاطر سپردن اصول پایه‌ای مربوط به اعداد اشکال دارد و در محاسبه کند و بی‌دقت است.

شیوع

بر اساس پژوهشی که شریفی (1391) انجام داده است. میزان شیوع اختلال ریاضی در بین دانش‌آموزان پایه اول 9/6 درصد (دختران 1/6، پسران 7/7) می‌باشد که، میزان شیوع اختلال در مفاهیم اساسی 7/5 درصد، عملیات 1/7 درصد و کاربرد را 8 درصد می‌داند. در دانش‌آموزان پایه سوم 5/7 درصد (6/8 درصد پسران، 5/7 درصد دختران) دارای اختلال ریاضی هستند. در سطح مقیاس‌های اختلال ریاضی، بیش‌ترین درصد شیوع مربوط به کاربرد (8 درصد)، اختلال در عملیات (1/7 درصد) و کم‌ترین میزان شیوع مربوط به مفاهیم اساسی که 7/5 درصد می‌باشد.

علل

عوامل ایجاد کننده اختلال ریاضی، به طور دقیق مشخص نشده است. چون این اختلال به صورت‌های متفاوتی بروز می‌کند بنابراین دارای دلایل متفاوتی می‌باشد. در پژوهش‌های انجام شده در مورد این اختلال، چندین حوزه مورد بررسی قرار گرفته است.

اختلال ریاضی 1
1ـ عصب‌شناختی:
  • در پژوهش در حوزه عصب‌شناختی، اختلال ریاضی را با ضایعات فوق جزیی یا شکنج زاویه‌ای در اتصال بین لوب تامپورال و آهیانه‌ای از قشر مخ می‌باشد.
  • احتمال نقص در نیمکره راست به ویژه در قسمت‌های لوب پس‌سری وجود دارد.
  • در زمینه ناکارآمدی دستگاه عصبی مرکزی، نابهنجاری برتری طرفی مورد توجه است.
  • به نظر هالان (1971) چون هر دو نیمکره مغز در ریاضی فعال است بنابراین غلبه دو طرفی نیمکره‌ها می‌تواند در بهبود فعالیت‌های ریاضی چاره‌ساز باشد.
2ـ نقایص در حافظه کاری
3ـ حافظه کوتاه‌مدت مختل شده یا ظرفیت آن کاهش یافته است. این مسآله برای به یاد آوردن ریاضی، مشکل ایجاد می‌کند.
4ـ تا حدی ممکن است به عوامل ژنتیک ربط داشته باشد.
اختلال ریاضی 1

انواع اختلال ریاضی

انواع مختلفی برای ناتوانی در حساب شناخته شده است.

1ـ محاسبه‌پریشی از نوع فضایی که در آن اختلال در سازمان فضایی ارقام، علامت بارز است که می‌تواند با نارساخوانی فضایی، ناهماهنگی حسی ـ حرکتی و اختلال حرکات چشم همراه باشد.

2ـ غالب بودن ناراسخوانی یا نارسانویسی برای ارقام و اشکال

3ـ آناریتمی که در آن اختلال در اعمال مربوط به حساب بارزتر است.

در مقاله بعدی نشانه‌های این اختلال بیان می‌شود.


مرکز یادگیری سایت تبیان

تهیه: اکرم محمد زاده فرهانی - تنظیم: داودی