تبیان، دستیار زندگی
شنیده ها در ماه های اخیر حاکی از افزایش گرایش جوانان به سمت ازدواج موقت است. این درحالی است که ازدواج دائم به عنوان مناسب ترین راه برای ارضای نیازهای جنسی همواره از سوی کارشناسان و مسئولان به جوانان پیشنهاد می شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : سپیده آماده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ازدواج موقت زنگ خطر زوال خانواده


شنیده ها در ماه های اخیر حاکی از افزایش گرایش جوانان به سمت ازدواج موقت است. این درحالی است که ازدواج دائم به عنوان مناسب ترین راه برای ارضای نیازهای جنسی همواره از سوی کارشناسان و مسئولان به جوانان پیشنهاد می شود.
پرسشی که در این میان مطرح می شود این است که چرا با وجود شرعی بودن ازدواج موقت در عرف جامعه ما نکوهیده است و هیچ گاه نمی تواند آرامشی که ازدواج دائم به دنبال دارد را برای جوانان به ارمغان بیاورد، این روزها با اقبال برخی از جوانان روبرو شده است و ریشه های افزایش میل به این پدیده غیرعرفی چیست؟

ازدواج مجدد

وقتی اقتصاد تیشه به ریشه بنیان خانواده می زند

یکی از دلایل افزایش تمایل پسران و مردان جوان به ازدواج موقت را می توان مشکلات اقتصادی دانست مشکلاتی که امکان ازدواج دایم و تشکیل خانواده را از جوانان می گیرد. در این دوره و زمانی که هزینه های تهیه خانه و مراسم ساده ازدواج سر به فلک می کشد، پسران جوان پس از تحصیل و خدمت چند سال باید کار کنند تا بتوانند از پس خرج و مخارج تشکیل زندگی بر بیایند؟ در این میان پسر جوان سال های جوانی را یکی پس از دیگری می گذراند بی آنکه بتواند شریکی دائم برای زندگی اش انتخاب کند و با توجه به اینکه سالها از سن بلوغ جنسی اش گذشته برای ارضای نیازهایش به ازدواج موقتی پناه می برد که نه تنها درمان دردهایش نیست، بلکه مشکلاتش را چند برابر می کند.

تجمل گرایی افراطی

البته نباید از این مسئله هم گذشت که برخی از جوانان پس از برعهده گرفتن شغل و تهیه پس اندازی اندک زمانی که تصمیم می گیرند سرو سامانی به زندگی خود بدهد به خواستگاری بروند، با انتظارات آنچنانی خانواده عروس روبرو می شود، توقعاتی که یک پسر جوان که پدر و مادر متمولی ندارد، ازپس بر آوردندش بر نمی آید. درچنین شرایطی پسر جوان ممکن است تصمیم بگیرد ازدواج موقت را برای مقطعی از زندگی اش برگزیند.

افزایش سن ازدواج

یکی از عواملی که در سالهای اخیر باعث افزایش گرایش پسران و مردان جوان به سمت ازدواج موقت شده ، بالا رفتن سن ازدواج است. وقتی سن ازدواج بالا می رود، جوان دیگر تمایل سابق را نسبت به ازدواج و تشکیل خانواده از دست می دهد و به روابط مقطعی عادت می کند و تنوع طلبی مانع از این می شود که تن به ازدواج دائم بدهند.

مسئولین مد نظر داشته باشند که با ازدواج موقت با این روش های موجود، مشکل ازدواج جوانان برطرف نمی‌شود چون ثبات و آرامش خانوادگی در ازدواج موقت نیست و جوانان به جای اینکه به سرو سامانی برسند، سرگشته تر از دوران مجردی می شوند

احساس مسئولیت پسران کاهش یافته

در این میان البته نباید از این مسئله گذشت که حس مسئولت پذیری در میان پسران بسیار کمتر از گذشته شده است. پسران جوان این روزها دیگر سختی های ازدواج و تحمل هزینه های زندگی و پذیرش مسئولیت همسر و فرزند را به این آسانی های به دوش نمی کشند و تا آنجا که ممکن است سعی می کنند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند. از آنجایی که ازدواج موقت مسئولیت چندان نمی طلبد، مرد در هر زمانی که بخواهد می تواند با پرداخت مهریه معلوم که در این نوع ازدواج ها به تعداد انگشت شمار سکه تجاوز نمی کند، به رابطه موقت خود پایان دهند.

وقتی جوانان زندگی مجردی و آزاد را ترجیح می دهند

اتفاقی که در سالهای اخیر با گسترش سبک زندگی غربی در کشور افتاد، تمایل به زندگی تنها و آزاد است. این مسئله باعث شد نسل جوانی که در دهه های گذشته به دنبال تشکیل زندگی و ازدواج دائم بودند و آرامش و سعادت خود را در این سبک زندگی می دیدند، دیگر علاقه چندانی به تشکیل خانواده نداشته باشند، ترجیح دهند به تنهایی زندگی کنند و به اصطلاح خودشان زندگی مجردی و آزاد داشته باشند. افزایش خانه های مجردی در سالهای اخیر هم از دیگر نشانه های گسترش این نابهنجاری در کشور است. در چنین شرایطی جوانان برای ارضای نیازهای خود به رابطه ها و ازدواج های موقت توسل می جویند.

ازدواج مجدد

مردان خواستار ازدواج موقت هستند

افزایش تمایل به ازدواج موقت در حالی اتفاق می افتد که این میل همواره درمردان جوان بیشتر است. بر اساس عرف و هنجارجامعه ما دختران جوان همواره به دنبال ازدواج دائم و تشکیل یک خانواده همیشگی هستند و این میل در میان زنان بیوه و مطلقه هم به ندرت یافت می شود و انگشت شمارند زنان مطلقه ای که خود تمایل به ازدواج موقت داشته باشند. به این ترتیب اگر هم زن مطلقه یا بیوه ای تن به ازدواج موقت می دهد، این رفتار به معنی رضایت از موقت بودن این رابطه نیست و به ناچار و برای اینکه سر پناهی برای ادامه زندگی داشته باشد به این نوع ازدواج تن می دهد و اگر در این میان با پیشنهاد ازدواج دائم روبرو شود، مسلما هیچ گاه تن به روابط موقت نخواهد داد.

ازدواج موقت بی عدالتی به زنان

ازدواج موقت شاید به طور مقطعی بتواند سرپناهی برای زنان بیوه و مطلقه باشد، اما احساس ناامنی به دلیل موقتی بودن ازدواج و فکر به اینکه دیر یا زود شریک زندگی ممکن است این رابطه را ترک گوید همواره با زنانی که به این روابط تن داده اند، همراه است. در این میان و با توجه به فرهنگ موجود در جامعه ازدواج موقت راهکاری است که تنها به نفع مردان است و بیش از پسران، این مردان متاهل هستند که گرایش به این نوع از ازدواج دارند. این در حالی است که نگاه ابزاری به زن را افزایش می یابد و باعث می شود که زن درذهن مردان به عنوان ابزاری برای ارضای نیازهای جنسی به حساب آید، نه مایه ای برای آرامش و زندگی همیشگی.

لذا توصیه به ازدواج موقت که در شرع هم به چشم می آید نیاز به بازتعریف دارد . جوانان ما باید با مفهوم صحیح این موضوع و شرایط مساعد آن آشنا شوند تا از تبعات منفی ان بدور باشند .

ازدواج موقت شاید به طور مقطعی بتواند سرپناهی برای زنان بیوه و مطلقه باشد، اما احساس ناامنی به دلیل موقتی بودن ازدواج و فکر به اینکه دیر یا زود شریک زندگی ممکن است این رابطه را ترک گوید همواره با زنانی که به این روابط تن داده اند، همراه است

و مسئولین مد نظر داشته باشند که با ازدواج موقت با این روش های موجود، مشکل ازدواج جوانان برطرف نمی‌شود چون ثبات و آرامش خانوادگی در ازدواج موقت نیست و جوانان به جای اینکه به سرو سامانی برسند، سرگشته تر از دوران مجردی می شوند. در این میان مسئولان به جای اینکه راهکاری آسیب زا ارائه دهند، به فکر تامین خانه برای جوانان که مهم ترین مشکل سر راه تشکیل زندگی است بپردازند. از سوی دیگر بسیاری از روابط نامشروع  هم زیر لوای ازدواج موقت پنهان می شود. افزایش ازدواج موقت همچنین با روش های نامناسب مذکور می تواند آمارهای طلاق را از این هم نجومی تر کند و خدا می داند با افزایش ازدواج موقت چه پیامدهای دیگری بنیانی ترین هسته زندگی اجتماعی را تهدید می کند و در اینده نه چندان دور ترس این می رود که خانواده و آرامش زندگی خانوادگی به آرزویی دور از دست تبدیل شود.

ازدواج موقت شرایط خاص خود را دارد . جوان باید بداند که به صف توصیه های شرعی و یا علمی، نمی  توان در هرشرایطی برای ان اقدام کرد . ضرورت ها را در این امر درک کنند و بدانند که بدون اصول و اسلوب لازم نباید به این موضوع اقدام نمود .

کیانا نیکفام

بخش اجتماعی تبیان