تبیان، دستیار زندگی
بالاخره پس از چهار دهه، آفتاب در لیبی بدون قذافی طلوع كرد. ملت لیبی باید كشوری را كه از ماه‌ها درگیری‌ خونین خسته شده است، دوباره از نو بسازند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تهدیدهای پیش‌روی لیبی، پس از قذافی


بالاخره پس از چهار دهه، آفتاب در لیبی بدون قذافی طلوع كرد. ملت لیبی باید كشوری را كه از ماه‌ها درگیری‌ خونین خسته شده است، دوباره از نو بسازند.


پایان خونین قذافی كه خبرش توسط عكس‌های موبایل‌ها درتمام دنیا پخش شد، باعث شادی مردم لیبی همراه با شعار الله‌اكبر شد.

در حالی كه لیبی به دنبال تشكیل دولتی به جای دولت استبدادی قذافی است، این كشور و جامعه قبیله‌ای آن با آینده نامعلومی‌ مواجه است.

انقلابیونی كه دولت قذافی را برانداختند، پس از گرفتن امواجی كه ملت‌های عربی را در نوردید، متحد گشتند.

استاد دانشگاه جان هاپكینز و پژوهشگر انستیتو خاورمیانه می‌گوید: اكنون دیگر چالش‌ها هستند كه كشور را اداره می‌كنند. لیبی در زمینه دموكراسی هیچ تجربه‌ای ندارد. این كشور پر از سلاح و شبه‌نظامیان مستقل است و از سوی قبایل نیز تقسیم می‌شوند. از جمله بنیادگرایان طرفداران القاعده می‌توانند تهدیدی برای این كشور به حساب بیایند. دولت جدید لیبی همچنین از سوی نیروهای وفادار به قذافی كه دیگر زیرزمینی فعالیت خود را ادامه خواهند داد، با مقاومت روبه‌رو خواهد شد.

اكنون، آنها باید راهی برای اداره این سرزمین صحرایی كه در آن مفهوم دموكراسی به طور وسیع درك نمی‌شود، پیدا كنند.‌

یك شهروند لیبیایی كه در گوشه‌ای از میدان شهدا (سبز سابق) ایستاده است، می‌‌گوید: من احساس می‌كنم عدالت در مورد قذافی انجام شده، اما از این‌كه او مرده است ناراحتم. هنوز خیلی چیزها وجود دارد كه ما نمی‌دانیم، بالاخره پس از چهار دهه آفتاب در لیبی بدون قذافی طلوع كرد. ملت لیبی باید كشوری را كه از ماه‌ها درگیری‌ خونین خسته شده است، دوباره از نو بسازند.

مایكل روبین، مشاور سابق دولت ائتلاف موقت در بغداد می‌گوید: متاسفانه، اكنون انقلابیون به جان هم می‌افتند و بدتر این‌كه دوره خونین‌تری در لیبی آغاز خواهد شد. شورای انتقالی از زمانی كه در ماه آگوست طرابلس سقوط كرد، كشور را در اختیار داشته است. این شورا می‌گوید، برنامه و جدول زمانی برای هدایت كشور به سمت انتخابات و یك سیستم دموكراتیك را دارد. این شورا می‌افزاید، منتظر بوده است باقی نیروهای قذافی توسط انقلابیون نابود شود تا برنامه و طرح خود را شروع كند.

دنیل سرور، استاد دانشگاه جان هاپكینز و پژوهشگر انستیتو خاورمیانه می‌گوید: اكنون دیگر چالش‌ها هستند كه كشور را اداره می‌كنند. لیبی در زمینه دموكراسی هیچ تجربه‌ای ندارد. این كشور پر از سلاح و شبه‌نظامیان مستقل است و از سوی قبایل نیز تقسیم می‌شوند. از جمله بنیادگرایان طرفداران القاعده می‌توانند تهدیدی برای این كشور به حساب بیایند. دولت جدید لیبی همچنین از سوی نیروهای وفادار به قذافی كه دیگر زیرزمینی فعالیت خود را ادامه خواهند داد، با مقاومت روبه‌رو خواهد شد.

معمر قذافی

فواز گرگس، مدیر مركز خاورمیانه دانشگاه لندن می‌گوید: هیچ وحدت و اجماعی روی این‌كه مدل حكومتی لیبی چگونه باشد، وجود ندارد.

ژمنصور الكیخیا، استاد لیبیایی دانشگاه تگزاس كه مشاور اعضای شورای انتقالی لیبی به مدت شش ماه بود، می‌گوید: درگیری بین انقلابیون تازه شروع شده است.

وی می‌افزاید: با خلأی كه قذافی باقی گذاشته است، خیلی سخت می‌شود كنار آمد. كشمش و درگیری بر سر قدرت باعث نابودی دولت می‌شود. من بسیار نگران هستم.

لزلی گلب، عضو شورای روابط خارجی آمریكا می‌گوید: اكنون دقیقا مشخص نیست چه كسی شورای انتقالی را می‌گرداند.

وی می‌افزاید: من چیزی را نمی‌بینم كه نشان دهنده یك آشتی باشد. احتمال دارد كه خونریزی بیشتری رخ دهد. البته برخی از تحلیگران بر این باورند كه شورای انتقالی از زمانی كه قدرت را در اختیار گرفته، خوب عمل كرده و توانسته است یك دموكراسی پایدار را به وجود آورد.


باشگاه كاربران تبیان ـ ارسالی از: 200mamad