تبیان، دستیار زندگی
هنوز ابهامات مطرح شده نمایندگان مجلس در خصوص ایجاد 1.6میلیون شغل در سال گذشته برطرف نشده است، اما رئیس مرکز آمار با تغییر روش محاسبه بیکار و شاغل از 2 ساعت به 2 روز در هفته؛ نرخ فعلی بیکاری کشور را 11.1درصد اعلام کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اعلام نرخ بیکاری بهار و تابستان


هنوز ابهامات مطرح شده نمایندگان مجلس در خصوص ایجاد 1.6میلیون شغل در سال گذشته برطرف نشده است، اما رئیس مرکز آمار با تغییر روش محاسبه بیکار و شاغل از 2 ساعت به 2 روز در هفته؛ نرخ فعلی بیکاری کشور را 11.1درصد اعلام کرد.

بیکاری

رئیس مرکز آمار ایران اعلام کرد که بر اساس آخرین آمارهای رسمی، نرخ بیکاری در کشور اکنون 11.1 درصد است.

عادل آذر بیان داشت: این آمار از جدیدترین داده‌های مرکز آمار ایران استخراج شده که واقعی‌ترین نرخ بیکاری محسوب می‌شود.

نرخ بیکاری بهار 11درصد؛ تابستان 11.1درصد

این نرخ پس از اعلام نرخ بیکاری 11 درصدی در پایان بهار سال جاری و 13.5درصدی سال 89 که توسط رئیس مرکز آمار ایران و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به سوالات نمایندگان مجلس عنوان شده بود، جدیدترین اظهارنظر در خصوص وضعیت بیکاری در کشور محسوب می‌شود.

متأسفانه سکوت یک ساله نرخ اعلام وضعیت نرخ بیکاری و جلوگیری از ارائه هرگونه گزارشی در این زمینه توسط مرکز آمار ایران چالش‌ها و حواشی متعددی را پیرامون این مسئله در فصل بهار سال جاری به وجود آورده بود و این موضوع تا جایی ابهام برانگیز بود که بسیاری از نمایندگان مجلس را نیز به واکنش وادار کرده بود.

هرچند در 29 خرداد ماه سال جاری مجموعه گزارشات نمایندگان دولت در مجلس مورد پذیرش نمایندگان قرار نگرفت و آن‌ها در مقابل ادعای دولت در ایجاد 1 میلیون و 600 هزار فرصت شغلی در سال گذشته سوالات و ابهامات متعددی را مطرح کردند، اما اعلام نرخ بیکاری 11 درصدی پس از جلسه مجلس، به نوعی اعلام بررسی‌های جدید مرکز آمار ایران در زمینه نرخ بیکاری است.

دفاع از عملکرد اشتغال‌زایی

پیش‌تر از این وزارت کار سابق در ماه‌های سال گذشته و ابتدای سال جاری فقط به تحقق هدف دولت در اشتغال زایی 1 میلیون و 600 هزار نفری می‌پرداخت و در مورد وضعیت بیکاری اظهار بی اطلاعی می‌کرد و این وظیفه را متوجه مرکز آمار ایران می‌دانست.

افزایش ورود زنان به بازار کار و تغییر نگرش آنان نسبت به اشتغال باعث افزایش نرخ بیکاری شده است، تا جایی که نرخ بیکاری در بین زنان فارغ‌التحصیل دانشگاهی حداقل 2 برابر فارغ‌التحصیلان مرد است

با اینکه این وظیفه مسئولیت مرکز آمار ایران است اما تلاش مسئولان دولتی در مخفی ماندن نرخ بیکاری باعث دامن زدن به ابهامات مربوط به تحقق فرصت‌های جدید شغلی شد که در نهایت نیز به مجلس کشید و بدون نتیجه باقی ماند.

در نظر گرفتن 1 تا 2 ساعت کار در هفته به عنوان مبنای شاغل بودن افراد یکی از مهم‌ترین انتقاداتی بوده است که در مورد عملکرد مرکز آمار در محاسبه نرخ بیکاری طی سال‌های گذشته مطرح بوده است.

بیکاری

تغییر روش محاسبه شاغل و بیکار

شاید یکی از دلایل مهمی که رئیس مرکز آمار را برای تغییر این مبنا و در نظر گرفتن 2 روز کاری در هفته به جای 2 ساعت برای شاغل دانستن افراد واداشته است انتقادات فراوانی بود که به این نحوه محاسبه نرخ بیکاری صورت می‌گرفت.

عادل آذر با تغییر این مبنا از منتقدین خواسته بود که دیگر این موضوع را مطرح نکنند چرا که استفاده از مبنای نرخ بیکاری یک استاندارد جهانی بوده و تقریبا از اوایل دهه 80 مورد استفاده دولت قرار می‌گرفته است. با این حال وی اعلام کرد تغییر 2 ساعت به 2 روز در حد صدم درصد نرخ بیکاری را جابجا می‌کند.

حمید حاج اسماعیلی با بیان اینکه مراکز متعددی در زمینه نرخ بیکاری سخن می‌گویند، گفت: به دلیل بالا بودن تعداد بیکاران، تعریف بیکار و شاغل محل چالش شده است.

نماینده سابق کارگران در هیئت حل اختلاف، اظهار داشت: اینکه مرکز آمار بگوید از استاندارد جهانی برای تعیین نرخ بیکاری استفاده می‌کند نمی‌تواند درست باشد چرا که این مرکز باید بر اساس واقعیت‌های جامعه سخن بگوید.

آیا کاهش بیکاری را بپذیریم؟

حاج اسماعیلی با اشاره به اینکه طبق آمار سالیانه تا 1 میلیون و 100 هزار نفر وارد بازار کار می‌شوند اما طی یکی دو سال گذشته میزان اشتغال زایی جدید محل بحث بوده است. حال آیا تعداد 3 میلیون نفر بیکار اعلام شده در پایان سال گذشته کاهش یافته است که بخواهیم کاهش نرخ بیکاری را بپذیریم؟

این فعال کارگری، بیان داشت: هم اکنون نرخ بیکاری در برخی استان‌ها بالا است و به نظر نمی‌رسد نرخ بیکاری کمتر از 14 درصد باشد. افزایش ورود زنان به بازار کار و تغییر نگرش آنان نسبت به اشتغال باعث افزایش نرخ بیکاری شده است.

طبق تعاریف بین‌المللی هر فرد باید روزانه 8 ساعت به کار اشتغال داشته باشد تا بتوان وی را شاغل کامل محسوب کرد که البته در قانون کار 44 ساعت در هفته مطرح شده است

وی خاطر نشان کرد: نرخ بیکاری در بین زنان فارغ‌التحصیل دانشگاهی حداقل 2 برابر فارغ‌التحصیلان مرد است و اگر نرخ بیکاری مردان در این بخش بیست درصد باشد نرخ بیکاری زنان دانشگاه رفته شاید تا پنجاه درصد نیز باشد.

44 ساعت کار هفتگی برابر 2 ساعت!

نماینده سابق کارگران در هیئت حل اختلاف، تاکید کرد: طبق تعاریف بین‌المللی هر فرد باید روزانه 8 ساعت به کار اشتغال داشته باشد تا بتوان وی را شاغل کامل محسوب کرد که البته در قانون کار 44 ساعت در هفته مطرح شده است اما اینکه فردی بتواند با 2 ساعت کار در روز و در مجموع حداکثر 14 ساعت معیشت خود را تأمین کند، قابل قبول نیست.

حاج اسماعیلی، گفت: البته برخی می‌گویند افرادی هستند با 2 ساعت کار در هفته درآمد مناسبی دارند که می‌توان به وکلا و پزشکان اشاره کرد اما این گروه که تعداد اندکی هستند قابل تعمیم به کل افراد نیست، بنابراین نباید این موارد را ملاک تعریف بیکار و شاغل محسوب کرد.

بخش اقتصاد تبیان


منبع :‌ خبرآنلاین