تبیان، دستیار زندگی
و گذری در استان یزد ( قسمت دوم ) مسجد جامع یزد ساختمان اصلی این مسجد در قرن ششم هـ. ق، در زمان حکومت آل کاکویه ساخته شد. مسجد جامع کنونی مربوط به دوران حکومت آل مظفر در قرن هشتم و نهم هـ. ق است. سید رکن الدین پس از احد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مسجد جامع یزد

معرفی مساجد تاریخی استان یزد ( 2)

ساختمان اصلی این مسجد در قرن ششم هـ. ق، در زمان حکومت "آل کاکویه" ساخته شد. مسجد جامع کنونی مربوط به دوران حکومت "آل مظفر" در قرن هشتم و نهم هـ. ق است. "سید رکن الدین" پس از احداث بقعه، میدان، آب انبار و ساعت به تعمیر و احیاناً تجدید بنای این مسجد همت گماشت. پس از او، "شرف الدین علی یزدی" کار او را ادامه داد و مناره هایی در طرفین گنبد ساخت. در سال 778 هـ. ق، "عفیف الدین" دالان مسجد را بنا کرد. صفه سمت چپ گنبد توسط "شاه یحیی" ساخته شد. در زمان "میرزا شاهرخ تیمور"، مسجد- که در آن زمان با گچ سفید اندود شده بود- کاشیکاری شد و سوره "فتح" به خط "بهاءالدین هزار اسب" به صورت کتیبه در داخل مسجد نصب گردید.

محراب این مسجد از سنگ مرمر یکپارچه است. برفراز مسجد، گنبدی دو پوش به شکل مربع قرار دارد که از باپوش خشخاشی ساخته شده است. یکی از دو مناره سر در اصلی، دارای دو مسیر حرکت مستقل است. در زیر صحن مسجد پایاب یا سردابه ای وجود دارد که با آجر و کاشی مزین شده است. در اضلاع شمالی و غربی مسجد، دو راه ورودی جهت پایاب تعبیه شده است.

در سال 862 هـ. ق به دستور "نظام الدین جهانشاهی" القاب "میرزای جهانشاهی" بر روی کاشی تراشیده و بر سر در مسجد نصب شد.

در زمان حکومت "امیر چقماق"، صحن مسجد با سنگ مرمر مفروش و دو ستون مرمرین در دو طرف صفه جنب مسجد، نصب گردید و منبر کاشیکاری شده، جای منبر چوبی قدیمی را گرفت.

کتاب میراث فرهنگی استان یزد

تهیه و تنظیم: زهره پری نوش

لینک:
گشت و گذاری در استان یزد ( قسمت اول )

گالری عكس مسجد امیر چخماق یزد

نگاهی گذرا به مراسم سیزده به در، روز طبیعت

نوروز در بین کردهای ایزدی یا یزیدی ها

گشت و گذاری در استان یزد ( صدوق ، خاتم ، تفت ، بافق ، اردکان، ابرکوه(2))

كیك یزدی