تبیان، دستیار زندگی
چندی پیش یک فرد ایتالیایی خبری را مبنی بر دیده شدن تصویر نیم رخ گاندی بر روی سیاره مریخ در اینترنت منتشر کرد. به همین بهانه به سراغ چند شایعه و تصویر معروف مریخی رفتیم و آن ها را مورد بررسی قرار دادیم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تصویر گاندی روی مریخ


چندی پیش یک فرد ایتالیایی خبری را مبنی بر دیده شدن تصویر نیم رخ گاندی بر روی سیاره مریخ در اینترنت منتشر کرد. به همین بهانه به سراغ چند شایعه و تصویر معروف مریخی رفتیم و آن ها  را مورد بررسی قرار دادیم.

اول خلاصه خبر را به نقل از خبرگزاری مهر بخوانید:

تصویر گاندی روی مریخ

"کاربر ایتالیایی «گوگل مریخ» در میان تصاویر ماهواره‌ای که توسط گوگل در این برنامه ترکیب شده‌اند، ساختاری کشف کرد که به گفته وی نیمرخی از «مهاتما گاندی» است.اکنون که برنامه گوگل مریخ در دسترس همگان قرار گرفته، برنامه‌ای جدید که با ترکیب نقشه‌های ماهواره‌ای از سیاره سرخ ایجاد شده است، مشتاقان فضا در سرتاسر جهان در حال کشف ساختارهای جالب توجه و جدید بر روی سطح مریخ هستند.

جدید ترین پدیده شگفت انگیزی که بر روی تصاویر گوگل مریخ توسط فردی ایتالیایی کشف شده، فردی که طی هفته‌های گذشته ادعا کرده توانسته بر روی مریخ بافت گیاهی و ورودی تونلی زیرزمینی به سوی یک شهر ویران شده را بیابد، تصویری نیم رخ از «مهاتما گاندی» است!"

تا به حال به ابرها نگاه کرده اید؟ زمانی که چند نفری به یک تکه ابر نگاه می کنید هر فرد برداشتی از شکل آن ابر دارد. بعضی آن را به صورت یک حیوان می پندارند. برخی همان تکه ابر را به صورت یک شی می بینند و عده ای آن را به صورت یک انسان. دقیقا چنین حالتی برای پستی و بلندی هایی که بر روی سیارات و یا اقمار آن ها دیده می شود نیز پیش می آید.

دیدن چهره و یا اشکال معنی دار در همه جا در حالی که واقعا وجود ندارد موجب ایجاد پدیده ای به نام Pareidolia می شود. در واقع از آنجایی که انسانها اطلاعات زیادی درباره چهره هم نوعان خود یا اشیا پیرامون خود دارند، می‌توانند در هر جایی تصویری از آن را برای خود مجسم کنند.

اما واقعیت تصویر فوق چه بود؟ به گفته محققان، همان طور که در تصویر گرفته شده توسط دوربین CTX مدارگرد اکتشافی مریخ ناسا مشاهده می کنید این منطقه از مریخ در واقع گودالی است که در اثر فروریختن به وجود آمده و بر خلاف آنچه در تصاویر گوگل مریخ دیده می‌شود، به هیچ وجه برآمده نیست! به نظر می رسد وضوح کم تصویر و نحوه تابش نور خورشید به پستی ها و بلندی های این گودال موجب نمایش چینین تصویری شده است.

تصویر گاندی روی مریخ

چکمه ای روی مریخ! چه کسی روی مریخ قدم گذاشته است؟

سال گذشته تصویری از سیاره مریخ منتشر شد که جای یک چکمه بزرگ را بر روی آن تداعی می کرد. باز هم عده ای شایعه ساز! سراغ خیال پردازی های خود رفتند اما سرانجام مشخص گشت این رد چکمه بزرگ و 386 کیلومتری در واقع حفره ای است که به "اورکاس پاترا" (Orcus Patera) شهرت دارد و در میان دو حفاظ بزرگ آتشفشانی به نامهای "المپیوس" و "الیسیوم" قرار گرفته است.

چکمه ای روی مریخ! چه کسی روی مریخ قدم گذاشته است؟

مجسمه سر انسان در مریخ!

فضاپیمای وایکینگ ناسا در سال 1976 تصاویری شگفت انگیز از منطقه ای در مریخ به ثبت رساند که در آن ساختاری مشابه صورت انسان به چشم می خورد. از آن زمان نظریه های بحث برانگیزی برای توضیح و توجیه چنین ساختاری بر روی مریخ ارائه می شدند نظریه هایی مانند اینکه این ساختار اثباتی بر وجود مریخی ها است و ناسا و دولت آمریکا از حضور این موجودات آگاه بوده اند و آن را پنهان می کرده اند. اما در نهایت با عکس برداری های مجدد و تحلیل داده های ارسال شده مشخص شد این چهره بر روی مریخ تنها یک تپه سنگی در منطقه "سیدونیا" بوده است که با توجه به جهت قرار گرفتن سایه ها به طور اتفاقی مانند صورت انسان جلوه کرده است.

مجسمه سر انسان در مریخ!

حفاری در مریخ

جیووانی شیپارلی که مدیر یک رصدخانه در شهر میلان ایتالیا بود به تهیه نقشه های مریخ علاقه داشت. شیپارلی در سال 1877 میلادی کانالهایی را بر روی مریخ مشاهده کرد و نام رودخانه های مشهور نیل و فرات را بر روی آنها گذاشت. وی ادعا می کرد کانالهایی را بر روی مریخ مشاهده کرده است که به صورت دو خط موازی اند. ظهور این پدیده غیر طبیعی اعتقاد آنهایی را که فکر می کردند کانالها مصنوعی و ساختگی اند قویتر کرد. بعد از گذشت چند سال تعدادی از ستاره شناسان ادعا کردند که کانالها را دیده اند.  بعضی از دانشمندان تصور می کردند که مریخ یک سیاره مرده است و ساکنان آن آخرین بقایا از یک نسل رو به زوال اند و منابع آبی جمع آوری شده را به سختی ذخیره و اداره می کنند. طبق این نظریه مریخیها این کانالها را ساخته بودند تا آبهای ناشی از ذوب فصلی پوششهای قطبی را به سمت شهرهای آباد خود که در دل کویر قرار داشت هدایت کنند و شهرها از طریق کانالها به یکدیگر متصل می شدند. کسانی که در مورد این نظریه تردید داشتند دلایل مختلفی برای رد آن عنوان می کردند. ولی ایده وجود کانال در مریخ توجه عموم را به خود جلب کرده بود و توسط مجلات و روزنامه های عمومی آن زمان مورد حمایت قرار می گرفت.

حفاری در مریخ

مریخ عاشق می شود!!

در میان سیارات منظومه شمسی شاید بتوان مریخ را عاشقترین سیاره نامید! مدارگردها و مریخ نوردهای مختلفی که بر روی این سیاره به کاوش می پردازند تصاویر مختلفی را از تپه ها و گودال های روی سطح مریخ که به شکل قلب است به ثبت رسانده اند. تصویر زیر متعلق به منطقه Arabia Terra است که توسط مدارگرد اکتشافی مریخ ناسا گرفته شده است.

مریخ عاشق می شود!!

م.ح.اربابی فر

بخش دانش و زندگی تبیان