تبیان، دستیار زندگی
این اثر، بهترین هدیه به علاقه‌مندان شعر امروز است. تلاش سیروس نوذری، تلاشی دلسوزانه، دقیق و بی‌حب و بغض برای تدوین مأخذ و مرجعی جهت بررسی شعر كوتاه است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کوته‌سرایی در دنیای شعر

کوته‌سرایی

هر روزی كه می‌گذرد، نیاز به وجود كتاب‌های تحقیقی و تحلیلی شعر امروز بیشتر به چشم می‌خورد. خیل عظیمی از دانشجویان رشته ادبیات علاقه‌مند به شعر امروز كه جهت نوشتن پایان‌نامه به شعر امروز می‌آویزند، نیازمند كتب مرجع در این مورد هستند كه اغلب به دو سه كتاب موجود بسنده می‌كنند.

از دهه‌ی پنجاه، كتاب دوجلدی «از صبا تا نیما»ی "یحیی آرین‌پور" و بعد از انقلاب «تاریخ تحلیلی شعر نو» "شمس لنگرودی"، سه دهه شاعران و گزاره‌های منفرد و... "علی باباچاهی" و تألیفات دكتر "كاووس حسن‌لی" و دكتر "تسلیمی" و معدود مجلات ادبی، یگانه مرجع علاقه‌مندان به پژوهش در زمینه شعر امروز هستند.

فقر منابع در زمینه‌ی بررسی‌های مربوط به شعر امروز باید آسیب‌شناسی شود و نهادهای فرهنگی مرتبط با شعر، دانشگاه‌ها و پژوهشگران ادبی نسبت به شناسایی و تشویق ناشران و مؤلفین اقدام كنند تا كتاب‌های ارزنده‌ای در زمینه جریان‌های ادبی دهه‌های اخیر چاپ و منتشر شود.

كتاب‌هایی كه از حالت فرقه‌ای و محفلی خارج و با دیدی وسیع و محققانه نوشته شده باشد و هیچ‌گونه حُبّ و بُغضی در بزرگنمایی یا پنهان كردن چهره‌ها نداشته باشد. همچنین با استناد به مدارك چاپ شده تنظیم و بدون پیش‌داوری در معرض قضاوت صاحب‌نظران گذاشته شود.

این اثر، بهترین هدیه به علاقه‌مندان شعر امروز است. تلاش سیروس نوذری، تلاشی دلسوزانه، دقیق و بی‌حب و بغض برای تدوین مأخذ و مرجعی جهت بررسی شعر كوتاه است

یكی از تازه‌ترین آثاری كه به بخش مهمی از شعر امروز پرداخته، كتاب ارجمند «كوته‌سرایی، سیری در شعر كوتاه معاصر» است كه توسط پژوهشگر و شاعر شیرازی «سیروس نوذری» چاپ و منتشر شده است. این اثر، بهترین هدیه به علاقه‌مندان شعر امروز است. تلاش سیروس نوذری، تلاشی دلسوزانه، دقیق و بی‌حب و بغض برای تدوین مأخذ و مرجعی جهت بررسی شعر كوتاه است.

نوذری در این كتاب، تاریخچه شعر كوتاه را از دیروز تا امروز بررسی كرده است. خانه به خانه، كوی به كوی گشته؛ تمام مجلات ادبی و كتاب‌های منتشره شعر امروز را ورق زده، جریان‌های شعری را كاویده و هر حركتی را در شعر امروز یافته و در این كتاب به نقد و بررسی و معرفی آن همت گماشته است. نوذری با دقتی عجیب و وسواسی شگفت، هر آنچه را كه در دهه‌های اخیر به شعر كوتاه مربوط می‌شود دیده و برای ما معرفی كرده است. او ضمن آوردن نمونه‌های زیبایی از شعر كوتاه امروز، به معرفی شاعران آن پرداخته و در مورد جریان‌های شعری و سبك‌های جدید توضیح داده است.

چاپ اسامی شاعران و شعرهایشان در این ستون ممكن نیست. فقط می‌توان گفت اغلب شاعرانی كه شعر كوتاه سروده و چاپ كرده‌اند، در این كتاب حضور دارند. این اثر، بهترین كتاب مرجع در شعر كوتاه و جریان‌های شعری امروز است كه مطالعه آن را به تمام شاعران و پژوهندگان و دانشجویان توصیه می‌كنم.

سیروس نوذری، بعد از پیشگفتاری جامع، بخش‌های سیزده گانه كتاب را در فهرست خود به این ترتیب نوشته است:

1ـ خسروانی و دیگر قالب‌های كهن

2ـ قالب‌های سنتی در شعر كوتاه معاصر

3ـ شعر كوتاه و شاعران نیمایی

4ـ دیگر شاعران شعر كوتاه

5 ـ جریان‌های شعر كوتاه

6 ـ انتشار هایكو، برگردان شاملو و ع. پاشایی

7ـ تأثیر هایكو بر شعر جهان

8ـ عوامل گسترش شعر هایكو

9ـ جریان‌های شعر كوتاه معاصر بعد از سال 1361

10ـ صدای پای ژانر شعر هایكو

11ـ شاعران كوتاه‌سُرا بعد از سال 1361

12ـ شعر كوتاه در وبلاگ‌ها

13ـ گزینه شعرهای كوتاه.

منبع: انتشارات ققنوس


گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی