تبیان، دستیار زندگی
پتک چکشی بسیار سنگین است که سری سنگین و دسته ای دراز دارد. سر پتک می تواند تیز، تخت، گرد یا دوسر باشد. وزن پتک بین 4 تا 9 کیلوگرم است. چکش آهنگری سری شبیه پتک دارد، اما سر و دسته آن به سنگینی سر و دسته پتک ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ابزارهای آهنگری (2)

آنچه قبلا خوانده بودید...

دانش پژوهان عزیز، یکی از مهارت های پرکاربرد که در بسیاری از پروژه ها مورد استفاده قرار می گیرد، مهارت آهنگری است که در زیر توضیحاتی در مورد آن ارائه می شود.

پتک چکشی بسیار سنگین است که سری سنگین و دسته ای دراز دارد. سر پتک می تواند تیز، تخت، گرد یا دوسر باشد. وزن پتک بین 4 تا 9 کیلوگرم است.

ابزارهای آهنگری (2)

پتکها

الف) پتک دوسر    ب)پتک سرتیز     ج)چکش آهنگری

چکش آهنگری سری شبیه پتک دارد، اما سر و دسته آن به  سنگینی سر و دسته پتک نیست. وزن چکش آهنگری 1 تا 1/5 کیلوگرم است و برای انجام کارهای سبک به کار می رود. سنبه را از فولاد ریختگی می سازند. از سنبه بیشتر برای ایجاد سوراخ - با مقطع دایره یا مربع- در فلزات گداخته استفاده می کنند. وقتی با سنبه سوراخ ایجاد می کنید، بهتر است

سنبه را از دو طرف کار بکوبید تا در نتیجه برخورد با کف سخت سندان آسیب نبیند. برای سنبه یک دسته سیمی می سازند.

ابزارهای آهنگری (2)

سنبه و سنبه گشاد کن

سنبه گشادکن سنبه ای بزرگ و مخروطی است که کار آن گشاد کردن سوراخی است که قبلاً ایجاد شده است. به کمک این ابزار می توان سوراخهایی با شکلها و اندازه های مورد نظر ایجاد کرد. معمولاً از سنبه گشادکن روی مقر ابزار یا سوراخ سنبه سندان، یا روی قالب قرار، استفاده می کنند.

در آهنگری برای بریدن قطعات آهنگری شده از قلم استفاده می کنند. قلمها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: سردبُر و گرم بُر. قلم گرم بُر که نازکتر است، فلز گداخته را برش می دهد. زاویه نوک این قلم 30 درجه است. قلم سردبُر زاویه 60 درجه دارد و برای بریدن فلزات سرد به کار می رود. قلمهای آهنگری معمولاً دسته های بلندی دارند و با پتک به آنها ضربه می زنند. قلمها را به صورت جفتی به کار می برند.

ابزارهای آهنگری (2)ابزارهای آهنگری (2)

قلمها

الف) قلم گربر  ب) قلم سردبر

قرارها را به صورت جفتی (قرار بالا و قرار پایین) می سازند. قرار بالایی معمولاً دسته دارد و با پتک به آن ضربه می زنند.

ابزارهای آهنگری (2)

قرار

قرار پایینی در مقر ابزار مستقر می شود. برای تولید یک قطعه دایره ای خوب، آن را روی قرار پایینی می گذارند و قرار بالایی را با پتک می کوبند.

آهنکوب برای صاف کردن قطعه کار، یا پرداختکاری آن پس از لاغرسازی به کار می رود.

ابزارهای آهنگری (2)

آهنکوب

قرار دم، مانند قرار، به صورت جفتی (بالا و پایین)، برای تولید پله، قبل از کاهش مقطع، یا برای کاهش مقطع به کار می رود.

ابزارهای آهنگری (2)

قرار دم

هدف از به کارگیری این ابزار جلوگیری از لوله شدن قطعه کار (ایجاد سرهای توخالی در آن) است.

گردآورنده: الناز فطیر خورانی

تنظیم: نسرین صادقی