تبیان، دستیار زندگی
بنابراین چه خوب است مواظب آنچه می‏دهید و می‏گیرید باشید؛ ببینید در آخر کار چه به دست می‏آورید و چه چیزی از دست می‏دهید! سود می‏کنید یا زیان می‏ببینید؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گذرگاهی عجیب

گذرگاه

آسیب‏شناسی شخصیت جوان، بحث بسیار پر دامنه و مهمی است که حتی از شناخت اصل سرمایه‏ی وجود که همان مدت عمر انسان در این دنیاست چیزی کم ندارد؛ به طوری که اگر قدر نعمت جوانی را ندانیم و خوب از آن استفاده نکنیم، تبدیل به نقمت می‏شود. عموم انسان‏ها در هر سن و سالی که باشند همیشه در معرض آفت‏ها و آسیب‏های  گوناگون قرار دارند؛ اما در این میان میزان آسیب‏پذیری جوان بیشتر است. دنیا گذرگاه عجیبی است و ما که ناخواسته در این دنیا حضور پیدا کرده‏ایم، خوب است بدانیم که نه آمدن‏مان به این جهان دست خودمان بوده است و نه رفتنمان. پیدایش ما در این دنیا گذرگاهی  بین عدم و وجود جاودانه است. مدت عمر ما در این دنیا براساس فلسفه‏ی آفرینش، پیمودن مسیر رشد و کمال با اراده و اختیار برای رسیدن به ارتقای روحی و سعادت همیشگی بوده است. باید بدانیم که چگونه با عزم و اراده از این گذرگاه سخت عبور کنیم تا پیمودن راه، پیوسته با سلامتی و سعادت‏مندی همراه باشد. در این میان، آگاهی ضروری است، زیرا آفت‏های گوناگون و تیرهای بلا از هر سو ما را نشانه گرفته‏اند؛ البته آشنایی با این مسائل نباید جوان را مایوس یا دل زده کند، بلکه باید او را با نشاط، هوشیار و بیدار نگه دارد؛ چه اینکه در این دنیای زیبا و رنگارنگ و دل‏فریب، همه چیز به هم پیوسته و با یکدیگر آمیخته است. شما در جایگاه یک جوان، در حقیقت مشغول تجارت و دادو ستد در این دنیا هستید؛ بنابراین چه خوب است مواظب آنچه می‏دهید و می‏گیرید باشید؛ ببینید در آخر کار چه به دست می‏آورید و چه چیزی از دست می‏دهید! سود می‏کنید یا زیان می‏ببینید؟ توجه داشته باشید که در مقابل جوانی‏ای که می‏‏دهید، چه می‏گیرید.

بلاها و گرفتاری‏ها در زندگی برای آزمایش و رشد و تعالی انسان است؛ چه این که اگر انسان در خود آمادگی لازم برای دست و پنجه نرم کردن و مقابله با سختی‏ها و استقامت و تحمل در برابر آنها را به وجود آورد، در زندگی، سرافراز و پیروز و سعادتمند خواهد گشت و سختی‏ها و دشواری‏ها برای او نردبان ترقی و تکامل  و موجب تعالی روحی وی خواهند شد؛

مهم‏ترین دوران زندگی

جوانی، درخشان‏ترین دوران زندگی هر انسانی است؛ در عین حال این دوران آفت‏های خاص خودش را دارد که بسیار هم ویران‏گر است و بازتاب و آثارش بسیار گسترده‏تر و شکننده‏تر از دوره‏های بعدی است؛ بنابراین جوان باید این مسئله و دیگر رخدادهای پیرامونی آن را خوب بشناسد. امیرمومنان علی (ع) خطاب به جوان، تعبیرهای مهم و ظریفی دارند که بسیار با اهمیت است. حضرت در نامه‏ی 31نهج‏البلاغه دوره‏ی جوانی و موقعیت جوان را با سه جمله توصیف می‏فرمایند:  1- در تیررس حوادث و گرفتاری‏ها هستی؛ 2- هدف بیماری‏ها و امراض گوناگون واقع می‏شوی؛ 3- در معرض آسیب‏ها و آماج بلاها قرار می گیری. به بیانی، هر سه تعبیر می‏خواهد موقعیت جوان را نسبت به این آفت‏ها و آسیب‏ها- که برای هر کسی ممکن است پدید آید- روشن سازد و او را به فکر وا دارد تا با چاره اندیشی و ژرف‏نگری خود با مسائل و رویدادهای زندگی، عادی و سطحی برخورد نکند.

رهایی

پرهیز از بی‏توجهی

انسان در زندگی نباید بی‏خیال و در برابر  محیط اطراف خود بی‏توجه باشد؛ باید روی کارها و انتخاب‏ها و تصمیم‏هایش خوب بیندیشد و با مسائل، عادی برخورد نکند و از این مسئله که همواره شخصیت او در زندگی در معرض تهدیدها و آسیب‏های گوناگون قرار دارد، غافل نباشد، زیرا در این صورت آفت‏ها او را احاطه خواهند کرد و با در هم شکستن او، زمینه‏ی سقوطش را نزدیک می‏کنند.

سلامتی  روان

طبیب روح، توصیه‏هایی برای پیش‏گیری و جلوگیری از آسیب‏های روانی دارد که اگر آنها را مراعات کنیم، از نظر روحی و روانی سالم و متعادل خواهیم بود. آنها سفارش کرده‏اند در مکان‏ها و فضاهای آلوده‏ی صوتی و تصویری و جاهایی که به میکروب گناه آغشته است، رفت و آمد نکنیم و با افراد آلوده دامن، همنشینی نکنیم. سفارش کرده‏‏اند زبان‏مان به ناسزا، غیبت و دروغ آلوده نشود. چشمان‏مان به نظر بازی و نگاه به نامحرم و حرام نیالاید. گوش‏مان به صدای حرام عادت نکند. دستمان به طرف ناپاکی‏ها دراز نشود. شکم‏‏مان به لقمه حرام آلوده نشود و ...

زندگی و موانع

زندگی مانند میدانی است که درون و پیرامون آن پر از مین‏های کوچک و بزرگ است، عبور از این میدان مین، آداب و مقررات خاص خود را دارد که باید آنها را یاد گرفت. هر کس این مقررات را رعایت نکند خواه ناخواه با این مین‏ها برخورد می‏کند و طبیعتاً، بخشی از وجودش آسیب می‏بیند. بنابراین ضمن آن که باید تقوا پیشه کرد و احتیاط  نمود، باید نوع مین‏ها را شناسایی کرد و ابزار و وسایلی که باعث خنثی شدن مین‏ها می‏شود با خود برداشت و با آگاهی کامل و درست، گام برداشت تا باعث نابودی خود و دیگران نشویم.

مقابله با نفس

دشمن کجاست؟

محیط زندگی پر از خطر است و دشمن در همه جا ایستاده و از همه جا حمله‏ور می‏شود: باید دشمن را شناخت و با عزمی راسخ به مقابله و مبارزه با آن پرداخت و با احتیاط در زندگی گام برداشت تا با آگاهی و تفکر و تدبیر و به کارگیری درست ابزار و وسایل بتوانیم معبری برای عبور باز کنیم و از بین مین‏هایی که پیرامون‏مان کار گذاشته‏اند به سلامتی عبور کنیم و از آفات دشمن در امان بمانیم. این‏جاست که باید کاملاً تمرکز نماییم و حواس‏مان را جمع کنیم؛ چه اینکه دشمن ما سرسخت و قسم خورده است و آگاهانه درصدد حمله به ماست و هر روز با ما سرو کار دارد و ما را در مورد هدف قرار می‏دهد؛ به نحوی که او ما را می‏بیند و ما او را نمی‏بینیم. دشمنان شما به دو دسته‏ی بزرگ تقسیم می‏شوند: داخلی و خارجی؛ دشمن داخلی، نفس‏اماره‏ی شماست که همیشه آماده است شما را به بدی امر کند و حتی دشمن خارجی هم به کمک آن نفوذ پیدا می‏کند.

جوانی دوره‏ی سخت و در عین حال شیرینی است سعی کنید این دوره را با تلاش به سرانجام برسانید و اجازه ندهید این شیرینی به کامتان  تلخ شود.

شاهد جوان

تنظیم برای تبیان: کهتری

مقالات مرتبط

ممنوعیت برای همیشه

قدم زدن در روزگار نوجوانی

خود را بغیر از بهشت نفروشید

مطمئن باش قابل کنترله

پشت مانیتور ، عاشق نشوید!

حتی نزدیک نشوید

سبز ترین فصل زندگی

قدر خودتون رو بدونید

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.