تبیان، دستیار زندگی
مت اول) خمیر نمكی خمیری فرم پذیر است كه به راحتی با حداقل مواد كه در هر آشپزخانه ای یافت می شود تهیه می شود و با آن می توان تزئینات و وسایل بی شماری ساخت. این خمیر علاوه بر خاصیت فرم پذیری فوق العاده و نیاز به هزینه ناچیز پس...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طرز تهیه ی خمیر نمكی و طریقه ی ساخت ظروف زینتی با آن (قسمت اول)


خمیر نمكی خمیری فرم پذیر است كه به راحتی با حداقل مواد كه در هر آشپزخانه ای یافت می شود تهیه می شود و با آن می توان تزئینات و وسایل بی شماری ساخت. این خمیر علاوه بر خاصیت فرم پذیری فوق العاده و نیاز به هزینه ناچیز پس از پخت نیز دارای استحكام قابل ملاحظه ای است كه موجب می شود وسایل ساخته شده از آن برای مدت ها قابل نگهداری و استفاده باشند. كافی است یك بار روش تهیه و كار با آن را فرا بگیرید و سپس با تكیه بر خلاقیت و سلیقه خود از آن برای ساخت وسایل تزئینی بی شمار و نامحدود سود ببرید. برای تهیه خمیر نمكی به مواد زیر نیاز دارید:

270 گرم آرد سفید (دو پیمانه سر صاف)

320 گرم نمك آشپزخانه (یك پیمانه سر صاف)

180 میلی لیتر آب (سه چهارم پیمانه)

2 قاشق چایخوری روغن مایع طباخی

برای تهیه این خمیر ابتدا مواد خشك را در ظرف بزرگی ریخته آب را اضافه كنید. مواد را با دست خوب مخلوط كنید تا خمیری به دست آید. این خمیر را حداقل به مدت 10 دقیقه تمام ورز دهید تا كاملاً فرم پذیر شود. برای آزمایش آمادگی خمیر، مقدار كمی از آن را در دست گلوله كنید. اگر گلوله ترك نخورد و ازهم باز نشد خمیر آماده كار است.

از این خمیر می توانید فرم های تزئینی جالبی بسازید. برای ساختن فرم های مسطح مانند قلب، ستاره  و برگ های مختلف ، ابتدا خمیر را با وردنه به قطر 6 میلیمتر باز كنید و سپس با استفاده از قالب های شیرینی یا الگوهای مقوایی كه خودتان ساخته اید طرح های دلخواه را در آورید و برای ساختن فرم های حجیم مانند خوشه های انگور و یا انواع دیگر میوه ، پس از گلوله كردن خمیر می توانید به راحتی با انگشتان دست به آن فرم دهید. برای چسباندن خمیر از مقدار كمی آب استفاده كنید و با قلم مو به آن بزنید. رنگ آمیزی خمیر را به دو صورت می توانید انجام دهید. یك روش رنگ كردن خمیر ، قبل از ساخت مدل ها است كه با افزودن مقداری رنگ گواش به خمیر و ورز دادن آن به راحتی خمیر به رنگ دلخواه شما در خواهد آمد. روش دیگر رنگ آمیزی پس از ساخت و پخت مدل خمیری است . به این ترتیب كه پس از پخت و سرد شدن مدل ، آن را با استفاده از رنگ گواش و قلم مو رنگ آمیزی می كنند.

برای پخت خمیر ، مدل ها را در سینی فری كه از قبل كمی چرب كرده اید، بچینید و سینی فر را برای مدت نسبتاً طولانی (حدود 4 تا 10 ساعت بسته به قطر مدل خمیری و ابعاد آن) با درجه حرارت بسیار كم ، معادل 100 درجه سانتی گراد یا 250 درجه ی فارنهایت در فر قرار داده بپزید تا كاملاً سخت شود . چنان چه درجه حرارت فر شما بیشتر از 100 درجه سانتی گراد است زمان پخت را كاهش دهید تا خمیر نسوزد. پس از سخت شدن مدل های پخته شده ، فر را خاموش كنید و اجازه بدهید مدل ها در فر خاموش بمانند تا به تدریج سرد شوند. پخت مدل های ساخته شده با خمیر نمكی را می توانید با اجاق های ماكروفر سریع تر انجام دهید. به این ترتیب كه مدل های خمیری را در ظرفی چیده در ماكروفر قرار دهید و درجه آن را بر روی قدرت بسیار كم یا ذوب یخ اتوماتیك بگذارید و هر 5 دقیقه یك بار در آن را باز كنید. بگذارید خمیر چند دقیقه در ماكروفر خاموش بماند و دوباره 5 دقیقه دیگر به ماكروفر زمان بدهید. این كار را چند بار تكرار كنید تا خمیر پخته و سخت شود. مدت زمان حرارت دادن برای مدل های مختلف به تناسب قطر و مقدار خمیر آنها متفاوت است و معمولاً از 30 تا 60 دقیقه است.

مدل های ساخته شده از خمیر نمكی را می توانید به جای پختن در مجاورت هوا نیز خشك كنید ولی در این صورت وسایل ساخته شده شكننده تر بوده و از استحكام كمتری برخوردار خواهند بود. مدل های خمیر را بلافاصله پس از ساخت بپزید و هر بار به اندازه مورد نیاز خمیر درست كنید چون خمیر نمكی برای مدت طولانی قابل نگهداری نیست.

حال كه با روش تهیه و پخت این خمیر آشنا شدید ایده هایی برای استفاده از آن به شما پیشنهاد می كنیم. یكی از موارد استفاده از خمیر نمكی ساخت ظروف زینتی است كه به عنوان ظروف آجیل، نان، میوه و بسیاری موارد دیگر قابل استفاده هستند. برای ساخت ظرف آجیلی كه در تصویر مشاهده می كنید ، پس از تهیه خمیر به اندازه داده شده  در دستور بالا ، ابتدا دو سوم از آن را با وردنه بر روی سطح صافی كه كمی آرد روی آن پاشیده اید باز كنید به طوری كه قطر آن به 6 میلیمتر برسد. با دقت خمیر را بلند كنید و بر روی ظرف گودی كه قطر دهانه آن حدود 20 سانتیمتر باشد و داخل آن را قبلاً چرب كرده اید قرار دهید. به آرامی خمیر را با دست بر روی ظرف بكشید به صورتی كه فرم داخل ظرف را بگیرد . خمیر اضافه دور ظرف را از لبه ظرف بریده و جدا كنید.

دو لوله خمیری به ضخامت 7 میلیمتر درست كنید و با پیچیدن آنها به دور هم یك طناب خمیری را دور ظرف بر روی لبه آن بچسبانید. با استفاده از قالب یا الگوی مقوایی برگ ، تعدادی برگ از خمیر بریده جدا كنید. با نوك یك كارد خطوط رگ برگ آن ها را مشخص كنید. برگ ها را مطابق تصویر با كمی آب بر روی قسمت های مختلف طناب خمیری بچسبانید. سپس با دست تعدادی لیمو از خمیر بسازید و در انتهای هر كدام یك عدد دانه میخك فرو ببرید تا مانند محل اتصال لیمو به شاخه به نظر برسند و لیموها را نیز به همان ترتیب و مطابق تصویر بر روی برگ ها بچسبانید . در آخر با استفاده از قالب های كوچك شیرینی تعدادی گل ریز از خمیر در آورید و در میان لیموها و برگ ها بچسبانید.

ظرف خمیری را بلافاصله در فر با درجه حرات 100 سانتی گراد قرار دهید و به مدت چند ساعت بپزید تا كاملاً سخت شود. در طول ساعت اول پخت هر چند گاه یك بار به ظرف سر بزنید . چنانچه در قسمت داخل ظرف ، خمیر به صورت حبابی باد كرد ، آن را با یك سوزن سوراخ كنید تا هوای جمع شده در زیر خمیر خارج شود. پس از پخت و سرد شدن ظرف خمیری ، آن را از ظرفی كه به عنوان قالب مورد استفاده قرار داده بودید جدا كنید و ظرف را مطابق تصویر با رنگ های گواش و قلم مو رنگ آمیزی كنید. پس از خشك شدن رنگ در صورت تمایل می توانید چند لایه وارنیش  روی ظرف بزنید كه هم آن را براق تر می كند و هم مانع نفوذ رطوبت در ظرف می شود.

ادامه دارد...

در قسمت بعد طرز ساخت قاب با خمیر نمكی را به شما آموزش می دهیم.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.