تبیان، دستیار زندگی
ایران بر این باور است که در حال حاضر و با توجه به ذخایر قابل توجه اورانیوم با غنای پایین، پیشرفت هایش در دستیابی به اورانیوم 20 درصد، و فعال سازی قریب الوقوع نیروگاه اتمی بوشهر که تا چند هفته آینده بر مدار تولید قرار خواهد گرفت، در موقعیت قوی تری ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پیشنهادات به اوباما برای مذاکره با ایران

اوباما و احمدی نژاد

بخش سیاسی- موضوع مذاکرات 5+1 با ایران، بار دیگر نظر رسانه ای جهان را به خود جلب کرده است.

دستاوردهای ارزشمند ایران در حوزه های مختلف دفاعی، پزشکی و بویژه عرصه هسته ای سبب شده است تا  کشورهای عضو گروه 5+1 این بار از موضعی متعادل تر و محتاطانه تر با ایران وارد مذاکره شوند. در همین راستا هفته نامه فارن پلسی که در امریکا منتشر می شود، تازه ترین مطلب خود درباره ایران را به محتوای این مذاکرات اختصاص داده است و معتقد است مذاکرات مزبور فرصتی کم نظیر برای باراک اوباما و دولت اوست تا بلکه بتواند با تغییر استراتژی دیپلماسی خود، دشمنی با ایران را به دوستی بدل کند.

به گزارش خبرآنلاین، این هفته نامه در مقاله ای به قلم تریتا پارسی، رییس شورای ایرانیان آمریکا و رضا مراشی، مدیر کمیته تحقیقات شورای ایرانیان آمریکا و عضو سابق کمیته ایران در وزارت خارجه آمریکا با اشاره به مذاکرات قریب الوقوع گروه 5+1 با ایران می نویسد: طی هفته های آینده و در صورتی که طرفین مذاکره بر سر مکان و زمان به توافق برسند، اعضای دایم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان موسوم به گروه 5+1 با ایران بر سر میز مذاکره خواهند نشست؛ این نشست که برای نخستین بار پس از شکست مذاکرات قبلی در اکتبر سال 2009 برگزار می شود، به دنبال احیای مجدد بحث حل مساله هسته ای ایران از طریق دیپلماسی است. در عین حال این مساله می تواند خبر بسیار خوبی برای اوباما باشد، چه او در همین دو سالی که زمام امور در آمریکا را بدست گرفته، به این نکته پی برده که روابط دیپلماتیک با ایران کار آسانی نیست و در کوتاه مدت نیز جواب نمی دهد.

ایران بر این باور است که در حال حاضر و با توجه به ذخایر قابل توجه اورانیوم با غنای پایین، پیشرفت هایش در دستیابی به اورانیوم 20 درصد، و فعال سازی قریب الوقوع نیروگاه اتمی بوشهر که تا چند هفته آینده بر مدار تولید قرار خواهد گرفت، در موقعیت قوی تری نسبت به مذاکرات قبلی قرار دارد

فارن پالسی در ادامه با بیان اینکه هر دو طرف مذاکره از هم اکنون جوسازی برای این مذاکرات را آغاز کرده اند، می نویسد: مقامات مسوول در دولت اوباما سعی دارند با مطرح کردن این مساله در سطح رسانه ها که در مذاکرات آینده پیشنهاد جدید و در عین حال سفت و سختی به ایران ارایه خواهد شد، فضای سیاسی در داخل آمریکا را برای این مذاکرات مساعدتر کنند. در همین راستا یکی از مقامات کاخ سفید معتقد است که به دلیل اعمال تحریم های سخت و بی سابقه علیه ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل و نیز چند کشور دیگر، ایالات متحده از موضع قدرت به این مذاکرات ورود پیدا خواهد کرد.

در ادامه این مقاله آمده است: از سوی دیگر ایران نیز سعی دارد خود را کاملا خونسرد و مطمئن نشان دهد چراکه معتقد است تحریم ها هرچند گزنده است اما هیچ تاثیری بر روند فعالیت های هسته ایش نداشته و نخواهد داشت. در واقع ایران بر این باور است که در حال حاضر و با توجه به ذخایر قابل توجه اورانیوم با غنای پایین، پیشرفت هایش در دستیابی به اورانیوم 20 درصد، و فعال سازی قریب الوقوع نیروگاه اتمی بوشهر که تا چند هفته آینده بر مدار تولید قرار خواهد گرفت، در موقعیت قوی تری نسبت به مذاکرات قبلی قرار دارد.

باراک اوباما الرئیس الامریکی

این هفته نامه در عین حال معتقد است که در عمل، طی 13 ماهی که از آخرین دور مذاکرات ایران و 5+1 می گذرد، هیچ یک از دو کشور ایران و آمریکا نتوانسته است به طور کامل ابتکار عمل را بدست بگیرد. شاید افزایش فشارهای بین المللی ایران را تا حدودی در مضیقه قرار داده باشد، اما دولت اوباما نیز خوب می داند که صرف اِعمال تحریم علیه ایران نمی تواند جمهوری اسلامی را به کوتاه آمدن از بلندپروازی های هسته ای وادارد. با این حال زمان به نفع هیچ کدام از این دو کشور سپری نمی شود.

فارن پالسی با تحلیل فضای سیاسی و اقتصادی ایران پس از انتخابات، بر لزوم استفاده دولت آمریکا از فرصت مذاکره برای از بین بردن فضای دشمنی بین دو کشور تاکید می کند و می نویسد: هر چند دولت ایران توانست با فرونشاندن اعتراضات به انتخابات سال گذشته، کنترل امور را در دست بگیرد، اما در حال حاضر با انزوای روزافزون و مشکلات شدید اقتصادی روبروست. از سوی دیگر، گرچه بی نتیجه ماندن مذاکرات قبلی دو طرف در اکتبر 2009 قدرت آمریکا را برای اعمال تحریم های شدید تر علیه ایران بیشتر کرد اما چنین مساله ای برای مذاکرات پیش رو صادق نخواهد بود. در واقع برای آمریکا، رسیدن به اجماع بین المللی بیشتر بر تحریم ها علیه ایران ارزشی به مراتب کمتر از برداشتن نخستین گام ها در جهت حل دیپلماتیک مسایل کهنه ای است که سالهاست دشمنی میان تهران- واشنگتن را دامن زده است. در این دور از مذاکرات، موفقیت دیپلماسی باید در گروی حل این نزاع دیرپا باشد، نه برای فراهم آوردن فضایی برای اعمال تحریم های بیشتر.

نگارندگان مقاله در ادامه با طرح این پرسش که با توجه به آنچه پیشتر ذکر شد، چه چیز باید در این دور از مذاکرات تغییر کند، معتقدند دولت اوباما باید بدقت مذاکرات اکتبر سال گذشته را مطالعه کند و رویکرد خود را با توجه به درس هایی که از آن مذاکرات گرفته است، تنظیم کند. نگارندگان بر این باورند که گرچه ایران سهم زیادی در بن بست مذاکرات طی 13 ماه گذشته داشته است، اما آمریکا نیز باید انجام تغییراتی، رویکرد بهتری در مذاکرات خود دنبال کند. آنها در همین راستا فهرستی از پنج راهکار را که به زعم آنها دیپلمات های آمریکایی باید پیش از نشستن بر سر میز مذاکره با ایران به خاطر بسپارند ارایه کرده اند که در ذیل می خوانید:

1-نگذارید فرآیند مذاکرات به اسارت موضوع سوخته‌ی مبادله سوخت تامینی رآکتور تحقیقاتی تهران درآید.

2-برای پیشبرد مذاکرات، کمی هم از دوستان خود کمک بگیرید.     

3- با همه گروه های حاضر در ایران مستقیم صحبت کنید.

4-حقوق بشر را از یاد نبرید.

5-برنامه را در بلند مدت اجرا کنید. 

مطالب مرتبط :

اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره با ایران

منبع:خبرآنلاین

تنظیم:مسلم حقیقی