تبیان، دستیار زندگی
صحنه‏هاى قیامت با هنگامه ظهور حضرت حجت از جهات گوناگون مشابه یكدیگرند كه در این مجموعه خلاصه‏اى از شباهتها را كه از تفسیر و تأویل آیات قرآن برگرفته شده است در قالب 14 مقاله تقدیم خواهد شد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بزرگترین همایش دنیا!

اجتماع

هنگامه ظهور و شباهتهاى آن به قيامت   - قسمت دوم

اشاره:

صحنه‏هاى قيامت با هنگامه ظهور حضرت حجت از جهات گوناگون مشابه يكديگرند كه در اين مجموعه خلاصه‏اى از شباهتها را كه از تفسير و تأويل آيات قرآن برگرفته شده است در قالب 14 مقاله تقديم خواهد شد. در شماره پیشین با بیان مقدمه مفصل درباره این ارتباط موضوع چهارده شماره همراه با چکیده مباحث آن ارائه گردید تا خواننده محترم در جریان و پیوند مطالب باشد. اکنون اولین شباهت تقدیم می گردد:

1 - اجتماع بزرگ

هنگام ‏ظهور حضرت بقيةاللَّه ياران و شيعيان آن جناب از گوشه و كنار جهان نزد او اجتماع مى‏كنند و به ياريش مى‏شتابند. اين اجتماع بزرگ به اذن خداوند بدون قرار قبلى و به‏صورت سريع و معجزه‏آسا انجام مى‏شود و با صحنه‏ها و رويدادهاى هيجان‏انگيز و حيرت آورى همراه خواهد بود، چنانكه در احاديث آمده است.

امام باقرعليه السلام فرمودند: نخستين كسى كه با او بيعت كند جبرئيل‏عليه السلام است. آن‏گاه سيصد و سيزده مرد بيعت مى‏نمايند كه هر يك از آنان پيش از آن هنگام در حال حركت بوده و به آن حضرت خواهد پيوست و هر آن كه در سفر نبوده از بستر خوابش مفقود خواهد شد. اين سخن اميرمؤمنان‏عليه السلام است كه فرمودند: آنان از خوابگاههاى خود ناپديد مى‏شوند. خداوند مى‏فرمايد: »فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ أَيْنَما تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَميعاً«؛(1) پس به كارهاى نيك پيشى گيريد، هر كجا باشيد خداوند همه شما را خواهد آورد. امام باقرعليه السلام فرمود: مقصود از كارهاى نيك؛ ولايت است.

كيفيّت اجتماع مردم در زمان ظهور به اجتماع همه مردمان در صحراى محشر شباهت دارد كه قرآن كريم در موارد بسيارى از آن اجتماع عظيم ياد كرده است. از جمله آيات شريفه: »فَكَيْفَ اِذا جَمَعْناهُمْ لِيَوْمٍ لارَيْبَ فِيهِ«؛ پس چگونه خواهد بود هنگامى كه آنان را براى روزى كه ترديدى در آن نيست جمع كنيم

امام صادق‏عليه السلام فرمودند: هرگاه امام‏عليه السلام اذن يابد خداوند عزّوجل را به اسم عبرانيش بخواند؛ سيصد و سيزده تن اصحاب او همچون ابرهاى پائيزى پياپى در كنارش فراهم آيند كه ايشان پرچم داران هستند. برخى از آنان شبانه از بسترشان مفقود شوند و بامداد در مكه باشند و بعضى در روز بر ابر نشسته و حركت مى‏كنند. راوى گويد: از امام صادق‏عليه السلام پرسيدم فدايت شوم؛ كداميك از اين دو گروه ايمانش قوى‏تر است؟ فرمود: آن كه در روز بر ابر راه مى‏پيمايد و ايشان مفقود شوندگانند كه درباره آنان اين آيه نازل شده است: »أَيْنَما تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَميعاً«؛(2) هر كجا باشيد خداوند همه شما را خواهد آورد.

در حديثى طولانى از امام باقرعليه السلام آمده است: به‏خدا سوگند سيصد و سيزده مرد كه پنجاه زن نيز همراه آنان هست؛ بدون قرار قبلى خواهند آمد و همچون ابرهاى پاييزى پى در پى در مكّه جمع مى‏شوند. همين است معنى آيه‏اى كه خداوند مى‏فرمايد: »أَيْنَما تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّهُ جَميعاً اِنَّ اللَّهَ عَلى كُلِّ شَىْ‏ءٍ قَديرٌ«(3)؛ پس به كارهاى نيك پيشى گيريد، هر كجا باشيد خداوند همه شما را خواهد آورد كه البته خداوند بر هر چيز تواناست....(4)

امام كاظم‏عليه السلام نيز در تفسير آيه فوق فرمودند: به‏خدا سوگند آن هنگام زمانى است كه قائم ما بپاخيزد، خداوند شيعيان ما را از تمامى شهرها به سوى او جمع خواهد كرد.(5)

از امام جوادعليه السلام راجع به آيه كريمه آمده است: هرگاه اين تعداد (سيصد و سيزده تن) از اهل زمين برايش جمع گردند؛ خداوند امر او را آشكار خواهد نمود و چون عِقد (كه ده هزار نفر است) برايش كامل شود به اذن خداوند قيام مى‏كند و دشمنان را مى‏كشد تا اينكه خداوند راضى و خشنود گردد.(6)

كيفيّت اجتماع مردم در زمان ظهور به اجتماع همه مردمان در صحراى محشر شباهت دارد كه قرآن كريم در موارد بسيارى از آن اجتماع عظيم ياد كرده است. از جمله آيات شريفه: »فَكَيْفَ اِذا جَمَعْناهُمْ لِيَوْمٍ لارَيْبَ فِيهِ«؛ پس چگونه خواهد بود هنگامى كه آنان را براى روزى كه ترديدى در آن نيست جمع كنيم. »اِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَميعاً«؛(7) بازگشت همه شما به سوى خداوند است. »قُلْ اِنَّ الْاَوَّلينَ وَالْاخِرينَ × لََمجْمُوعُونَ اِلى مِيقاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ«؛ (8) بگو البته كه اوّلين و آخرين، همگى به سوى وعده‏گاه روز معيّن گردآورى مى‏شوند.

سيّد مهدى حائرى‏قزوينى

فرآوری برای تبیان: حسین عسگری


1- سوره بقره، آيه 148.

2- سوره بقره، آيه 148.

3- سوره بقره، آيه 148.

4- كتاب الغيبة، نعمانى، 312 و 313.

5- تفسير عيّاشى، 64 / 1.

6- الاحتجاج، 249 / 2.

7- سوره مائده، آيه 48 و 105.

8- سوره واقعه، آيات 49 و 50.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.