تبیان، دستیار زندگی
همه فروشنده ها طی سال خاک مغازه را به امید شب عید می خورند اما با بی پولی که در بین مردم موج میزند امکان این هست که این خاک همچنان در مغازه ها باشد چرا که در این روزها که سربه بازار بزنید می بینید فروشنده هادست زیر چانه زده اند و نشسته اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

علت سوت و کوری بازار شب عید

همه فروشنده ها طی سال خاک مغازه را به امید شب عید می خورند اما با بی پولی که در بین مردم موج میزند امکان این هست که این خاک همچنان در مغازه ها باشد چرا که در این روزها که سربه بازار بزنید می بینید فروشنده ها دست زیر چانه زده اند و نشسته اند.

فرآوری: ه-هدایتی-بخش اقتصاد تبیان
کسادی شب عید

اسفند که شروع می شود تب خرید هم میان مردم بالا می گیرد، فرقی نمی کند که جیبتان پر از پول باشد یا انگشتتان از سوراخ جیبتان بیرون زده باشد، اما خرید عید سنتی است که همه ما خود را ملزم به انجام آن می دانیم.
این روزها ولع خرید شب عید آنچنان برخی از خانواده ها را دامن گیر خود کرده است که با صرف هزینه های میلیونی به استقبال سال۹۵ می روند، بسیاری از خانواده ها نیز که توانایی مالی کافی ندارند در تب چشم و هم چشمی سوخته و مجبور می شوند برای خرید شب عید جیب هایشان را خالی کنند آخر از قدیم الایام رسم بوده که حتما باید از مهمانان نوروزی با آجیل پذیرایی کرد حتی اگر قیمت آن سربه فلک بکشد.
در این روزها اگر سر به بازار بزنید می بینید فروشنده ها دست زیر چانه زده اند و نشسته اند. برخلاف سال های گذشته از هیاهوی بازار و جمعیت به هم فشرده خبری نیست،قیمت ها هم نسبت به یک ماه اخیر تفاوت خیلی چندانی نکرده و اصلاً تمایلی به افزایش قیمت کالا ندارند، چون همین گونه هم مردم قدرت خریدشان کاهش یافته است.واقعا هیچ کمبودی از نظر برنج، روغن، حبوبات، گوشت و مرغ، قند و شکر به عنوان کالای اساسی در بازار به چشم نمی خورد.
همه فروشنده ها طی سال خاک مغازه را به امید شب عید می خورند اما با بی پولی که در بین مردم موج میزند امکان این هست که این خاک همچنان در مغازه ها باشد.
مردم که تحت فشار شدید اقتصادی قرار گرفته اند و شیب ملایم کمرشان را شکسته است، قدرت خرید را از دست داده اند و طبیعتا بازار هم از این موضوع شدیدترین ضربه را خواهد خورد و صد البته که ما از رکود عبور کردیم و به ناکجا آبادی رسیده ایم که متاسفانه متخصصین ادبیات فارسی هنوز واژه ای برای توصیف این وضعیت پیدا نکرده اند.

خبری از مشتری نیست

رجبی، خانم فروشنده ای است که از بازار سنگین شب عید گله می کند. او با وجود شلوغی زیاد مرکز تجاری و مغازه اش بیکار نشسته و میگوید خبری از مشتری نیست.

مردم که تحت فشار شدید اقتصادی قرار گرفته اند و شیب ملایم کمرشان را شکسته است، قدرت خرید را از دست داده اند و طبیعتا بازار هم از این موضوع شدیدترین ضربه را خواهد خورد و صد البته که ما از رکود عبور کردیم و به ناکجا آبادی رسیده ایم که متاسفانه متخصصین ادبیات فارسی هنوز واژه ای برای توصیف این وضعیت پیدا نکرده اند

این فروشنده نگاهی به رفت و آمدهای مردم می اندازد که فقط نظاره گر اجناس شب عید هستند و می افزاید: کارهای شب عید رسیده و طبق تجربه سال های گذشته باید از پانزده بهمن بازار شب عید ما شروع می شد ولی هنوز آن چیزی نیست که می خواهیم.
یکی از دلایل استقبال نکردن و نارضایتی خانم ها از پوشاکی مانند مانتو، فراوانی مدل های غربی این لباس زنانه در بازار است که رجبی در این باره می گوید: ما در سفارش مدل اجناس به تولیدکننده نقشی نداریم و فقط با توجه به کشش بازار جنس را تهیه می کنیم.

بازار از ٢ماه پیش کساد است

کمی لباس ها را در قفسه مرتب می کند و ادامه می دهد: «ما بازاری ها، بازار شب عید خود را با فروش دی و بهمن می سنجیم. اگر در این دوماه خصوصا ماه بهمن فروش خوب باشد، یعنی مردم آمادگی خرید شب عید را دارند اما دی و بهمن هم خبری نبود که نبود! از طرفی در حراج بهمن ماه که مردم برای خرید لباس های زمستانی سال بعد از این فرصت استفاده می کنند، امسال بیشتر مشتری ها به دنبال پیراهن و شلوار بهاری بودند. درواقع می خواستند از فرصت ارزان تر خرید کردن برای خرید شب عید استفاده کنند. از همان موقع دستمان آمد که خبری از بازار شب عید نیست.»

امسال فروش حدود ٤٠درصد افت داشت

در بازار خلوت چهارراه استانبول قدم می زنیم و وارد یک عمده فروشی پوشاک می شویم. فروشنده که گویی از هر فرصتی برای بیان دردهای بازارش استقبال می کند، می گوید: «فروش ما حدود ٤٠درصد افت داشته ایم. این هم ربطی به شب عید ندارد و از اول سال با چنین شرایطی روبه رو هستیم. من عمده فروش هستم و نباید در بازار شب عید که قاعدتا باید سرم شلوغ باشد، به مغازه دار سرویس بدهم، اما به واسطه کسادی بازار فرصت دارم و به مغازه دار ها نیز می فروشم. این مساله برای تمام صنوف است و فقط مربوط به صنف ما نیست.»

او که معتقد است امسال اتفاق جدیدتری هم بازار را متاثر کرده است، می افزاید: «امسال اتفاق جدیدی هم افتاد. نرخ تورم که ظاهرا کاهش یافته، روی بازار هیچ تاثیری نگذاشته. از طرفی مساله روانی ناشی از نوسانات قیمت دلار خیلی بازار را تحت تاثیر قرار داده، الان هر کسی که قصد خرید دارد، اول قیمت دلار را می پرسد. با اینکه پارسال نوسانات نرخ دلار بیشتر بود، اما مردم تا این حد در جریان امور اقتصادی و مذاکرات هسته ای نبودند اما الان همه پیشگو و داور شده اند و منتظرند ببینند آینده چه می شود. به هر حال بهترشدن وضعیت اقتصادی یک پروسه بلندمدت است اما مردم نمی دانند و منتظرند ببینند رفع تحریم ها چه تاثیری در کاهش قیمت ها خواهد داشت. در هر حال این امید به آینده تاثیرات روانی خود را باقی می گذارد و خرید مردم را تحت تاثیر قرار می دهد.»


منابع: اقتصاد انلاین / تابناک/ شهر آرا آنلاین