تبیان، دستیار زندگی
در حالی كه در قانون جمهوری اسلامی ایران تكدی گری جرم است متكدیان تهرانی به طور متوسط بین سه تا هفت میلیون تومان درآمد دارند...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وقتی متكدیان مسئولان را دور می‌زنند...

در حالی كه در قانون جمهوری اسلامی ایران تكدی‌گری جرم است متكدیان تهرانی به طور متوسط بین سه تا هفت میلیون تومان درآمد دارند...

بخش اجتماعی تبیان
گدایی

در حالی كه در قانون جمهوری اسلامی ایران تكدی‌گری جرم است متكدیان تهرانی به طور متوسط بین سه تا هفت میلیون تومان درآمد دارند كه به علت كمك‌های دلسوزانه مردم تعداد آنها در حال افزایش است و دور باطل جمع‌آوری كارتن‌خواب‌ها و بی‌خانمان‌ها در پایتخت همچنان ادامه دارد، به گونه‌ای كه بنا به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران روزانه در تابستان دو هزار نفر و در زمستان نیز روزانه حدود شش هزار كارتن‌خواب از سطح شهر جمع‌آوری ‌می‌شود. افزایش آسیب‌های اجتماعی از جمله وجود كودكان خیابانی، كارتن‌خواب و معتاد نه تنها چهر‌ه شهر را نازیبا كرده است بلكه به دلیل ماهیت این آسیب‌ها در محیط شهری امنیت شهروندان در برخی محلات نیز زیر سوال رفته است، به گونه‌ای كه در فضاهای بی‌دفاع شهری وجود این افراد سبب شده است سایر جرایم همچون سرقت خرده و زور‌گیری نیز به صورت چشمگیری افزایش یابد.
در زمینه ساماندهی وزیر كشور سال گذشته دستور جمع‌آوری و ساماندهی متكدیان را صادر كرد و و‌ظایف استانداران و بخش‌های متولی را براساس و‌ظایف ذاتی دستگاه‌ها گوشزده كرد اما با گذشت حدود یك‌سال همچنان متكدیان در شهر جولان می‌دهند و برخی دستگاه‌ها در زمینه ساماندهی متكدیان و كارتن‌خواب‌ها همچنان دست تنها باقی مانده‌اند و همچنان وعده‌ها برای ساماندهی این افراد به د‌لیل كم‌كاری دستگاه‌های متولی بی‌عمل مانده است و دستگاه‌های نظارتی نیز به دلیل نخ‌نما شدن موضوع از پیگیری ناكار‌آمدی دستگاه‌های مسئول طفره می‌روند. ‌


پایتختی با 20 هزار متكدی كارتن‌خواب

اولین عاملی كه تكدی‌گری را در پایتخت تسری بخشیده خود مردم هستند زیرا در فرهنگ ایرانی مردم خود را مكلف می‌دانند به افراد بی‌بضاعت كمك كنند كه این امر خود فرهنگ تكدی‌گری را تشدید كرده است

در این زمینه حجت‌الاسلام میثم امرودی در خصوص جمع‌آوری متكدیان و كارتن‌خواب‌ها در تهران گفت: اخیراً بازدیدهایی از چند مركز نگهداری كارتن‌خواب‌ها انجام داده‌ایم. وی با بیان اینكه قرار است جلسه‌ای با محوریت وزارت كشور در این خصوص برقرار شود، گفت: باید سایر نهادها و سازمان‌های متولی در این زمینه با محوریت وزارت كشور اقدامات لازم را انجام دهند.
این سخنان در حالی بیان می‌شود كه با افزایش و گسترش آسیب‌های اجتماعی دامنه تأثیر‌گذاری آن در جامعه افزایش یافته و تبعات منفی آن نیز افزایش می‌یابد به‌گونه‌ای كه اگر در گذشته برای جمع‌آوری این افراد و ساماندهی آنها وقت و هزینه‌ای صرف می‌شد، حالا دستگاه‌های عریض و طویلی لازم است تا همان و‌ظایف را انجام دهند. بنابراین اگر دستگاه‌ها‌ی متولی نتوانند در یك بازه زمانی اقداماتی تأثیر‌گذار در زمینه ساماندهی این افراد انجام دهند، تبعات این آسیب‌ها در جامعه رسوخ كرده و دستگاه‌های بیشتری باید در‌گیر موضوع شوند كه این نوع ورود نیز سبب تداخل وظایف و موازی‌كاری می‌شود و به هدر‌رفت هزینه‌ها منجر خواهد شد.
در این زمینه فرزاد هشیار مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران با بیان این مطلب در برنامه پیشخوان خبر و با اشاره به تعداد كارتن خواب‌های تهران گفت: تهران بیش از 20 هزار كارتن‌خواب دارد كه این تعداد اگرچه نسبت به آمارهای جهانی رقم كمی است اما همین تعداد هم برازنده ایران اسلامی نیست. مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران درادامه گفت: طیف وسیع متكدیان تهرانی به انواع مواد مخدر اعتیاد دارند كه روزانه توسط شهرداری و پلیس جمع‌آوری و ساماندهی می‌شوند. به گفته هوشیار اولین عاملی كه تكدی‌گری را در پایتخت تسری بخشیده خود مردم هستند زیرا در فرهنگ ایرانی مردم خود را مكلف می‌دانند به افراد بی‌بضاعت كمك كنند كه این امر خود فرهنگ تكدی‌گری را تشدید كرده است.


شهروندان حلقه اصلی ساماندهی متكدیان
مدیرعامل سازمان رفاه، خدمات و مشاركت‌های اجتماعی شهرداری تهران در ادامه گفت: ما روزانه 100 تا 150 گدا را از سطح شهر جمع‌آوری می‌كنیم كه از این تعداد 50 درصدشان اصلاً فقیر نیستند، 35 درصد به صورت خانوادگی و عمدتاً از بیگانگان هستند و كمتر از 15 درصد این افراد واقعاً فقیر هستند. وی به همكاری دو ارگان در این زمینه اشاره كرد و گفت: در حالی كه شهرداری متولی جمع‌آوری متكدیان نیست با این حال پلیس و شهرداری دست به دست هم داده‌اند تا این متكدیان را در درجه اول از سطح شهر جمع‌آوری و بعد ساماندهی كنند.


 دستور وزیر كشور برای جمع‌آوری متكدیان

آنچه در ساماندهی متكدیان و بی‌خانمان‌ها همچنان از سوی مسئولان به دست فراموشی سپرده شده است، حمایت از فعالیت شبكه‌های مردمی و محله‌ای برای ساماندهی متكدیان و نیازمندان واقعی است كه از سوی افراد خیر و مراكز خیریه در حال انجام است

در این زمینه چندی پیش رحمانی‌فضلی درخصوص جمع‌آوری متكدیان و كارتن‌خواب‌ها به عنوان اصل مهم و مطرح شده جلسه شورای اجتماعی كشور گفت: اصل جمع‌آوری متكدیان نباید مورد غفلت واقع شود و ضروری است كه استانداری به عنوان هماهنگ‌كننده با همكاری وزارت كار و امور اجتماعی، سازمان بهزیستی كشور، شهرداری و نیروی انتظامی یكی از اولویت‌های خود را حول محور جمع‌آوری متكدیان قرار دهند. وی با اشاره به فرازی از سخنان مقام معظم رهبری در دانشگاه سمنان مبنی اینكه «اگر ما شرایط و تغییرات اجتماعی را مدیریت نكنیم، شرایط اجتماعی خود را بر ما تحمیل می‌نمایند» و یادآوری مبحث مهم «تغییرات اجتماعی» گفت: ما به عنوان متولیان موضوع اگر نتوانیم به راهبردی متوازن دست یابیم كه هر یك از دستگاه‌ها بتوانند متناسب با امكانات خود در برقراری و ایجاد توازن میان كارها و اقدامات برسند، توفیق كاملی در حل مشكلات نخواهیم داشت. رحمانی‌‌فضلی با اشاره به حركت‌های انفعالی در كشور گفت: باید كاری كرد كه بدانیم با تحولات اجتماعی سریعی كه برخی فضاهای موثر می‌تواند در شكل‌گیری و تشدید آن عمل كند، مواجه هستیم و جوانب مختلف این موضوع باید بررسی شود.

وزیر كشور با اشاره به مبحث سازماندهی متكدیان و تأكیدات موجود در این زمینه گفت: بخشی از جمعیت متكدیان را معتادین متجاهر كه قابل كنترل و مدیریت نیستند، تشكیل می‌دهند كه می‌توان با به‌كارگیری بخشی از ظرفیت‌های بخش خصوصی و مساعدت‌های لحاظ شده شهرداری ضمن اجرای این طرح شاهد كاهش سرقت، كاهش 80 درصدی خرده‌فروشی مواد مخدر و كاهش تعداد زندانیان در زندان‌ها و... بود. وزیر در خصوص جمع‌آوری متكدیان گفت: استانداری به عنوان هماهنگ‌كننده، وزارت كار و امور اجتماعی و وزارت بهزیستی، شهرداری و نیروی انتظامی كارها را پیگیری كنند و بحث جمع‌آوری را از اولویت‌های خود قرار دهند و البته آیین‌نامه‌های مربوطه در مسیر قانونی تصویب و دنبال خواهد شد.


ایجاد قرارگاه ویژه برای متكدیان شاید وقتی دیگر!
همچنین سال گذشته مرتضی میرباقری، قائم‌مقام وزیر كشور در امور اجتماعی با اشاره به اهمیت كاهش آسیب‌‌‌های اجتماعی در كشور گفت: ساماندهی متكدیان مورد بحث قرار گرفت و قرار شد این آسیب به صورت ریشه‌ای كارشناسی شود و هر استان یك قرارگاه برای ساماندهی متكدیان با مدیریت استانداری‌ها ایجاد كند تا به سرعت متكدیان تعیین تكلیف شوند كه در این زمینه اقدام شایسته‌ای تاكنون انجام نشده است.
آنچه در ساماندهی متكدیان و بی‌خانمان‌ها همچنان از سوی مسئولان به دست فراموشی سپرده شده است، حمایت از فعالیت شبكه‌های مردمی و محله‌ای برای ساماندهی متكدیان و نیازمندان واقعی است كه از سوی افراد خیر و مراكز خیریه در حال انجام است كه این فعالیت‌ها می‌تواند به صورت ریشه‌ای بخشی از معضل و آسیب تكدی‌گری را برطرف كند. از سوی دیگر امید می‌رود كه وزارت رفاه و وزارت كشور نیز با اقدامات مستمر و نظارت سیستمی نسبت به اجرای طرح‌های ناتمام و طرح‌‌های جدید با بسیج امكانات وارد عمل شوند.


منبع : جوان آنلاین