تبیان، دستیار زندگی
در این جلسه در مورد پرتاب موشک و چگونه پرتاب کردن موشک صحبت خواهیم کرد. دقت نمایید پرتاب موشک کاغذی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مهارت ویژه ای می طلبد تا در تکنیک های پرتاب موشک کاغذی حرفه ای شوید. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طراحی و ساخت موشک کاغذی _ جلسه چهارم

اهداف:

درک اهمیت نحوه پرتاب کردن موشک.

آشنایی با نحوه بررسی و آزمایش یک پارامتر در یک پدیده.

پیداکردن دیدی کلی در مورد رابطه بین مساحت بال و مسافت پرواز.

وسایل مورد نیاز:

پوشه پروژه

تعداد کافی ورق کاغذ A4

خط کش مدرج

متر 5 متری یا 2 متری (ترجیحاً 5 متری)

کامپیوتر

4-1 هنر پرتاب کردن

در این جلسه در مورد پرتاب موشک و چگونه پرتاب کردن موشک صحبت خواهیم کرد. دقت نمایید پرتاب موشک کاغذی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مهارت ویژه ای می طلبد تا در تکنیک های پرتاب موشک کاغذی حرفه ای شوید.

در ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که موشک کاغذی شما می تواند مستقیم پرواز کند. این مسئله بستگی به تقارن موشک کاغذی دارد. برای اینکه این تقارن شکل بگیرد باید از ابتدا درست شروع کنید. یعنی از اولین تایی که می زنید. بسیار مهم است که مدل را از وسط به صورت عرضی یا طولی تا کنید تا خط چروک میانی به دست آید. بهترین راه برای انجام این کار خم کردن کاغذ به صورتی است که گوشه ها دقیقاً روی هم قرار گیرند، سپس با انگشتان خود از وسط به طرفین بکشید تا کاملاً خط چروک به وجود آید.

هر نوع موشک کاغذی نوع پرتاب کردن مخصوص به خود را دارد و برخی از مدل ها را به چند طریق می توان پرتاب کرد. به تصویر زیر دقت نمایید.

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

1- برای پرتاب معمولی موشک کاغذی، مرکز سطح بدنه موشک را با انگشت شست و اشاره بگیرید و با حرکت دست موشک را به سمت جلو برانید. (با سرعت دلخواه که البته به نوع موشک کاغذی ربط دارد) و بگذارید که موشک برود. به یاد داشته باشید که بال ها باید هم سطح باشند و این هم ترازی تا زمان رها شدن موشک می بایست حفظ شود.

2- اینکه موشک شما در هوا معلق بزند کار سختی نیست. این کار در موشک های با پهنای بال بهتر اجرا می شود. با ایجاد بال در دم یا چرخاندن انتهای بال به سمت بالا برای به دست آمدن نیروی بالابر بیشتر، شما موشکی خواهید داشت که به بهترین شکل معلق می‌زند. بدنه موشک را با انگشت شست و اشاره بگیرید و به سمت پایین متمایل کنید و سپس با قدرت پرت کنید. (مثل حالتی که می خواهید سنگی را به سمت کسی پرتاب کنید... البته پیشنهاد نمی کنم که این کار را انجام دهید) و بعد به تماشا بنشینید. موشک معلق خواهد زد به شرط اینکه جهت پرتاب درست باشد. بعضی وقت ها جهت باد می تواند معلق زدن موشک را بهبود بخشد. پیشنهاد می کنم خودتان تمرین کنید تا مهارتتان را افزایش دهید.

3- بعضی از انواع موشک های کاغذی طوری طراحی شده اند که یک دایره افقی را طی کنند. یا در حالت دور زدن به سمت زمین فرود آیند. در این مورد قسمت جلویی بدنه موشک را با انگشت شست و اشاره بگیرید به طوری که انتهای بدنه روی دست تکیه کند. طوری بگیرید که زیر موشک به سمت بدن شما باشد سپس به سمت چپ خود با قدرت پرتاب کنید. (افراد چپ دست در جهت مخالف عمل کنند) زاویه حمله موشک را اندکی بالاتر از حالت معمولی بگیرید تقریباً در حدود 20 درجه بالاتر نسبت به سطح افق. در این شرایط اگر نیروی پرتاب و زاویه حمله درست باشد این حرکت رخ خواهد داد. به هر حال با تمرین می توانید به بهترین نحو این کار را انجام دهید.

به دست آوردن ارتفاع های زیاد نیز می تواند جذاب باشد برای این منظور موشک کاغذی را با پهنای بال بیش‌تر نسبت به معمول بسازید و آن را با زاویه ای در حدود 40 درجه نسبت به افق بگیرید و پرتاب کنید. یا ممکن است بخواهیم به فواصل طولانی دست پیدا کنیم. برای این منظور باید دستمان را راست بگیریم و موشک کاغذی را با زاویه کمی بالاتر از سطح افق در حدود 10 درجه بگیریم و با نیروی متوسط پرتاب کنیم. مانند خیلی ها اشتباه نکنید و موشک را با زاویه های بزرگ نسبت به افق پرت نکنید که در این صورت ممکن است موشک شما به سمت بالا رفته و سپس به سمت زمین شیرجه بزند و اصلاً ذره ای هم به جلو نرفته باشد.

به هر حال نوع پرتاب کرن در شکل پرواز بسیار اهمیت دارد که با تمرین، این مهارت به مرور به دست می آید. به طوری که دردنیا رکوردهایی وجود دارد که افراد با پرتاب این موشک ها از بالای ساختمان ها و مناطق کوهستانی به زمان های پرواز بیش از نیم ساعت دست یافته اند.

به شکل زیر دقت نمایید.

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

در مورد موشک کاغذی ساده خودمان پیشنهاد این است که موشک را به صورت افقی و با وقار پرت کنید. با شدت پرت نکنید که ممکن است تا خوردگی ها باز شوند.

4-2 آزمایش مساحت بال ، مسافت پرواز

برای ابن بخش می بایست 6 موشک کاغذی از نوعی که در جلسه پیش آموزش دیدید با مساحت های بال متفاوت بسازید. این تفاوت مساحت را به صورت چشمی ایجاد کنید. برای بدست آوردن مساحت های بال متفاوت کافی است که از امتدادهای مختلف مدل را برای ایجاد بال در مرحله آخر تا بزنید.

موشک های کاغذی را از شماره 1 تا 6 شماره گذاری کنید و مساحت بال آن ها را با S1 تا S6 نشان دهید. هر گروه مساحت بال موشک های خود را به دست آورد. برای یادآوری می توانید از بخش "اندازه گیری مساحت بال موشک کاغذی" جلسه قبل استفاده کنید. از این قسمت به بعد باید مطالب را در محیط باز یا در حیاط برگزار شود. حال با گچ روی زمین یک خط کشیده و از پشت آن خط اقدام به پرتاب موشک کاغذی کنند. برای موشک کاغذی 1 این کار را پنج بار انجام دهید و هر بار فاصله محل سقوط موشک کاغذی تا خط را با متر اندازه بگیرید. و به صورت زیر در یک جدول بنویسید.

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

در جدول S1 ستون آخر را از رابطه زیر به دست آورید.

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

توجه: در میانگین گیری اعداد پرت را حذف کنید. مثال: فرض کنید که یک موشک را 5 بار پرت کرده ایم و اعداد زیر را به دست آورده ایم.

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

در اینجا L4 یک عدد پرت است زیرا از بقیه اعداد بسیار فاصله دارد و احتمالاً در اثر یک اتفاق غیر معمول این نتیجه به دست آمده بنابراین حضور این عدد در میانگین گیری ایجاد اختلال کرده و ما را از عدد واقعی دورتر می گرداند.

بنابراین:

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

این کار را برای هر 6 موشک کاغذی انجام داده و 6 جدول تهیه کنید. سپس در جدول نهایی برای هر موشک طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارممربوط به همان موشک را بنویسید.

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

باید دقت کرد که تا حد امکان تمام پرتاب هایمان مشابه باشد یعنی با زاویه و قدرت یکسان موشک ها را پرت کنیم.

نکته: هر چه تعداد این موشک های کاغذی بیش‌تر باشد (مثلاً 10 تا) بهتر است.

تکلیف 1: بعد از آماده کردن موشک های کاغذی خود، آنها را با اصول آموزش داده شده پرتاب کنید و نتایج را ثبت کنید، سپس یافته های خود را برای ما ارسال نمایید.

تکلیف2: آزمایش مساحت بال، مسافت پرواز را انجام داده و جدول آن را پر نمایید، سپس جدول را برای ما ارسال نمایید.

محل بازدید/ اردو /خرید: ________________________

منابع مطالعه: برای آشنایی با نحوه ساخت یکی از سریع‌ترین موشک های کاغذی به اینجا مراجعه نمایید.

مطالب مرتبط:

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه اول

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه دوم

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه سوم

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه چهارم

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه پنجم

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه ششم

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه هفتم

طراحی و ساخت موشک کاغذی، جلسه هشتم

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تنظیم: نسرین صادقی