تبیان، دستیار زندگی
در این قسمت به ادامه معرفی جذابیتهای روستای شهرستانک مثل کاخ ناصری و چشمه گله گیله و..میپردازیم.....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اطلاعات اردوی شهرستانک2

(قسمت دوم)

شهرستانک تهران

«مربی عزیز با توجه به اینکه یکی از اهداف اردوهای دانش ‌آموزی بالا‌بردن سطح اطلاعات عمومی، تاریخی و مذهبی دانش‌آموزان در مورد مکان اردوها و موارد مرتبط با آنهاست ما پس از ارائه هر بسته پیشنهادی سفر و اردو، مقاله‌ای تحت عنوان اطلاعات همان سفر و اردو بر روی سایت قرار خواهیم داد که مربی می تواند با مطالعه آن در زمان حضور دانش آموزان در اتوبوس یا وارد شدن به هر یک از مکان ‌ها، اطلاعات مورد نیاز را برای آنان توضیح داده و به سئوالات احتمالی آنان پاسخ دهد».

مقاله حاضر قسمت دوم اطلاعات در مورد بسته پیشنهادی «اردوی شهرستانک» بخش سفرهای طبیعتی تفریحی را ارائه می ‌نماید.

مسیر پیاده ‌روی روستای شهرستانک تا عمارت ناصری

مسیر پیاده ‌روی ازهمان ابتدای روستا شروع می شود و به سمت شرق ادامه می ‌یابد. مسیر تقریبا مسطح بوده و شیب و فراز زیادی ندارد. از بین باغ های فراوان میوه و همجوار با رودخانه ‌ای که از سمت عمارت ناصری و چشمه گله گیله سرچشمه می‌گیرد می گذرد. سایه سار درختان سر به فلک کشیده سرو و گردو، و باغ‌های زیبای آلبالو و گیلاس، طراوت و زیبایی خاصی به این مسیر بخشیده‌اند.

در مسیر چندین دوراهی وجود دارد که با وجود مشخص بودن تقریبی مسیر برای اطمینان از درستی انتخاب مسیر باید برای رسیدن به کاخ از بلدهای محلی و یا لیدر توانمند استفاده نمود. طول این مسیر چند کیلومتر است که با توجه به حرکت گروهی و انجام تمهیدات لازم در طول مسیر، طی نمودن آن تقریبا 1.5 ساعت به طول می انجامد.

شهرستانک تهران

 عمارت ناصری

عمارت زیبای شهرستانک در سال 1294 تا 1298 هجری قمری به دستور ناصرالدین شاه احداث شد. بنای کاخ در میان شیار کوه با مناظر طبیعی بسیار زیبا و کنار رودخانه قرار گرفته است.

ناصرالدین شاه هرسال تابستان به اتفاق وزرا و رجال و شاهزادگان و دیگر نزدیکان خود به شهرستانک می ‌آمد و مراسم مخصوص آشپزان به راه می‌انداخت. شاه برای این سفر از جاده مخصوص شاهی که از راه پس قلعه و توچال در شمال تهران به شهرستانک می رسید استفاده می ‌کرد اما خدمه و چاکران شاه مجبور بودند از را باریک و خطرناک رودخانه کرج به شهرستانک بروند.

عمارت از دو بخش مجزا تشکیل شده است. بخش بیرونی با مساحت 3650 متر مربع در چهار تراز که کاخ اصلی در تراز چهارم در 2 طبقه قرار گرفته و شامل یک تختگاه و ایوان حوضخانه و در مرکز اطاق هایی در طرفین است. بخش اندرونی با حرمسرا 468 متر مربع است که از یک ورودی مجزا و یک ورودی فرعی از حیاط دیوان خانه است و شامل دو حیاط تودرتو است.

همچنین بخش اندرونی مشتمل بر فضاهایی است در اطراف حیاط و متصل به بخش دیوانخانه و دارای 19 اتاق در سمت شمالی و شرقی که عملکرد خدماتی داشته است.

این مجموعه دو حمام دارد که یکی مورد استفاده همراهان شاه و دیگری تنها برای شاه و اهل حرم اختصاص داشت.

این عمارت متاسفانه پس از سلطنت ناصرالدین شاه از رونق افتاد و در اثر یخبندان های متعدد و تخریب های انسانی دچار آسیب های فراوانی شد تا جایی که بخش اندرونی و طبقه اول کوشک بطور کامل از بین رفت و تنها قسمتی از همکف آن سالم ماند.

شهرستانک تهران

در سال های بعد فدراسیون کوهنوردی روی طبقه همکف پوشش شیروانی ایجاد کرد تا به عنوان خوابگاه برای کوهنوردانی که از مسیر توچال به شهرستانک می ‌روند استفاده شود.

امروزه بخش کوچکی از طبقه همکف و بناهای تخریب شده اندرونی در نزدیکی چشمه گله گیله در روستای شهرستانک بجای مانده است.

  چشمه گله گیله

این چشمه در بالادست عمارت ناصری قرار دارد و برای رسیدن به آن باید مسیر نیم ساعته ‌ای را بصورت پیاده و با شیب نسبتا ملایم طی کرد. چشمه گله گیله یکی از پرآب ترین چشمه های منطقه است و فوران آب آن از زیر سنگ‌ها بسیار دیدنی است.

بردن اردوهای دانش آموزی تا چشمه گله گیله باید با تمهیدات بالایی صورت پذیرد تا خدای ناکرده کسی دچار مشکل نشود.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور

تنظیم: نسرین علیفرد