تبیان، دستیار زندگی
چگونه قبض برق مشترکان را نگیرد؟ چه کار کنیم که در مصرف برق صرفه جویی کنیم؟ چه کنیم تا برق جیره بندی و سهمیه بندی نشود؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بابابرقی دوباره بیاید!


چگونه قبض برق مشترکان را نگیرد؟ چه کار کنیم که در مصرف برق صرفه جویی کنیم؟ چه کنیم تا برق جیره بندی و سهمیه بندی نشود؟
برق، بابا برقی

ماه اول تابستان رو به اتمام است و هنوز قبوض برق تابستان صادر نشده است اما مسوولان وزارت نیرو مدام از مشکلات فراوان تامین برق خبر می دهند و به مردم توصیه می کنند که در تابستان برق کمتر مصرف کنند. هنوز زمان چندانی از برنامه های تبلیغاتی توانیر با نام بابابرقی نگذشته و توصیه مسوولان مبنی بر صرفه جویی ما را به یاد بابابرقی می اندازد. شاید واقعا جای بابابرقی خالی باشد شاید برخی از مشترکان را ترغیب به صرفه جویی کنند. از طرفی موضوع اشتباه وزارت نیرو در محاسبه نرخ برق و صدور قبض های اشتباهی و تذکر روحانی نیز خیلی ها را از تکرار این اشتباه ترساند اما مصرف جنون آمیز برق موجب شده تا موضوع کمبود برق در تابستان پرحرارت امسال بسیار جدی تر از قبل اعلام شود. پیش بینی می شود با صدور اولین قبض برق در تابستان مصرف برق در ماه دوم این فصل گرم کاهش یابد چراکه قیمت قبض برق در تابستان امسال نسبت به تابستان سال گذشته گران تر محاسبه خواهد شد و با توجه به مصرف بسیار زیاد قبوض نجومی برق مردم را غافلگیر خواهد کرد. این در حالی است که بسیاری از مردم نمی دانند با مصرف برق در ساعات پیک، هزینه برق آنها 3 برابر می شود. یعنی اگر قرار است یک مشترک با مصرف سشوار، کولر، اتو و ماشین لباسشویی 2 هزار تومان در روز هزینه برق مصرف کند با مصرف برق در ساعات پیک این رقم به 6 هزار تومان می رسد. همچنین خیلی از مشترکان نمی دانند که ساعات اوج مصرف یا همان پیک مصرف ساعت 11 تا 15 و 19 تا 23 است. به نظر می رسد قبوض نجومی برق خیلی ها را مجبور خواهد کرد که در مصرف برق صرفه جویی کرده و راهکارهای کاهش هزینه را بیاید. سیدزمان حسینی، مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای تهران در این مورد گفت: مردم با صرفه‌جویی در مصرف مانع افزایش بار مالی قبوض برق شوند. در شرایط فعلی عامل بخش عمده‌ای از بالا رفتن پیک مصرف و ثبت رکوردهای جدید مصرف برق در تهران و سایر استان‌های کشور، استفاده گسترده مشترکان از دستگاه‌های سرمایشی است و اگر پیک مصرف برق کل کشور به 50 هزار مگاوات افزایش یابد حدود 16 تا 17 هزار مگاوات آن مربوط به دستگاه‌های سرمایشی است.

اگر قرار است یک مشترک با مصرف سشوار، کولر، اتو و ماشین لباسشویی 2 هزار تومان در روز هزینه برق مصرف کند با مصرف برق در ساعات پیک این رقم به 6 هزار تومان می رسد. همچنین خیلی از مشترکان نمی دانند که ساعات اوج مصرف یا همان پیک مصرف ساعت 11 تا 15 و 19 تا 23 است

در این اواخر مصرف برق نزدیک 20 درصد افزایش پیدا کرده است. مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای تهران با اشاره به اینکه در تهران 5/35 درصد در بخش خانگی، 3/25 درصد در بخش صنعتی، 16 درصد در بخش عمومی، 9 درصد در بخش کشاورزی و 15 درصد در سایر بخش‌ها برق مصرف می‌شود، تاکید کرد: سال گذشته متوسط دمای هوا 32 درجه بود در حالی که امسال به 40 درجه رسیده و موجب رشد چشمگیر مصرف برق شده است. وی گفت: بهتر است برای مدیریت مصرف انرژی از لوازم پر مصرفی چون اتو، سشوار، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی نیز در زمان‌های غیر از پیک استفاده شود، چرا که این امر باعث کاهش هزینه و کمک به تامین برق می‌شود. در ساعات پیک هزینه برق 3 برابر می‌شود. مدیر عامل شرکت برق منطقه‌ای تهران با اشاره به هدفمندی یارانه‌ها و تاثیر آن نیز گفت: پس از اجرای قانون هدفمندی در سال 89 شاهد رشد منفی 3/1 درصدی مصرف برق در سال 90 بودیم که باعث جلوگیری از سرمایه‌گذاری‌های بی‌رویه نیز شد اما در سال 91 مصرف 7/2 درصد و در سال 92، 7/6 درصد رشد پیدا کرد.

برق

وزارت نفت علیه تولید برق!

مشکل وزارت نیرویی ها فقط مصرف زیاد مردم نیست بلکه آنها برای تولید برق با چالشی به نام وزارت نفت مواجه هستند. بسیاری از پروژه های عمرانی مرتبط با تولید برق به اتمام نرسیده و به همین علت وزارت نیرو مجبور است با استفاده از سوخت حرارتی برق تولید کند اما وزارت نفت در یک اقدام عجیب سوخت مورد نیاز وزارت نیرو برای تولید برق را تامین نمی کند! حسینی مدیرعامل برق منطقه ای تهران بزرگ در این زمینه گفت: مشکل تامین گاز مورد نیاز نیروگاه‌های استان تهران به طور کامل حل نشده است. هم‌اکنون نیروگاه‌های تهران و البرز برای تامین برق مشترکان به معادل 70 میلیون مترمکعب گاز طبیعی نیاز دارند اما در هفته اول تیر ماه گاز نیروگاه‌ها به طور کامل تامین نشد و از این رو مجبور به استفاده از ذخیره سوخت زمستانی این واحدها شدیم.

چندی پیش هم وزیر نیرو در بازدید از شرکت توسعه منابع آب و نیروی کشور درباره استفاده از ذخایر سدهای کشور گفته است: ذخایر سوخت مایع مناسبی در نیروگاه‌ها نداشتیم اما نیروگاه‌های برق‌آبی به داد کشور رسیدند و یکباره با تولید برق تا سه برابر برنامه‌ریزی توانستند بخش عمده نیاز کشور را تامین کنند و اگر نیروگاه‌های برق‌آبی نبودند، به‌طور قطع کشور دچار مشکل می‌شد.

گفته می شود وزارت نفت به علت صادرات برق توسط وزارت نیرو قصد دارد خوراک نیروگاه ها را تامین نکند تا وزارت نیرویی ها مجبور شوند از صادرات برق پشیمان شوند چون آقای وزیر معتقد است برق را ارزان می فروشیم. به هر حال با وجود دعوای وزارتخانه های نفت و نیرو هنوز کشور دچار خاموشی نشده است اما امیدواریم این دعوا موجب خاموش شدن چراغ خانه ها در تابستان داغ نشود.

محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


مقالات مرتبط:

مدیریت درآمدهای یارانه ای

سکانس جدید ماجرای قبض های گاز

چگونه قبض برق خشکتان نکند؟!