تبیان، دستیار زندگی
کرمان شهر عجیبی است؛ وسط بیابان، بر بلندای کوه‏ های شرقی ایرانشهری سبز رخ نمایان کرده است. کرمان سومین شهر بلند ایران است که البته با دو شهر اول، یعنی بیجار و شهرکرد، خیلی متفاوت است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سفر به شهر طعم ها و رنگ ها
کرمان


کرمان شهر عجیبی است؛ وسط بیابان، بر بلندای کوه‏‌های شرقی ایرانشهری سبز رخ نمایان کرده است. کرمان سومین شهر بلند ایران است که البته با دو شهر اول، یعنی بیجار و شهرکرد، خیلی متفاوت است. آب‌وهوایش خشک و گرم است، البته بیشتر روزهای سال، باد خنکی در شهر می‎وزد و تا نیمه‌ی تابستان، هوا چندان گرم نیست که مجبور باشیم کرمان را از مقصد سفرها حذف کنیم.

کرمان جاذبه‏‌های تاریخی زیادی دارد که می‏‌تواند برای سفر چهار - پنج روزه مناسب باشد؛ از جذابیت‌‏های خارج از شهر مانند باغ شازده و آرامگاه شاه‌نعمت‌‏الله ولی در ماهان گرفته تا جذابیت‏‌های داخل کرمان مانند مسجدجامع ملک، مسجدجامع مظفری و آتشکده‌ی زرتشتیان، هر کدام زیبایی‎ خاص خود را دارند؛ اما جذابیت منحصربه‌فرد کرمان، بازار زیبای این شهر است که در دوره‌ی صفویه ساخته شده و در واقع، بخشی از مجموعه‌ی گنجعلی‎خان است که شامل بازار، حمام، میدان، کاروانسرا، آب‌انبار، مسجد و ضرابخانه‌ است.

کرمان

بازار کرمان

بازار کرمان، به‌دلیل ساختار گنبدی‌شکل‌اش، هوایی مطبوع و خنک دارد و آن‌قدر بخش‏‌های متنوعی دارد که می‏‌توان یک روز کامل را در این بازار سر کرد. این راسته بازار از میدان ارگ شروع و به میدان مشتاقیه ختم می‌شود. هر بخش از بازار کرمان در زمان یکی از فرمانروایان این شهر ساخته شده و به خاطر برخی ویژگیهایش در ایران منحصربه‌فرد و دارای شهرت جهانی است. این بازار طولانی‌ترین راسته بازار ایران محسوب می‌شود.

بازار کرمان دو ورودی دارد؛ یکی از خیابان مشتاق و دیگری از میدان ارگ. در واقع، راسته‌ی بازار کرمان بلندترین راسته‌ی بازار در ایران است. اگر از میدان ارگ وارد شوید، با میدان مربعی‌شکلی با آب‌نما و فضای سبز مواجه می‏‌شوید که دورتادور آن، حجره‏‌هایی است که بیش‏تر، وسایل الکترونیکی می‌فروشند.

کرمان

بازار از میدان ارگ، یک ورودی با سردر کاشی‏‌کاری‌شده دارد که در گذشته، بیشتر محل فروش لباس‌‏ها و پارچه‏‌های محلی بود؛ ولی امروز همه نوع کالایی در این بازار به فروش می‏‌رسد، از کفش و لباس گرفته تا گوشی موبایل و وسایل الکترونیکی.

بازار کرمان، با وجود این‌که رسیدگی چندانی ندیده و مرمت جدی در آن نشده، اما خیلی سرزنده و شاداب است، مغازه‏‌های خشکبارفروشی و ادویه‌ی این بازار کم‏‌نظیر است. ادویه‏‌های ترکیبی و منحصربه‌فردی در بازار دیده می‏‌شود که عطرشان مست‌کننده است

کاروانسرای هندوها

بعد از عبور از یک راسته، به میدانکی کوچک می‎رسید که سقفی گنبدی‌شکل دارد. از اینجا به بعد، بازار چهار مسیر جداگانه می‌‏یابد. از سمت راست میدان که بیشتر، راسته‌ی پارچه‌فروش‎هاست، می‏‌توان به سمت حمام وکیل رفت. بعد از گذشتن از مغازه‏‌های بزرگ و کوچک با پارچه‏‌های رنگی که بیشترشان از پاکستان وارد شده‌اند، از کوچه‎ای باریک به بخش زنانه‌ی حمام وکیل می‏‌رسید که حمام کوچکی است و حالا موزه‌ی مردم‎شناسی شده و مجسمه‏‌هایی مومی با لباس‌های عروس متعلق به شهرهای مختلف استان کرمان در این موزه به‌نمایش درآمده‌اند.

کرمان

از دیگر ظرفیت‏‌های گردشگری این بازار بزرگ، کاروانسرای هندوها، کاروانسرای وکیل، ضرابخانه، آب‌انبار، حمام وکیل و مسجد است که در میان آن‌ها، ضرابخانه به موزه‌ی سکه تبدیل شده و بخش مردانه‌ی حمام وکیل هم موزه‏‌ی اصناف مختلف بازار است؛ اما آب‌انبار و کاروانسرای وکیل مدت‏‌هاست که به بهانه‌ی مرمت بسته‌اند، حجره‌های کاروانسرای هندوها هم بسته است و کاروانسرا، حیاطی خالی دارد که دیوارها و درهای قدیمی‎اش روبه خرابی است.

بازار کرمان، با وجود این‌که رسیدگی چندانی ندیده و مرمت جدی در آن نشده، اما خیلی سرزنده و شاداب است، مغازه‏‌های خشکبارفروشی و ادویه‌ی این بازار کم‏‌نظیر است. ادویه‏‌های ترکیبی و منحصربه‌فردی در بازار دیده می‏‌شود که عطرشان مست‌کننده است.

بازار مسگران

یکی از مهم‌ترین جذابیت‌‏های این مجموعه، بازار مسگران است. در گذشته، موسیقی مخصوص این بازار که ضربه‌ی چکش بر مس بوده، جانی به این بازار می‏‌داد، اما مشخص نیست که چرا بخش تولید ظروف مسی از بازار جدا شده و به خارج از شهر انتقال یافته است. در حالی که بسیاری از مردم فقط برای شنیدن این آوا به بازار کرمان می‎آمدند.

کرمان

البته هنوز هم این راسته از بازار، با طاقی‏‌های بلندش در امتداد میدانی مربع‌شکل که شبیه میدان امام اصفهان است، خالی از لطف نیست. حجره‌‏های این میدان اصالت خاصی دارند و می‌‏توان در آن‌ها ظروف و تزیینات مسی و پته‏‌های رنگارنگ خرید و سوغاتی برد. البته کرمان سوغاتی‏‌های دیگری هم دارد، ترمه، پارچه‏‌های رنگی، شیرینی‎هایی مانند کلمپه، قطاب، کماج، قوتو، خشکبار، زیره و ادویه، دیگر سوغاتی‌های این شهر بزرگ است. در بازار می‌توان به سفره‌خانه‌های سنتی هم رفت و طعم «بزقرمه» را چشید.

دست خالی برنگردید!

کرمان به جز دیدنی های زیبایش خوراکی های خوش طعم و رنگی هم دارد. تنوع و گوناگونی سوغات کرمان بحدی است که هر مسافری با هر توان مالی و با هر علاقه و ذائقه ای می تواند از یک یا چند نوع آن بهره مند شود. پسته، قاووت، کماچ سهن، سمنو، کلمپه، مسقطی(سیرجان) و سوهان (زرند) از یک طرف، و انواع پته ، قالی، گلیم، شریکی پیچ، کارهای قلمزنی زیبا ، ظروف مسی آن از طرف دیگر، چمدان سوغاتی مسافران را پر می کنند.

سوغات کرمان

کلمپه هم که معرف حضورتان هست؟ کُلُمْپه نوعی شیرینی است که معمولاً در شهر کرمان پخته می‌شود. کلمپه ظاهری شبیه کلوچه دارد با این تفاوت که درون آن مخلوطی از خرمای چرخ شده همراه با پودر هل و طعم‌دهنده‌های دیگر قرار می‌دهند. خرما، آرد گندم، گردو و روغن از مواد اصلی آن هستند. برای تزیین کلمپه معمولاً از پودر پسته یا کنجد استفاده می‌شود.

به جز این شیرینی، کماج سِهن هم یکی از شیرینی های کرمان است که در آن از آردی مثل آرد سمنو برای خمیر استفاده می‌شود. قبل از پختن، خرما با مغز گردو، بادام یا پسته در وسط لایه‌های خمیر گذاشته می‌شود.

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


برگرفته از ایسنا، دانشگاه کرمان

مطالب مرتبط:

گردش 24 ساعته در کرمان

قلب تپنده‌ شهر کرمان