تبیان، دستیار زندگی
آیا تحولات شرق اوکراین و بحران سیاسی در این کشور نهایتا باعث تجزیه اوکراین می شود؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا اوکراین تجزیه می شود؟


آیا تحولات شرق اوکراین و بحران سیاسی در این کشور نهایتا باعث تجزیه اوکراین می شود؟

اوکراین

در 22 فوریه 2ظ 14 در پی اعتراضات خیابانی علیه دولت و وخیم شدن اوضاع داخلی اوکراین با رای پارلمان اوکراین ویکتور یانکوویچ از سمت رییس جمهوری برکنار شد و یولیا تیموشنکو نخست وزیر سابق که در روز 19 مهر 1390 برابر با 11 اکتبر 2011 محکوم به زندان شده بود پس از تسخیر کاخ ریاست جمهوری توسط مخالفان و رای پارلمان این کشور مبنی بر بازگشت به قانون اساسی سال 2ظ ظ 4 ؛ که این طرح با 325 رای موافق به تصویب رسید و راه برای آزادی تیموشنکو هموار شد . همچنین پارلمان اوکراین به آزادی تیموشنکو از زندان نیز رای مثبت داد و در ساعاتی بعد در 22 فوریه یولیا تیموشنکو از زندان آزاد شد.پس از برکناری یاناکوویچ وی به روسیه گریخت والکساندر تورچینف به عنوان رییس جمهور موقت برگزیده شد. در پی این حوادث شبه جزیره کریمه توسط نیروهای روسی تحت عنوان محافظت از روس تبارهای این ایالت خودمختار اشغال شد. چند روز بعد از این اتفاقات، مردم شبه جزیره کریمه در برگزاری همه پرسی سراسری، موافقت 96 درصدی خود را با پیوستن به کشور روسیه اعلام کردند و این شبه جزیره رسما جزئی از خاک روسیه شد.

در یک هفته اخیر گروه‌های طرفدار روسیه در شهرهایی چون «خارکوف»، «لوهانسک» و «دونتسک» تعدادی از ساختمان‌های دولتی را به تصرف خود درآورده‌اند. معترضان شهر دونتسک را جمهوری مستقل اعلام کرده و گفته‌اند تا یک ماه آینده برای الحاق به روسیه همه‌پرسی برگزار می‌ کنند

یانوکوویچ در یک نطق تلویزیونی با اشاره به پیش نویس توافقنامه پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا از مردمش دعوت کرد که متن پیش نویس را بخوانند. او گرچه مخالف قطعی پیوستن اوکراین به اتحادیه نیست اما می گوید این پیش نویس الحاق، اوکراین را فقط یک بازار مصرف برای محصولات اروپایی در ازای نیروی کار ارزان و غیر متخصص می خواهد و نه یک شریک تجاری واقعی برای اروپا. اما از طرف مقابل نیمه غربی اوکراین چشم به توان اقتصادی اروپا بسته است. آنها به همسایگان فقیر خود می نگرند که درست مانند اوکراین بخشی از اتحاد جمهوری های شوروی بودند اما حالا اتباع آنها آزادانه در هر جای اتحادیه اروپا سفر، اقامت و کار می کنند.

اوکراین

شهرهای شرقی اوکراین در یک ماه اخیر و بعد از الحاق شبه‌جزیره «کریمه» به روسیه دچار ناآرامی شده است. ساکنان مناطق شرق اوکراین عموما روس‌تبار بوده و بسیاری از آن‌ها برگزاری همه‌پرسی مشابه کریمه را خواستار شده‌اند.

در یک هفته اخیر گروه‌های طرفدار روسیه در شهرهایی چون «خارکوف»، «لوهانسک» و «دونتسک» تعدادی از ساختمان‌های دولتی را به تصرف خود درآورده‌اند. معترضان شهر دونتسک را جمهوری مستقل اعلام کرده و گفته‌اند تا یک ماه آینده برای الحاق به روسیه همه‌پرسی برگزار می‌ کنند.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از وزارت امور خارجه روسیه، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه با اشاره به برنامه برخی کشورها در جهت انزوای روسیه در سطح بین الملل، این نقشه را با توجه به مخالفت بسیاری از کشورهای جهان، پوچ و بی اثر خواند.

وی حمله افراد مسلح ناشناس به پست ایست و بازرسی در شرق اوکراین را اقدامی در جهت شعله ور نمودن آتش جنگی دیگر در منطقه ارزیابی کرد.

او با اشاره به عزم قاطع روسیه برای جلوگیری از چنین واقعه‌ای، افزاد دخیل در چنین حوادثی را مجرم خواند.

لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود به تقاضای روزافزون روس تبارهای شرق اوکراین برای تأمین امنیت آنها در برابر حملات افراد مسلح اشاره کرد و گفت: روسیه در وضعیت مشکلی قرار گرفته است.

لاوروف علاوه بر تأکید به لزوم اقدام فوری برای حل بحراین اوکراین با انتقاد ضمنی از شروط زمانی غرب برای روسیه پس از انعقاد قرارداد ژنو، اساس قرارداد ژنو را بر جلوگیری از خشونت های بیشتر و بازگرداندن نظم به شرق اوکراین دانست.

شهرهای شرقی اوکراین در یک ماه اخیر و بعد از الحاق شبه‌جزیره «کریمه» به روسیه دچار ناآرامی شده است. ساکنان مناطق شرق اوکراین عموما روس‌تبار بوده و بسیاری از آن‌ها برگزاری همه‌پرسی مشابه کریمه را خواستار شده‌اند

لاوروف با ابراز تأسف از تحولات اخیر اوکراین و زیرپا گذاشته شدن آشکار  مفاد این قرارداد، شرایط موجود را بسیار متفاوت با شرایط مطلوب در قرارداد ژنو ارزیابی کرد.

وی همچنین با انتقاد از عملکرد دولت اوکراین در قبال بحران مناطق شرقی این کشور از دولتمردان کی یف خواست به جای تکرار ادعاهای ارضی بر این مناطق، به دلائل اصلی بروز این بحران بپردازند.

وی همچنین از دولت آمریکا و دیگر شریکان اروپای‌اش که دولت جدید را در کی‌یف بر سر کار نشاندند خواست به جای تأکید بر متهم نمودن روسیه به خاطر مشکلات این کشور، مسئولیت اقدامات دولت موقت اوکراین را برعهده بگیرند.

وزیر امورخارجه روسیه با غیرقابل درک خواندن اقدام مردان مسلح ناشناس در شرق اوکراین در تیراندازی به سوی غیرنظامیان، دولت خود را «ناتوان و شاید نامتمایل به کنترل این افراط گرایان» دانست.

در چنین اوضاع بحرانی ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهور سابق اوکراین   در سخنانی خواستار خروج فوری نیروهای اوکراینی از شهرهای شرقی این کشور شد و درباره خون ریزی در مناطق شرقی هشدار داد.

رسانه های خبری روسیه به نقل از رئیس جمهور برکنار شده اوکراین گزارش دادند، یانوکوویچ در بیانیه خود بر ضرورت بازگشت همه نیروهای مسلح اوکرینی به پادگانها و عقب نشینی گروههای موسوم به "پاسداران ملی" که لباس نظامی بر تن دارند، تاکید کرد.وی در ادامه خواستار آغاز فوری گفتگوهای مسالمت آمیز با رهبران انتخاب شده از سوی ساکنان شرق شد.

اوکراین

وی در خطاب به مقامات کیف گفت:هرکس که خود را در راس قدرت می داند، در یک قدمی خونریزی  است و خون نیز شسته نی شود

براساس این گزارش، ویکتور یانوکوویچثˆ  با صدور بیانیه ای وضعیت سیاسی و اجتماعی در شرق اوکراین  را وخامت بار توصیف و در عین حال پیشنهادی را برای حل این بحران ارایه داد.

یانوکوویچ  خواستار برگزاری یک همه پرسی برای استقرار یک حکومت مرکزی فدرال در کشورش شد.

در مقابل امریکا ناتوان از به کارگیری یک استراتژی کوتاه مدت و حتی بلند مدت است .در همین حین امریکا درخواست دولت اوکراین را برای کمک های نظامی رد کرد.

به گزارش ایرنا، گیوفری پیات، سفیر آمریکا در کی یف که با تلویزیون سی ان ان گفت وگو می کرد، تصریح کرد : وضعیت جغرافیایی و تعادل قوا به گونه ای است که هیچ راه حل نظامی برای بحران وجود ندارد.

وی گفت : واقعیت این است که همانگونه که در کریمه شاهد بودیم، از لحاظ نظامی اوکراین ضعیف تر است.

سخنان سفیر آمریکا در اوکراین همزمان با درخواست نخست وزیر آن کشور برای کمک واقعی غرب به کیف مطرح می شود.

در نهایت امریکا و متحدان غربیش ،با عدم درک واقعیت های موجود در منطقه ،دولت قانونی اوکراین را سرنگون کردند و منطقه را در بحرانی عمیق هدایت کردنند.به نظر می رسد تنها راه حل موجود موافقت دولت اوکراین با خودمختاری برخی از مناطق بحرانی در شرق این کشور است .

محبوبه شهرابی

بخش سیاست تبیان