تبیان، دستیار زندگی
با وقتتان همه چیز میتوانید به دست آورید! ولی با هیچ چیزی نمی توانید کمی وقت بخرید! پس لازم است راه های استفاده از این گوهر ارزشمند را به خوبی بشناسیم!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طلا رادریابید


با وقتتان همه چیز میتوانید به دست آورید! ولی با هیچ چیزی نمی توانید کمی وقت بخرید! پس لازم است راه های استفاده از این گوهر ارزشمند را به خوبی بشناسیم!

وقت، زمان

تا به حال بارها شنیده ایم که وقت، طلاست! این یعنی زمان، منبعی باارزش است که میتوان با استفاده از آن، خیلی چیزها را به دست آورد. ولی در عین حال، بسیار ناپایدار و زودگذر است و با سرعت زیادی از دست می رود. در اینجا، به چند رمز مهم برای استفاده ی بهینه از این طلای ناپایدار ، اشاره می کنیم.

گام اول: با خودتان، روراست باشید!

*بسیاری از مردم، سرگرم فعالیت هایی هستند که بیشتر آرامش بخشند تا هدفمند! و پس از مدتی که این کارهای آرامش بخش، آنها را به جایی نرساند، از آن ها نیز ناامید شده و غمگین می شوند! برای اینکه در این دام نیفتید، در ابتدای انجام هر کار، از خودتان بپرسید که « آیا کاری را که می خواهم انجام دهم، ارزشِ وقتی که میگذارم را دارد یا نه؟»

اگر جوابتان، منفی بود با خودتان صادق باشید و آن کار را کنار بگذارید. توجیه نکنید!

*به طور کلی، بررسی کنید که ارزش های بنیادی شما در زندگی چیست؟ آیا هدف ها و فعالیت های شما، با این ارزش ها هماهنگی دارد؟

امام علی (ع) می فرمایند: خداوند بر شما رحمت آوَرَد، باید کارهایتان بر اساس مقررات روشن باشد، زیرا راه روشن به سوی خانه ی امن، دعوتتان می کند. [1]

استادانِ تلف کردنِ وقت!

*بعضی ها هم هستند که مدام از کمبود وقت می نالند! در حالیکه اگر همین افراد را یک روز کامل، زیرِ نظر بگیرید می بینید که آنقدر کارهای کوچک و پراکنده در طول روز ، انجام می دهند که واقعاً وقتی برای کارهای مهمتر باقی نمی ماند! امام علی (ع) می فرمایند: هر کس که وقتش به پایان رسیده، مهلت می خواهد؛ و آن کس که فرصت دارد تعلل می ورزد! [2]*بدترین نوع هدر دادن وقت این است که کارهایی که اصلاً نیازی به انجام دادنشان نیست، به بهترین نحو ممکن انجام دهیم!!

* روشن نبودن قضایا، عادت شماره یک اتلاف وقت است. مدام از خودتان بپرسید «میخواهم چه کاری انجام دهم؟» و در مرحله ی بعد، «این کار را چطور می خواهم انجام دهم؟»

* بعضی افراد هم هستند که وقت انسان را زیاد تلف می کنند. نگاهی به اطرافتان بیندازید. چه کسی در محیط کار، منزل، جمعهای دوستانه و... وقت شما را تلف می کند؟

*مکالمه تلفنی در محیط کارتان، ایجاد اختلال می کند؟ بهتر نیست آن را کنترل کنید؟ از تلفن به عنوان وسیله کاری استفاده کنید. زود بروید سرِ اصل مطلب و از تعارفات کم کنید! چون هم وقت شما طلاست هم آن کسی که پشت خط است!

برنامه ریزی باید معقول، متناسب با اهدافِ تعیین شده، قابل دستیابی، شفاف و با توجه به جزئیات باشد. برای برنامه ریزی کارهایتان، لیستی از فعالیت هایی که باید انجام دهید را تهیه کنید. هر کاری را قبل از اینکه انجام دهید، در این برنامه بنویسید.به عبارت دیگر، روی کاغذ فکر کنید!

آموختن را متوقف نکنید!

یادگیری مداوم، حداقل شرط لازم برای موفقیت در هر زمینه ای است که در آن فعالیت می کنید. سعی کنید هر روز چیز جدیدی بیاموزید. حتی شده یک فن ساده ی کامپیوتری، یا یک جمله ی اخلاقی و ...!  که کیفیت زندگی شخصی، کاری، و... شما را ارتقاء دهد. امام علی (ع) می فرمایند: فرصت را دریاب! پیش از آنکه به غصه تبدیل شود! [3]

پول بشمارید!

با وقت خود، مثل پول رفتار کنید. تصور کنید که هر ساعت، یک دسته اسکناس است! حال فکر کنید که چطور می توانید این اسکناس ها را مصرف کنید که بیشترین رضایت خاطر را برای شما فراهم کنند؟

از برنامه، نترسید!

داشتن اهداف روشن و از پیش تعیین شده، برای پیشرفت و موفقیت، بسیار ضروری است. حتی از نان شب واجب تر!

*پس از تعیین اهداف به صورتی روشن و شفاف، برای رسیدن به آن اهداف، برنامه ریزی کنید.

برنامه ریزی باید معقول، متناسب با اهدافِ تعیین شده، قابل دستیابی، شفاف و با توجه به جزئیات باشد. برای برنامه ریزی کارهایتان، لیستی از فعالیت هایی که باید انجام دهید را تهیه کنید. هر کاری را قبل از اینکه انجام دهید، در این برنامه بنویسید.به عبارت دیگر، روی کاغذ فکر کنید!

از این دفترچه ی برنامه ریزی به عنوان وسیله ی اصلی تنظیم وقت خود، استفاده کنید.

*در تنظیم برنامه، آن را به چند دسته ی «هفتگی، روزانه، ماهانه،سالیانه» تقسیم کنید و بر آن اساس، برنامه ی خود را بچینید.

وقت، زمان

نظم! نظم! نظم!

*هر چقدر از فواید نظم بگوییم کم است. به همین مقدار بسنده می کنیم که نظم و ترتیب ، عادت اصلی در بهره وری فردی است. تا جایی که مولای متقیان، در واپسین لحظات عمر شریفشان، در کنار تقوای خدا، به نظم اشاره کردند! [4]

* می توانید برای اینکه به حداکثر بهره وری دست یابید، این جمله را به خودتان گوشزد کنید که «خوب! برگردیم سرِ کار!»

*و همچنین یادتان باشد که کسی برای انجام کارهای مهم، به فرد بی نظم، اعتماد نمی کند!

بگویید نه!

کلمه ی کوچکِ «نه» می تواند در صرفه جویی در وقت، کمک بزرگی باشد! تمرین کنید که به هر چیزی که بهترین و عالی ترین استفاده از وقتتان نیست، نه بگویید!به خودتان هم یادآوری کنید که وقت من طلاست!

مدیریت زمان:

*شاید در ابتدا مدیریت زمان ، کمی سخت باشد. برای پرورش عادت های جدید در زمینه ی مدیریت زمان، با قدرت دست به کار شوید و تا زمانی که عادت مورد نظر کاملاً تثبیت نشده است، حتی از اشتباهات کوچک نیز چشم پوشی نکنید!

* برای انجام تمام کارهای مهم خود، مهلت تعیین کنید. این کار به عنوان یک نظام سریع عمل می کند و موجب عملکرد عالی می شود. امام علی (ع) می فرمایند: بدرستی که برای هرچیزی، مدت و سرآمدی است. [5]

نتیجه گیری:

با تنظیم زمان، آسوده خاطر و با حداکثر بهره وری به کار خود بپردازید!

پی‌نوشت‌ ها:

[1]نهج البلاغه. خطبه 94. ص 139

[2]نهج البلاغه، حکمت 285، ص 968

[3]نهج البلاغه. نامه 31 . ص 719

[4]نهج البلاغه. نامه 47. ص 977

[5]نهج البلاغه. خطبه 190

فاطمه السادات رادفر

بخش خانواده ایرانی تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.