تبیان، دستیار زندگی
بسیاری از اختراعات بشر ناشی از نیازهایی بوده است که بشر در طول تاریخ حس کرده و یا آرزو کرده است که ای کاش وسیله‌ای بود که زندگی را آسان‌تر کند و این شروع یک ایده و نهایتا عملی کردن آن ایده می‌شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری


بسیاری از اختراعات بشر ناشی از نیازهایی بوده است که بشر در طول تاریخ حس کرده و یا آرزو کرده است که ای کاش وسیله‌ای بود که زندگی را آسان‌تر کند و این شروع یک ایده و نهایتا عملی کردن آن ایده می‌شد.

پنجره ها هوشمندتر می شوند

محققان آمریکایی می گویند ماده جدیدی ساخته اند که می تواند با کنترل نور مرئی و گرمازای فروسرخ، پنجره های هوشمند را هوشمند تر کند.

پنجره ها هوشمندتر می شوند

دانشمندان بخش انرژی آزمایشگاه ملی لورنس برکلی می گویند در این شیوه نوین شیشه پنجره ها با لایه نازکی از نانوکریستال های پوشش داده می شوند؛ این لایه به طور پویایی، نور خورشید را در هنگام عبور از پنجره بنا به دلخواه کاربر تغییر دهد تا هم در مصرف انرژی صرفه جویی شود و هم راحتی و آسایش ساکنین را در گستره وسیعی از اقلیم ها در پی داشته باشد.

"دلیا میلیرون" مجری این تحقیقات می گوید در آمریکا حدود یک چهارم انرژی برای روشنایی، گرمایش و سرمایش ساختمان ها صرف می شود. ماده جدید ما وقتی به عنوان پوشش پنجره به کار می رود می تواند تاثیر زیادی بر مصرف انرژی ساختمان داشته باشد.

این پژوهشگران می گویند: مهار نور نزدیک به فروسرخ به معنای آن است که ساکنین یک ساختمان می توانند به طور طبیعی محیط داخل ساختمان را بدون ایجاد گرمای اضافی و ناخواسته، روشن کنند و از این رو نیاز به تهویه هوا و نور مصنوعی کاهش می یابد.

دانش پژوهان این شیشه های هوشمند را حاصل ترکیب عملکردهای اوپتیکی منحصر به فرد با شیوه های پردازشی کم هزینه و دوستدار محیط زیست می دانند
اساس این فناوری جدید، طراحی نوینی از ماده الکتروکرومیک است که از نانوکریستال های اکسید ایندیوم و قلع تعبیه شده در ماتریکس شیشه ای اکسید نیوبیوم ساخته شده است و می تواند نور مرئی و نزدیک به فروسرخ را در واکنش با یک شارژ الکتریکی به کار گرفته شده در پنجره ها کنترل کند.

با این پوشش جدید یک پنجره می تواند کاملا به حالت تاریک درآید و مانع از عبور نور و گرما شود و یا به حالت کاملا درخشان و شفاف تبدیل شود. دانش پژوهان این شیشه های هوشمند را حاصل ترکیب عملکردهای اوپتیکی منحصر به فرد با شیوه های پردازشی کم هزینه و دوستدار محیط زیست می دانند.

**********

کلاه ایمنی رهیاب

مخترعان روسی نوعی کلاه ایمنی حاوی رهیاب ساخته‌اند. کلاه ایمنی لایومپ ـ LiveMap ـ تصاویری نیمه‌شفاف و تمام‌رنگی و نیز متنی روی صفحه شیشه‌ای جلوی کلاه در اختیار موتورسوار قرار می‌دهد و موتورسوار می‌تواند بدون این‌که نگاهش را از روی جاده بردارد سرعت و زمان را بررسی کرده و راهش را بیابد.

کلاه ایمنی رهیاب

کلاه ایمنی لایومپ که فقط اندکی از کلاه های معمولی بزرگ تر است به کنترل صدا، قطب نمای دیجیتال و حسگر لامپ که میزان روشنایی نمایشگر را نسبت به روشن یا تاریک بودن هوا تنظیم می کند، مجهز است.

کلاه لایومپ، همچنین ویژگی های ایمنی هوشمندانه ای در خود دارد، چراکه کاربران نمی توانند از نمایشگر آن برای بازی های کامپیوتری یا تماشای تصاویر ویدئویی استفاده کنند و صفحه شیشه ای کلاه فقط اطلاعات نقشه را وقتی سرعت موتور سوار نزدیک به حد ایمن است به طور کلی نشان می دهد.

این کلاه البته قدری گران است و بین چهارونیم تا شش میلیون تومان در نظر گرفته شده است. راستش را بخواهید تصور موتورسواری با یک کلاه شش میلیون تومانی در حالی که کل موتورسیکلت خیلی کمتر از این قیمت دارد می تواند برای موتورسواران ایرانی خنده دار باشد.

فرآوری: راضیه کتابچی

بخش دانش و زندگی تبیان


منبع: جام جم، مهر