تبیان، دستیار زندگی
معرفی مختصر کتابهایی در زمینه ی بازیگری، عکاسی و نقد هنر با عناوین: تک گویی های مدرن برای مردان، عکاسی و سینما، ترکیب بندی خلاق و نقد هنر.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مونولوگ‌هایی برای بازیگر شدن


معرفی مختصر کتابهایی در زمینه ی بازیگری، عکاسی و نقد هنر با عناوین: تک گویی های مدرن برای مردان، عکاسی و سینما، ترکیب بندی خلاق و نقد هنر.

«تک گویی‌های مدرن برای مردان»

«تک گویی‌های مدرن برای مردان»

«تک گویی‌های مدرن برای مردان» حاوی زیباترین و فنی‌ترین مونولوگ‌های است که توسط کریس سالت، استاد بازیگری از 38 نمایشنامه‌ مشهور مدرن انتخاب شده است.

کتاب «تک گویی‌هایی مدرن برای مردان» انتخاب و ویراسته کریس سالت، حاوی گزینش مونولوگ‌هایی فنی از نمایشنامه‌هایی معروف است. انتخاب این مونولوگ‌ها بر اساس معیارهایی بوده تا هنرجویان بازیگری تئاتر بتوانند، قابلیت‌ها و دانش خود نسبت به هنر بازیگری را بسنجند. آثار انتخاب شده نشان می‌دهد که سالت تجربه سال‌ها معلمی خود را در راه انتخاب این آثار به کار برده و توانسته است متن کم نقصی را برای هنرجویان فراهم آورد. انتخاب متن‌ها بر اساس ترتیب سنی بوده است و از هنرجویان کم سن و سال تا هنرجویان مسن می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.-

از بین این 38 اثر تعدادی در ایران نسبت به دیگر آثار معروف‌تر هستند. این آثار عبارتند از «دست‌های آلوده» ژان پل سارتر، «روزنکراتز و گیلدسترن هر دو مرده‌اند» و «مضحکه‌ها» تام استوپارد، «موسیقی درمانی» جورج برنارد شاو، «آناتول» آرتور شنیتسلر، «دوخوآن یا عشق به هندسه» ماکس فریش، «دروغگوهای مصلحت اندیش» پیتر شفر، «آشپزخانه» آرنولد وسکر، «باغ وحش شیشه‌ای» تنسی ویلیامز، «ویتسک» گئورگ بوشنر، «زندگی گالیله» برتولد برشت، «مرگ تصادفی یک آنارشیست» داریو فو، «گوریل پشمالو» یوجین اونیل، «سینما عدن» مارگریت دوراس، «بافندگان» گرهارت هاوپتمان، «مردی برای تمام فصول» رابرت بولت، «بازی با ببر» دوریس لسینگ، «بیتوس بیچاره» ژان آنوی، «چشم اندازی از پل» آرتور میلر، «بازپرس فرا می‌خواند» جی. بی. پریستلی، «بازی حشرات» کارل چاپک، «مفتش» آنتونی شفر، «در انتظار گودو» ساموئل بکت و «اوبو شاه» آلفرد ژاری.

برخی دیگر از این آثار نیز در ایران تاکنون ترجمه نشده است. از میان این آثار می‌توان به «مرکز بهداشت ملی» نوشته پیتر نیکولز، «مرد محکوم» نوشته برندان بهان، «شرف و تقدیم» نوشته هنری لیوینگز و چند اثر دیگر، اشاره کرد. این مساله را شاید بتوان به عنوان یکی از ویژگی‌های مثبت این کتاب ارزیابی کرد، چرا که به هر حال چند نمایشنامه مشهور را به مخاطبان فارسی زبان معرفی می‌کند که تاکنون به فارسی برگردان نشده‌اند. بر این اساس شاید این کتاب برای مترجمان نیز، جالب توجه باشد.

اما این کتاب در دو اتفاق مهم برای مخاطبان فارسی زبان می‌تواند کاربرد داشته باشد. نخست در امتحان بازیگری برای انتخاب نقش در سینما، تلویزیون و تئاتر و دیگری در آزمون‌های ورودی دانشکده‌های بازیگری.

«تک گویی‌های مدرن برای مردان» گردآوری و ویرایش کریس سالت و ترجمه محسن کاس نژاد، با شمارگان هزار و 100 نسخه، 220 صفحه و بهای 11 هزار تومان از سوی نشر بیدگل روانه کتابفروشی‌ها شده است.

«عکاسی و سینما»

«عکاسی و سینما»

«عکاسی و سینما» نوشته دیوید کمپنی با ترجمه محسن بایرام‌نژاد منتشر شد. این اثر در سال 2009 برگزیده جایزه کتاب سال بنیاد فیلم بریتانیا شده است.

دیوید کمپنی، نویسنده کتاب، استاد تاریخ و مبانی نظریِ عکاسی در دانشگاه وست مینسترِ لندن است. وی علاوه بر سخنرانی در گالری‌ها و برنامه‌های تخصصیِ مرتبط با عکاسی و سینما، با نشریاتِ معتبر (اَپرچر، آرت فُروم، فریز و سورس مَگزین) به عنوان نویسنده همکاری می‌کند.

به بیان نویسنده، هدف از نگارش این کتاب، فراهم آوردن بستری برای تفکر درباره رابطه متقابل و عمیقِ میان عکاسی و سینما و همچنین تفاوت‌های بنیادین میان آن‌هاست. این کتاب در سال 2009 برنده جایزه «کتاب سال بنیاد فیلم بریتانیا» شد.

در بخشی از مقدمه مترجم در این کتاب می‌خوانیم: «عکاسی و سینما بر اساس یک حسِ نیاز و علاقه شخصی ترجمه شد. لحن کتاب و اطلاعات بسیاری که در اختیار خواننده قرار گرفته، متناسب با موضوع تحلیلیِ کتاب است. حین ترجمه، برای کاهش اشتباهات و حداکثر دقت، بیش از 60 فیلم، مقاله و اثر هنریِ مطرح شده را برای اول بار یا بار چندم «مطالعه» کردم. خواننده علاقه‌مند و پی‌گیر با نشانیِ آثار گوناگون برخورد خواهد کرد و کتاب، به نوعی زمینه مطالعات و تحقیق بیشتر را فراهم می‌کند.»

«عکاسی و سینما» نوشته دیوید کمپنی و ترجمه محسن بایرام‌نژاد با شمارگاه هزار و 800 نسخه، 138 صفحه مصور و قطع وزیری و بهای هشت هزار و 900 تومان از سوی نشر مرکز روانه کتابفروشی‌ها شده است.

«ترکیب‌بندی خلاق»

«ترکیب‌بندی خلاق»

کتاب «ترکیب‌بندی خلاق» با عنوان فرعی «نکات و تکنیک‌های عکاسی دیجیتال» نوشته «هارولد دیویس» با ترجمه علی تهرانی به تازگی به چاپ رسیده است.

کتاب «ترکیب‌بندی خلاق» با زبانی بسیار ساده مباحثی چون ترکیب‌بندی عکاسی، نقش الگو در ترکیب‌بندی، خطوط طلایی، اکسپوژر، پرسپکتیو در عکاسی، فوکوس کردن و دیگر مسایلی از این دست را برای مخاطبان تشریح کرده است.

مخاطب در این کتاب درگیر مباحث سنگین علمی نمی‌شود. در مجموع در این کتاب برای هر عنصری که در ترکیب‌بندی موثر است، توضیحات مختصری وجود دارد و در ادامه مثال‌های بسیار تصویری روند آموزش را تکمیل می‌کند.

دیویس، عکاسی حرفه‌ای است که جوایز بسیاری را از جشنواره‌های معتبر جهانی از آن خود کرده است. بیش از 30 عنوان کتاب تالیفی در سابقه کاری این عکاس دیده می‌شود که از میان آن‌ها می‌توان به «شب خلاق؛ نکات و تکنیک‌های عکاسی دیجیتال»، «تاریکخانه فوتوشاپ» و «هنرمندیِ عملی: نور و اکسپوژر برای عکاسان دیجیتال» اشاره کرد.

کتاب «ترکیب‌ بندی خلاق؛ نکات و تکنیک‌های عکاسی دیجیتال» نوشته هارولد دیویس و ترجمه علی تهرانی با شمارگان هزار نسخه، 238 صفحه و بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات آوند دانش روانه کتابفروشی‌ها شده است.

«نقد هنر»

«نقد هنر»

کتاب «نقد هنر» با عنوان فرعی «شناخت هنر معاصر» نوشته تری برت، هنرشناس مشهور آمریکایی با ترجمه کامران غبرایی از سوی انتشارات کتاب نشر نیکا منتشر شد. در این اثر مباحثی چون «نوشتن و گفت‌وگو درباره هنر» که در این کتاب آمده، برای نخستین بار است که در ایران مطرح می‌شوند.

کتاب 6 فصل دارد که به ترتیب عبارتند از «درباره نقد هنر»، «نظریه و نقد هنری»، «توصیف هنر»، «تفسیر هنر»، «داوری درباره هنر» و «نگارش و گفت‌وگو درباره هنر».

مباحث دو فصل پایانی کتاب یعنی «داوری درباره هنر» و «نگارش و گفت‌وگو درباره هنر» از ابداعات نویسنده به شمار می‌رود. البته داوری درباره هنر در تاریخ زیبایی‌شناسی سابقه فراوان دارد، اما شیوه و چگونگی داوری و نقادی هنری در این بخش بسیار جدید است. همچنین نقد نویسنده بر نقد «پیتر پلاگنز» از نقاشی‌های «فریدا کالو» نقاش مکزیکی و یکی نامدارترین زنان هنرمند در تاریخ هنر معاصر، بر جذابیت این بخش افزوده است.

فصل ششم و انتهایی نیز به مخاطب کمک می‌کند تا پس از مطالعه این کتاب بسیار بهتر و روشمندتر به نقادی و گفت‌وگو درباره هنر بپردازد. از این منظر مطالعه این بخش برای دانشجویان هنر و روزنامه‌نگاران و خبرنگاران حوزه‌های مختلف هنر، امری لازم و ضروری است. همچنین لازم به یادآوری است که مباحث این فصل برای نخستین بار است که در زبان فارسی مطرح می‌شوند.

برت در بخشی از پیشگفتار خود بر این کتاب نوشته است: «هدف اصلی این کتاب آشناسازی خواننده با دنیای بی‌کران هنر معاصر است. من این کتاب را برای رویارویی آسان‌تر و خردمندانه‌تر با نقد هنر معاصر نگاشته‌ام و در این کار ترتیبی در پیش گرفتم تا خواننده را به دانش منتقدان حرفه‌ای نزدیک کنم. این کتاب را مشخصا، برای افزایش توانایی خواننده در نوشتن و گفت‌وگو درباره هنر نوشته‌ام.»

«نقد هنر» نوشته تری برت، با ترجمه کامران غبرایی با شمارگان هزار و 500 نسخه، 440 صفحه و بهای 19 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات کتاب نشر نیکا روانه کتابفروشی‌ها شده است.

فرآوری: رویا فهیم

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منبع: خبرگزاری کتاب ایران