تبیان، دستیار زندگی
متن زیر روایتی است از مناطق شمچه و ابادان در دوران هشت سال دفاع مقدس
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سفر به مناطق جنگی


متن زیر روایتی است از مناطق شمچه و ابادان در دوران هشت سال دفاع مقدس

سفر به مناطق جنگی

شلمچه

به شلمچه اولین خاكریز دفاع مقدس خوش آمدید. این جمله ای بود كه بر روی طاق نصرتی كه بر روی « پل نو » نصب كرده اند ذهن هر بیننده ای را به سمت خود می كشاند. جدای از مظلومیت و غربت خاص منطقه شلمچه كه هرچه از پایان جنگ می گذرد بیشتر و بیشتر می شود این منطقه دروازه ای بود برای ورود به خرمشهر و بدون تردید اگر در طول جنگ مقاومت در این منطقه كم می شد شاید چندین بار خرمشهر سقوط می كرد. شلمچه حرف های زیادی در دل دارد. كاش می شد از یك طریقی تمام عملیات ها و حوادثی كه در این منطقه رخ داده است را با یك فیلم مستند و پخش آن برای زائران در همین منطقه و یا نصب تابلو نوشته هایی در قدم قدم این خاك پاك این منطقه را بیشتر به زائرانش بشناسانند. چرا كه اگر جوان نسل سوم جنگ ندیده با آگاهی وارد این منطقه شود و این مكان پر از خاطره را بشناسد تاثیرگذاری آن نیز بیشتر خواهد بود.

ساعت 11 40 دقیقه بود كه وارد زیارتگاه شلمچه شدیم . مسجدی كه توسط تولیت آستان قدس رضوی بر سر قتلگاه 400 شهید دفاع مقدس احداث شده است . پس از زیارت و خواندن فاتحه ای بر سر مزار 8 شهید گمنام در كنار قتلگاه شهدای شملچه فرصت را غنیمت شمرده و برای اقامه جماعت ظهر و عصر شلمچه را ترك گفته و به سمت مسجد جامع خرمشهر حركت نمودیم . در بین راه یك بار دیگر حوادث خرمشهر را در ذهن گذراندم .

همانطور كه در سطور گذشته ذكر نمودم شلمچه دروازه ورودی ارتش بعث به خرمشهر بود. از بعدازظهر روز 59 6 31 كه تجاوز سراسری عراق آغاز شد خرمشهر زیر آتش سنگین عراق قرار گرفت . سپس دو تیپ زرهی ارتش بعث از سمت شمال شلمچه به طرف جاده خرمشهر ـ اهواز و یك گردان نیروی مخصوص برای پیشروی به سوی خرمشهر عملیات خود را آغاز كردند . در طول 45 كیلومتر مرز مورد هجوم دشمن در این منطقه پاسگاه ها و دژها به تدریج سقوط كرد و یا تخلیه شد. در این میان دژ مركزی بیش از سایر پاسگاه ها مقاومت می كرد كه آن نیز در روز سوم اشغال شد. سپس پیشروی دشمن به سمت جاده خرمشهر ـ اهواز ادامه یافت و پس از انسداد جاده تانك های عراقی به سمت پاسگاه پلیس راه خرمشهر ادامه مسیر دادند.

همه آبادان با خود خاطرات بیاد ماندنی دارد. در مقابل پالایشگاه آبادان مسجدی است بنام رنگوریها كه برای دیدن این مسجد توقف می كنیم . این مسجد در سال 1300 ه' ش میلادی ساخته شده است و سبك معماری آن شبیه به معماری شبه قاره هند می باشد و در پیشانی بنا نقش كنده وجود دارد كه با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز و با ذكر نام خلفای راشدین در قاب چپ خاتمه می یابد. این مسجد مربوط به كارگران هندی و بنگلادشی ساكن در آبادان بوده است

در عین حال قوای زرهی عراق از سمت شمال غربی خرمشهر نیز به طرف شهر پیشروی می كردند كه با مقاومت نیروهای خودی در 5 كیلومتری شهر متوقف شدند . همچنین در محور شلمچه دشمن تا « پل نو » پیشروی كرد . به این ترتیب در چهارمین روز هجوم دشمن از دو محور شلمچه و جاده اهواز به دروازه های شهر (پل نو و پلیس راه ) رسیده بود و در پنجمین و ششمین روز طی چند حمله سعی كرد در شهر نفوذ كند لیكن هر بار با مقاومت مدافعین بومی و اندك عقب نشست .

همچنین شلمچه در دوران جنگ شاهد عملیات های بسیاری چون رمضان كربلای پنج كربلای هشت بیت المقدس 7 و تك سراسری شلمچه بود كه شهدای زیادی در این مكان مقدس به معراج سفر كردند .

آبادان

آبادان ; شهر مقاومت و افتخار است . این جمله ای است كه از زبان رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای جاری شد و بی تردید همینگونه است .

سفر به مناطق جنگی

همه آبادان با خود خاطرات بیاد ماندنی دارد. در مقابل پالایشگاه آبادان مسجدی است بنام رنگوریها كه برای دیدن این مسجد توقف می كنیم . این مسجد در سال 1300 ه' ش میلادی ساخته شده است و سبك معماری آن شبیه به معماری شبه قاره هند می باشد و در پیشانی بنا نقش كنده وجود دارد كه با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز و با ذكر نام خلفای راشدین در قاب چپ خاتمه می یابد. این مسجد مربوط به كارگران هندی و بنگلادشی ساكن در آبادان بوده است .

داخل شدن ما به مسجد خود حكایتی داشت كه بیان آن از حوصله این نوشتار خارج است اما پس از بازدید از نقش و نگارهای زیبا و دیدنی داخل مسجد به سمت مركز شهر آبادان حركت نمودیم . مقصد ما كلیسای معروف شهر آبادان و مسجد موسی بن جعفر(ع ) بود كه این دو بنای عبادی در كنار هم احداث شده است . متاسفانه در كلیسا بسته بود و ما را بر آن داشت تا از تماشای این بناها در خارج از محوطه اصلی رضایت دهیم . به گفته یكی از آبادانیها كه در آنجا به ما پیوست این كلیسا محل آموزش رزمندگان در زمان جنگ بود كه امروز متاسفانه در كنار یك مدرسه غیرانتفاعی قرار گرفته و همیشه درش بسته است . خوب بود تا متولیان امر این مكان را بعنوان یكی از اماكن مهم دفاع مقدس محافظت می كردند.

منطقه آبادان همچون خرمشهر از اهمیت خاصی در دوران دفاع مقدس برخوردار است . این شهر در طول سالهای دفاع مقدس درگیر جنگ بود و عملیات های مهمی چون :

ـ جاده ماهشهر)

ـ كوی ذوالفقاری)

ـ سه راهی آبادان)

ـ توكل)

ـ تپه های مدن)

ـ فرماندهی كل قوا)

ـ ثامن الائمه (ع )

ـ والفجر هشت)

ـ كربلای 3)

در آن انجام شد.

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منبع: وبلاگ عملیات های دوران هشت سال دفاع مقدس