تبیان، دستیار زندگی
همیشه در بین مردم باورهایی شکل می‌گیرد که در بسیاری از مواقع ریشه‌ی علمی ندارند و فقط زبان به زبان چرخیده و رنگ و بویی از واقعیت گرفته‌اند
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مواد غذایی: از گفته‌ها تا واقعیت


همیشه در بین مردم باورهایی شکل می‌گیرد که در بسیاری از مواقع ریشه‌ی علمی ندارند و فقط زبان به زبان چرخیده و رنگ و بویی از واقعیت گرفته‌اند.

در این مطلب چند نمونه از این باورها را بیان می‌کنیم و راست و دروغ آن‌ها را به شما می‌گوییم. با ما همراه باشید.
کاکائو

اگر کاکائو بخوری جوش می‌زنی

این باور اشتباه است. اگر چه در بیشتر مجلات و روزنامه های مربوط به زیبایی و پوست گفته می‌شود شکلات سیاه باعث جوش می‌شود اما این هیچ پژوهش علمی این تئوری را تایید نکرده است. در بین دهه های 60 و 70 میلادی پژوهش‌های متعددی روی این موضوع انجام گرفت که هیچ کدام این باور را تایید نکردند. قطعاً بعضی از خوردنی‌ها، عوامل وراثتی و نوع تغذیه می‌تواند نقش موثری در پیدایش جوش و آکنه داشته باشد. به عنوان مثال داشتن تغذیه‌ای سرشار از گلیسمی (قند) می‌تواند ترشح هورمون آندروژن را بالا ببرد. این مسئله در افرادی که به طور ژنتیکی مستعد هستند باعث بروز جوش‌های پوستی می‌شود. اما شکلات سیاه باعث جوش زدن نمی‌شود.

زغال اخته

اگر دچار عفونت دستگاه ادرار شدی آب زغال اخته بخور

با وجود این که محققان معتقدند آب زغال اخته احتمال ابتلا به عفونت دستگاه ادرار را کاهش می‌دهد اما هیچ نتیجه‌ی علمی قابل قبولی مبنی بر این که این نوشیدنی بتواند عفونت را درمان کند، وجود ندارد.

عفونت مثانه باید تحت نظر پزشک و با مصرف آنتی بیوتیک درمان شود. در غیر این صورت ممکن است که این عفونت‌ها به کلیه‌ها برسند و به بیماری پیلونفریت (عفونت کلیه) تبدیل شوند که باعث ایجاد مشکلات زیادی برای بیمار خواهد شد.

هویج

اگر چشمات ضعیف شده هویج بخور

این باور را نمی‌توان غلط دانست اما واقعیت این است که هویج نمی‌تواند همه‌ی مشکلات مربوط به چشم را برطرف کند. مثلاً تأثیری در مشکل نزدیک بینی یا دوربینی ندارد اما اگر هر دو یا سه روز یک عدد هویج میل کنید امکان ابتلا به برخی از شب کوری‌ها را کاهش خواهید داد.

برخی از مشکلات چشمی به دلیل کمبود ویتامین A ایجاد می‌شوند. هویج سرشار از بتاکاروتن است و این ترکیب سازنده‌ی ویتامین A می‌باشد، برای همین برای چشم خوب است.

زنجبیل

اگر دل درد داری چای زنجبیلی بخور

گیاهان دارویی زیادی وجود دارند که می‌توانند دل درد را درمان کنند. واقعیت این است که دل دردهای معمولی دوام زیادی ندارند. فرقی نمی‌کند که چه بخورید، نگران نباشید خیلی زود حالتان خوب خواهد شد. اما هیچ پژوهش علمی ثابت نکرده است که زنجبیل دل درد را درمان می‌کند. البته نعنا فلفلی با رفلاکس معده مقابله می‌کند و شما می‌توانید به صورت جوشانده از آن استفاده کنید.

ماهی آزاد

ماهی، مغز را تغذیه می‌کند

این باور صد در صد درست است. مصرف ماهی برای سلامت ما بسیار مفید است. این ماده‌ی غذایی مفید احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. روغن ماهی سرشار از اسیدهای اشباع نشده ایی به نام امگا 3 ها هستند که از به هم چسبیدن پلاکت‌های خون پیشگیری می‌کنند و انعطاف پذیری گلبول‌های قرمز را افزایش می‌دهند. امگا 3 های موجود در ماهی به خصوص برای مغز افراد سالمند بسیار مفید است.

نتایج پژوهش‌های محققان آمریکایی نشان می‌دهد که مصرف مرتب ماهی یعنی دو یا سه مرتبه در هفته احتمال زوال قدرت درک سالمندان را به میزان 60 درصد کاهش می‌دهد. در واقع این ماده‌ی غذایی افراد سالمند را از ابتلا به بیماری آلزایمر دور نگه می‌دارد.

مواد غذایی پرادویه و تند باعث زخم معده می‌شود

این باور اشتباه است. نتایج پژوهش‌های متعدد نشان داده است افرادی که اتفاقاً ادویه‌ی زیادی نیز مصرف می‌کنند مشکل معده ندارند. محققان معتقدند که دلیل بیشتر زخم معده‌ها به غیر از مواردی که به علت مصرف آسپیرین و داروهای درمان آرتریت اتفاق می‌افتند بقیه مربوط به وجود یک باکتری به نام هلیکوباکترپیلوری pylori  Helocobacter است.

هویج نمی‌تواند همه‌ی مشکلات مربوط به چشم را برطرف کند. مثلاً تأثیری در مشکل نزدیک بینی یا دوربینی ندارد اما اگر هر دو یا سه روز یک عدد هویج میل کنید امکان ابتلا به برخی از شب کوری‌ها را کاهش خواهید داد

اگر سرما خوردی خوب غذا بخور اگر تب داری هیچی نخور

این باور کاملاً اشتباه است. افرادی که تب کرده‌اند نیاز دارند که غذا بخورند. کار سختی است اما این افراد باید به طور مرتب و با حجم کمی غذا بخورند. در واقع این افراد باید هر چیزی را که می‌توانند بخورند. زمانی که ما مریض می‌شویم نیاز بیشتری به غذا پیدا می‌کنیم و ریتم متابولیسم تندتر می‌شود. افرادی که دچار تب شدید می‌شوند با سرعت زیادی نیز وزن کم می‌کنند. زمانی که کسی تب می‌کند در درجه‌ی اول به او دارو بدهید که تبش پایین بیاید و حدود نیم ساعت بعد به او غذا بدهید. این افراد باید غذا بخورند.

فاطمه مهدی پور

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


مطالب مرتبط:

10 اشتباه رایج درباره غذاها

خطاهای هفت‌گانه در محوطه‌ی آشپزخانه

باورهای غلط درباره شیر و لبنیات

5 اشتباه رایج خانواده‌ها در رستوران‌های فست‌فود

6 راست و دروغ‌ در مورد جوشانده‌ها

باورهای غلط در مورد تناسب اندام(1)

باورهای غلط در مورد تناسب اندام (2)

باورهای غلط در مورد تناسب اندام(3)

باورهای غلط درباره چاقی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.