تبیان، دستیار زندگی
پیشرفت تکنولوژی اطلاعات، سازمان‌ها را به سمت استفاده از فضاهای مجازی پیش می‌ برد. یک سازمان مجازی، سازمانی است که افراد در آن، فراتر از مرزهای جغرافیایی و سازمانی و محدودیت‌های آن و با بهره‌مندی از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات با یکدیگر کار می‌کنند. سازمان
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : هومن بهلولی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تبیان ، پیشرو در آموزش جستجو محور 

الناز فطیرخورانی

پیشرفت تکنولوژی اطلاعات، سازمان‌ها را به سمت استفاده از فضاهای مجازی پیش می‌ برد. یک سازمان مجازی، سازمانی است که افراد در آن، فراتر از مرزهای جغرافیایی و سازمانی و محدودیت‌های آن و با بهره‌مندی از تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات با یکدیگر کار می‌کنند. سازمان هایی انعطاف پذیر و اطلاعات محور، که البته برای ایجاد، شکل گیری و گسترش آن‌ها، به زیر ساخت‌های مناسب سخت افزاری و نرم افزاری نیاز است.

یکی از پیشگامان این عرصه موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان است که نامش برای اکثر فعالین نظام آموزشی آشناست. در گفتگویی با الناز فطیر خورانی قائم مقام بخش یادگیری این موسسه با اهداف، خدمات و بخش‌های مختلف این مرکز آشنا شدیم.

مرکز یادگیری از چه زمانی آغاز به کار کرده و چه وظیفه ای بر عهده دارد؟

فعالیت در حوزه آموزش و یادگیری یکی از دغدغه ها و مأموریت‌های اصلی موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان بوده و هست. بر این اساس هم زمان با تاسیس موسسه یعنی سال 1381، مرکز یادگیری تبیان با محوریت تولید محتوای آموزشی برای دانش آموزان و مربیان فعالیت خود را آغاز کرد.

مرکز یادگیری چه اهدافی دارد و شامل چه بخش هایی می‌شود؟

مرکز یادگیری تبیان از 5 بخش سایت مدرسه اینترنتی، پروژه های دانش آموزی، آموزش الکترونیکی، سی دی‌ها و نرم افزار های آموزشی و پورتال مدارس تشکیل شده است.

نیاز های آموزشی دانش آموزان ایرانی اغلب ناشی از تغییری است که در نحوه آموزش آن‌ها پدید آمده. آموزش و پرورش ایران نیز مانند نظام‌های آموزشی سایر نقاط جهان، رو به استفاده بیشتر از محیط دیجیتالی و تعامل بیشتر دانش آموزان با موضوع درس و یادگیری می‌رود. تدریس با بهره گیری از روش تعاملی، به آزمایشگاه، وسایل و تجربیات دست اول نیاز دارد که هنوز به طور یکسان و عادلانه در تمام نقاط ایران گسترش نیافته است، در عین حال گسترش اینترنت در مدارس ایران سریع‌تر و راحت‌تر از این موارد بوده است لذا مرکز یادگیری می‌کوشد تا این فاصله را با آزمایشات و تجربه های اینترنتی پر کند.

یک نیاز دیگر دانش آموزان ما دسترسی به مطالب عمیق‌تر و با بسط بیشتر است.آن‌ها نیاز دارند تا دانسته‌هایشان در حیطه های مختلف را با هم پیوند بدهند و زمینه ارتباط اجزای آن‌ها با هم را درک کنند. فرصت این کار به دلیل محدود بودن ساعات درسی و عدم دسترسی به منابع کتابخانه ای به سادگی فراهم نمی‌شود. برای همین یکی دیگر از اهداف مرکز یادگیری، فراهم کردن این مورد برای آن‌هاست. وقتی دانش آموز ایرانی به دنبال تحقیق درباره یک موضوع علمی است، نمی‌تواند به راحتی از منابع انگلیسی زبان روی وب استفاده کند، حتی گاهی نمی‌تواند میزان اهمیت و کارایی این مطالب را در رابطه با کارش دریابد. ما امیدواریم که مرکز یادگیری موسسه تبیان این خلأ را برای او پر کند.

نیاز معلمان در مرکز یادگیری تبیان چگونه تأمین شده است؟

به رغم تلاش‌های بی وقفه دست‌اندرکاران آموزش و پرورش، هنوز سرانه معلم به دانش آموز در ایران کم است. به همین دلیل طبیعی است که خیلی از سؤالات و کنجکاوی‌های دانش آموزان در کلاس پاسخ مناسبی نمی‌یابد اما مرکز یادگیری با متخصصان و مشاورانش سعی می‌کند، آتش و شوق کنجکاوی به علم را در دل بچه ها روشن نگه دارد.

معلم‌های ایرانی در کنار دانش آموزانشان نیاز به دسترسی به منابع مناسب و روز آمد دارند. با این حال اکثر آن‌ها یا به زبان انگلیسی آشنایی کافی ندارند و یا در مطابقت دادن مطالب روی وب مانند طرح درس‌ها با محتوا و برنامه آموزشی ایران مشکل دارند. حل این مشکل هم یکی دیگر از اهداف این مرکز است.

رویکرد جستجو محور به آموزش دانش در سال‌های اخیر، توجه بسیاری از مدارس ایران را به خود جلب کرده. مرکز یادگیری با استفاده از کارآزموده ترین معلم‌ها در این حیطه نیز به تولید محتوا و مشاوره می‌پردازد.

در خصوص سوابق جشنواره پروژه های دانش آموزی توضیح دهید؟

طرح پروژه های دانش آموزی تبیان از سال 1383 آغاز به کار کرده است. دوره اول این طرح با حضور 40 گروه دانش آموزی برگزار گردید.دوره دوم آن در سطح 10 استان کشور و دوره سوم با حضور تعدادی از گروه های برتر با محوریت پژوهشی اجرا گردید. در جشنواره دوره چهارم نیز 108 گروه دانش آموزی شرکت کرده بودند. از بین شرکت کنندگان دوره پنجم پروژه های دانش آموزی تبیان 180 گروه دانش آموزی از 11 استان کشور حضور داشتند و در سه بخش غرفه های دانش آموزی، سمینارهای علمی و مسابقات دانش آموزی در تاریخ 9 و 10 اردیبهشت ماه 1389 مصادف با هفته معلم در فرهنگسرای خاوران تهران نتیجه تلاش خود را ارائه دادند و با یکدیگر به رقابت پرداختند.

پس از برگزاری پنج دوره موفق در ششمین دوره پروژه های دانش آموزیبیش از 1000 گروه دانش آموزی شرکت کردند که پس از داوری مرحله اول تعداد 880 گروه دانش آموزی از 12 استان برای حضور در جشنواره پایانی دعوت شدند.

جشنواره دوره ششم در سالن 27 نمایشگاه بین‌المللی تهران با حضور 1700 دانش آموز در سه بخش مسابقات، سمینارهای علمی و نمایشگاه برگزار شد و دانش آموزان نتایج تلاش و زحمات یک ساله خود را در این جشنواره ارائه دادند و با یکدیگر به رقابت پرداختند. جشنواره دوره هفتم نیز در اردیبهشت سال جاری مصادف با هفته معلم برگزار می‌شود.

اردیبهشت سال جاری چندمین دوره جشنواره پروژه های دانش آموزی موسسه تبیان برگزار می‌گردد؟

این دوره هفتمین دوره پروژه های دانش آموزی است که موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان برگزار می‌کند.

برگزاری این جشنواره چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

این جشنواره با اهداف گسترده ای برگزار می‌شود از جمله گسترش فرهنگ پژوهشگری در بین دانش‏آموزان، ایجاد زمینه‏های ظهور خلاقیت و توانایی‏های بالقوه دانش‏آموزان، ارائه و عرضه دستاوردهای پژوهشی و فناوری آینده سازان ایران اسلامی، توسعه همکاری‌ها و مبادلات علمی و فنی مراكز پژوهشی و دستگاه‌های اجرایی، ایجاد انگیزه برای بالا بردن سطح علمی جهت تولید علم و جنبش نرم افزاری، افزایش حساسیت جامعه نسبت به پژوهش و متجلی كردن نتایج آن، تبیین نقش و اهمیت بالای تفكر و پژوهش، که خوشبختانه در دوره های قبل توانستیم تا حدودی به اهدافمان دست یابیم و امیدواریم در این دوره نیز این گونه باشد.

در خصوص بخش‌های مختلف این جشنواره توضیح دهید؟

برنامه جشنواره هفتمین دوره پروژه های دانش آموزی در بخش‌های مختلفی از جمله، نمایشگاه که غرفه های دانش آموزی در آن برگزار می‌گردد، سمینارهای علمی، مسابقات، کارگاه ها و نشست‌های تخصصی از دیگر برنامه های آماده شده برای جشنواره است.

محل و تاریخ برگزاری جشنواره را توضیح دهید؟

محل برگزاری جشنواره بزرگراه چمران، محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی، سالن 1 و 1a، درب جنوب غربیاست.

زمان بازدید عموم  پنج شنبه 14 اردیبهشت ماه 1390، ساعت 9 الی 18 و جمعه 15 اردیبهشت ماه 1390، ساعت 9 الی 16 است و همچنین جشنواره پایانی جمعه 15 اردیبهشت ماه 1390، ساعت 16 الی 18:30 برگزار می‌گردد.

سخن پایانی:

امیدوارم تمامی معلمین و دانش آموزان عزیز در تمامی مقاطع مختلف سنی و تحصیلی برای بازدید از جشنواره تشریف بیاورند. جامعه ما با انقلاب شکوهمند اسلامی، برای استقلال و آزادی واقعی بهای سنگینی پرداخته و برای حفظ و پیشرفت آن به نیروی انسانی متعهد و متخصص در رشتههای مختلف نیازمند است. سرمایه گذاری در این زمینه و کمک به پرورش استعدادهای درخشان یک ضرورت حیاتی برای خودکفایی همه جانبه قلمداد می‌گردد.

ما تمام تلاش خود را کرده‌ایم تا بتوانیم قدمی موثر در راه شکوفایی استعداد دانش آموزان برداریم امیدواریم در این اولین قدم در راه رسیدن به اهدافمان موفق شویم.

گزارش: مونا ناصرپور

تنظیم: هومن بهلولی