تبیان، دستیار زندگی
متاسفانه در سراسر دنیا تشویش و اضطراب همچون وبا و طاعون به جان بشر افتاده و موجب بروز بسیاری از بیماری های جسمی و روانی گشته است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سوار بر استرس


متاسفانه در سراسر دنیا تشویش و اضطراب همچون وبا و طاعون به جان بشر افتاده و موجب بروز بسیاری از بیماری های جسمی و روانی گشته است.

استرس

در واقع می توان گفت که در دنیای امروز استرس جزء لاینفکی از زندگی گردیده است، بدانگونه که نفس کشیدن. همه ما می دانیم که زندگی شتابزده و ماشینی امروز فشار بالایی به جسم و روح ما وارد می کند. امروزه علت بسیاری از اختلالات روانی و حتی فیزیکی انسان دنیای صنعتی و همچنین منشاء تعداد کثیری از بیماری های صعب العلاج استرس تشخیص داده شده است.اما آیا انسان توان تحمل این فشارها، تنش ها و نگرانی های پی در پی ر ا دارد.

از استرس چه می دانیم؟

بعنوان یک پدیده روحی روانی، استرس حالتی است که اکثر ما در زندگی روزانه در محیط خانواده و چه در اجتماع و محیط کار آنرا تجربه می نماییم. استرس پدیده ای اجتناب ناپذیر است، باید گفت، گریز از آهنگ و سرعت زندگی امروز غیرممکن است. به علاوه اصلاً نمی توان در وضعیتی صد در صد به دور از اضطراب و نگرانی زندگی کرد. استرس به عنوان یکی از عواملی که موجب آسیب رسیدن به جسم و روان می گردد اما به همان اندازه نیز برای ادامه حیات موفق، لازم و ضروری می باشد. پژوهش های عملی و تجربه های شخصی نشان می دهد که ما نمی توانیم موقعیت های استرس آفرین را از زندگی حذف کنیم، هیچ راه کوتاهی جهت انزوای کامل به منظور حذف استرس در زندگی ما وجود ندارد. اما می توانیم آنها را مدیریت کنیم. فشارهایی که هر روز به شکل تنش در بدن انباشته می شوند، اگر راههای مقابله با آن  را ندانیم با گذشت زمان می توانند باعث زخم معده، فشار خون بالا، سکته قلبی و سکته مغزی شوند.

استرس به معنی فشار روحی و تنش درونی است و در زندگی روزانه به طور فراوان دیده می شود. استرس یا تنش، واکنشی جسمانی و غیر ارادی یا احساسی است که در برخورد با موقعیتی جدید ناخوشایند و یا خطرناک در شما ایجاد می شوند.

برای مقابله با استرس راههای مختلفی وجود دارد. در قدم نخست لازم است که بیاموزیم به جای نا آرامی آرامش، به جای خشم خونسردی، به جای بی رمقی سرحالی و شادابی و به جای از کوره در رفتن ،کنترل رفتار خود ر ا تجربه کنیم.

راهکارهای مقابله با استرس

مدیریت خشم داشته باشید

ابراز خشم به شیوه ای مناسب، سازگارانه و بدون پرخاشگری سالم ترین شکل ابراز خشم است. برخی از افراد زمانی که دچار خشم می شوند آنرا سرکوب کرده و نشان نمی دهند. سرکوب عصبانیت بیش از خود عصبانیت مخرب است. جلوگیری از عصبانیت سمی را تولید می کند که منجر به اضطراب و افسردگی می شود . ابراز خشم به شکل جرات مندانه به فرد کمک می کند که بتواند خواسته ها، نظرات و اعتراض خود را به شیوه ای که حتی الامکان دیگری را نیازارد ابراز کند.

حجم عظیمی از مطالعات نشان می دهند که توکل به یک منبع عظیم، به یک قادر متعال، تحمل ما را در برابر عوامل استرس آفرین افزایش می دهد

به تعطیلات بروید

برای خودتان زمان آزاد در نظر بگیرید. تعطیل از ریشه عطل است یعنی خالی، بدون کار. هر فردی باید اوقاتی را در زندگی اش داشته باشد که خالی از تمامی سرنخ ها و نشانه های روزمرگی باشد. دست کم هفته ای یک روز به خود اختصاص دهید و با یکی از دوستان صمیمی گردش کنید.

به زندگی معنوی خود غنا بخشید

یک روانشناس، معتقد است از آنجایی که افراد وقت بسیار زیادی را صرف حسرت گذشته یا نگرانی از آینده می کنند، کلید کاهش استرس این است که یاد بگیریم چگونه در زمان حال زندگی کنیم. او  می گوید برای این کار باید اعتقادات مذهبی داشته باشیم. داشتن یک اعتقاد مذهبی ما را در یک متن یا زمینه بزرگتر قرار می دهد، افق دید ما را وسیع می کند ، به ما سعه صدر می دهد . ثابت شده است که عبادت، میزان هورمون های تولید استرس را از جمله آدرنالین و نور آدرنالین را در بدن کاهش می دهد. حجم عظیمی از مطالعات نشان می دهند که توکل به یک منبع عظیم، به یک قادر متعال، تحمل ما را در برابر عوامل استرس آفرین افزایش می دهد.

ورزش کردن

ورزش کنید

ورزش فعالیتی است که باید آن را بخشی طبیعی از زندگی فعال به حساب آورد. تحقیقات نشان می دهد که با ورزش کردن موادی آرام بخش به نام آندروفین در مغز آزاد می شوند. به این دلیل ورزش شیوه بسیار موثری برای برطرف کردن تنش های جسمانی و روانی است. ورزش کردن از نظر روحی اضطراب را کاهش داده، افسردگی را از بین می برد. از نظر جسمی نیز سبب می شود تصویر بهتری از خودمان داشه باشیم، سیستم دفاعی را تقویت کرده، سبب بهبود کیفیت خواب شده و در جسمی را کاهش می دهد. راه رفتن، دوی آهسته، دوچرخه سواری و شنا را فراموش نکنید و دست کم پنج روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید.

فرآوری:آسیه ملک دار

بخش خانواده ایرانی تبیان


منابع:

ساده ترین روش های مهار استرس- پرومود بترا- ترجمه، غلامرضا نریمان نژاد

چگونه بر استرس غبه کنیم، پیش از آنکه استرس بر ما غلبه کند- جنی اشتاین متز- جان بلنکن شیپ- لیندا براون- ترجمه علی مکی

بهداشت روانی- دکتر محمد علی احمدوند

لذت زندگی بدون اضطراب- سارا مکنامارا-ترجمه آرزو ضاربی

استرس و روش های مقابله با آن- دکتر معصومه غلامی با همکاری واحد آموزش سلامت

مطالب مرتبط :

راه تبدیل ناکامی به کامیابی

شخصیت سالم ، کلید خوشبختی

اضطراب خوب- اضطراب بد

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.