تبیان، دستیار زندگی
خانم دکتر کرمانی و سابقه ی سالها کار مشاوره با جوانان و خانواده هایشان ما را بر آن داشت تا در مورد موضوعی که شما کاربران تبیان در سوالات تان زیاد مطرح می کنید .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : ندا داودی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دلدادگی های پرهزینه!!!


خانم دکتر کرمانی و  سابقه ی سالها کار مشاوره با جوانان و خانواده هایشان ما را بر آن داشت تا در مورد موضوعی که شما کاربران عزیز  تبیان در سوالات تان زیاد مطرح می کنید.، همصحبت شویم.

خانم دکتر کرمانی

تبیان: چرا می گوئیم روابط دختر و پسر قبل از ازدواج ،نه؟

** روابط قبل از ازدواج منجر به شناخت نمی شود، زیرا داد و ستد درست اطلاعات اتفاق نمی افتد بلکه داد و ستد عواطف اتفاق می افتد و این داد و ستد عاطفی ،جنسی است که در آن تعهد نیست.

و دوم اینکه به دلیل پنهانی بودن این رابطه ، احساس گناه در آن زیاد است و پیچیده اش می کند .ارتباط با جنس مخالف و دوستی با آن  یک جور ارتباط جنسی است حتی اگر در مرحله ارتباط کلامی  باشد و طرفین می دانند تعهد در آن موجود نیست و همیشگی نخواهد بود . هرجور رابطه ای که برگزار می کنند همراه با احساس منفی و حس گناه است .احساس بدی که این فرد ماندگار نیست و ممکن است دیگر به دستش نیاورم .حس لذتی که از این روابط به دست می آید مانند تاثیری است که دوپامین هنگام مصرف مواد بر روی مغز می گذارد. این لذت  زودگذر و همراه با حس گناه است و در دراز مدت اثرات خیلی بدی دارد.

تبیان : راه چاره برای جوان ها که گرفتار چنین ارتباطی نشوند،‌چیست؟

** باید در موضوع دوستی قبل از ازدواج در کشور ما بسیار کار شود . حتی در خانواده های متدین شکل آن بدتر است زیرا هم مخفیانه شکل می گیرد و هم دختر یا پسر حس گناه آزارشان می دهد .بیشترین کار در این حوزه بر عهده ی رسانه هاست زیرا بچه های ما نمی دانند که چه عواقبی در انتظار آنهاست. وقتی چهار بار شکست عاطفی می خورند تازه می گویند ما حرفه ای این کار شدیم و دیگر دل نمی دهیم. بسیاری از جوان ها امروزه ،چندین شکست عاطفی را تجربه کرده اند.شکست هایی که به روحیه و شخصیت آن ها بسیار لطمه زده است.

تبیان : به نظر شما از چه سنی شروع به آموزش کنیم؟

** باید از مدارس آموزش لازم داده شود. دانشگاه برای آگاهی دادن به دختر و پسر خیلی دیر است. آموزش در این حیطه باید از مدارس شروع شود. هم از طریق مدرسه هم والدین. می توان در دبیرستان درسی ایجاد کرد به نام روابط اجتماعی و در این درس خیلی مسائل را عنوان کرد. رسانه یک وظیفه ی کلی دارد اما کار اختصاسی از مدارس است.

ما در دانشگاهها بسیار دچار مشکل شده ایم. دانشجوی رتبه ی اول دندانپزشکی که دچار افت شدید تحصیلی شده است زیرا درگیر روابط عاطفی با دختری شده است که بعداً معلوم شده آن دختر با سه پسر دیگر رابطه داشته است.

آگاهی دادن به جوانان باید خیلی جدی باشد. حتی خیلی از جوانها که گرفتار رابطه نشده اند با حسرت نگاه می کنند و دوست دارند از قید خانواده رها باشند و بتوانند چنین تجربه ای داشته باشند .هزینه اش برای جامعه خیلی زیاد است.

خیانت بعد از ازدواج هم این روزها خیلی زیاد است که یکی از دلایل آن عادت کردن طرفین به این موضوع است که می توان وارد رابطه ای شد و متعهد نبود.

خانم دکتر کرمانی

تبیان : به نظر شما جامعه ما از این گونه روابط آسیب زیادی دیده؟

** بله اما آسیب اصلی به نسل بعد می خورد. مگر یک آدم چند بار باید جدایی را تجربه کند؟ وقتی یک دختری بگوید این ششمین رابطه ام هست که بهم می خورد خیلی سخت است که بتوان اعتماد به نفسش را برگرداند. به نوعی خیانت عادی می شود.دل بستن و دل کندن هم همینطور.

خیانت بعد از ازدواج هم این روزها خیلی زیاد است که یکی از دلایل آن عادت کردن طرفین به این موضوع است که می توان وارد رابطه ای شد و متعهد نبود. آموزش لازم هم که داده نشده است . پس موضوع رابطه با جنس مخالف در زندگی فرد حل نشده است. ما نمی توانیم از منابع غربی استفاده کنیم زیرا هنجارهای آنها با ما متفاوت است و سیستم ارتباطی که در غرب تعریف می شود در اینجا متفاوت است. ما از یک الگوی سنتی می خواهیم خارج شویم از یک طرف ماهواره ها الگویی را ارائه می دهند که ما نمی دانیم عواقب آن چیست و متاسفانه بچه های ما از آن الگو می گیرند. از یک طرف جامعه ی ما تعریف درستی برای این روابط ندارد پس ما عقب هستیم ،فرزندانمان در حال رشد هستند جامعه ی ما جوان است.  تا اندیشمندان بخواهند به فکر بیافتند و حرکتی کنند ، آن ها وارد رابطه شده اند و کار از کار گذشته.

همه به نوعی سرگردانند حتی والدین و مربیان و معاونت های دانشجویی دانشگاه نمی دانند چه بگویند. بگویند : رابطه کلاً ممنوع، رابطه باشد با ضوابطی .اگر این را بگویند ،آن ضوابط چیست ؟ این عقب بودن را باید شناسایی و درمان کنیم زیرا آنها که محتوای برنامه های ماهواره را می سازند، درمان برای ما نمی سازند. آنها فیلمشان را می سازند و پخش می کنند. موضوع خیانت زنان به همسرشان که در فیلم ها به وفور پیدا می شود کم کم عادی شده است. 10 سال پیش اگر می شنیدی زنی خیانت کرده، همه خیلی ناراحت می شدند اما کم کم در برخی فرهنگ ها در حال عادی شدن است.

در روابط قبل از ازدواج ، از یک چیزی داری هزینه می کنی که مادی نیست، عاطفه ای که انسانها خرج هم می کنند، دیده نمی شود اما ارزشش خیلی بیشتر است.

مشاورانی که با این جامعه سر و کار دارند خیلی کارشان دشوار است. دختری مراجع من است که خواستگار دارد و درگیر یک رابطه هم هست. وقتی ازش می پرسم چرا این اشتیاق و هدیه خریدن و ... را در رابطه با خواستگارت نمی بری، جواب می دهد چون او نمی تواند به خوبی پاسخگو باشد. من به او پاسخ دادم تفاوت این دو مثل تفاوت فست فود است با غذای خانگی. به نظر می آید اولی خوشمزه تر است. اما نمی توان هر روز استفاده کرد و عواقبش، عواقب خوبی نیست. اما دومی را می توانی هر روز استفاده کنی و عواقب آن هم خوب است.

خانم دکتر کرمانی

به مراجعم گفتم : من با تو موافقم که ممکن است خواستگار تو هرگز  نتواند مانند پسری که با چند تا دختر دیگر هم دوست بوده با تو حرف بزند. اما چیزهایی  دارد که ممکن است تو اکنون متوجه نشوی. دقیقاً مثل تفاوت فست فود و غذای خانگی. غذای خانگی ممکن است به مذاقت به خوشمزگی فست فود نباشد اما غذای توست و برای تو می ماند و ضرری ندارد. این ارتباط های زودگذر باعث می شوند که فرد در زندگی از چیزهایی که دارد، لذت نبرد مانند افرادی که مواد مصرف می کنند برخی مواد با یکبار مصرف فرد را معتاد می کنند این روابط هم آثار تخریبی اش اینگونه است. اگر فرد درگیر رابطه های نامناسب شود توانایی لذت بردنش را از روابط سالم از دست می دهد. چطور یک دختری که چند دوست پسر داشته می تواند با یک نفر برای همیشه بماند؟ و چطور می تواند مادر خوبی شود؟ به نظر شما کسی که رطب خورد می تواند منع رطب کند؟

در روابط قبل از ازدواج ، از چیزی داری هزینه می کنی که مادی نیست، عاطفه ای که انسانها خرج هم می کنند، دیده نمی شود اما ارزشش خیلی بیشتر است. پسر جوان وقتی اولین نگاه زندگی خود را خرج یک دختر می کند از یک چیز گرانبها  مایه می گذارد. اما برخی جوانها این حرف را نمی فهمند و می گویند که من تجربه اش را دارم. می دانم که بعد از به هم خوردن رابطه یک مدت حال خوبی ندارم و بعد دوباره خوب می شوم. اما نمی دانند که بعد از آن دیگر آدم قبلی نیستند و یک چیزهایی را خرج کرده اند که دیده نمی شود اما خودشان می دانند حتی در ازدواج خیلی خوبی هم قرار بگیرند به آنها مزه نمی دهد دلدادگی انرژی است که وقتی خرجش می کنی در جای دیگر آن را نداری. اگر برای فردی خرجش کنی که ارزش ندارد، ضرر کرده ای. دختر و پسر پای اینترنت این سرمایه را به پای کسی می ریزند که اصلاً ارزش ندارد و او را نمی شناسند. بهم خوردن روابط عاطفی مثل زخم آبله است که وقتی خوب شود هم باز جایش باقی است.

صحبت در این موضوع تمامی ندارد و تمام تلاش تبیان بر این است که کاربران با مشکلات بعد از این روابط آشنا شوند و عاقلانه تصمیم بگیرند.ممنون که وقت تان را در اختیارمان قرار دادید .به امید آگاهی بیشتر و زندگی آرام تر....

مریم طالبی- ندا داودی

بخش خانواده ایرانی تبیان


مقالات مرتبط :

روابطی که از محدوده خارج می شوند

جنس مخالف ،نه دیوه نه فرشته!!

او جنس مخالفش را می خواهد

قواعد رفتار بی خطر با جنس مخالف

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.