تبیان، دستیار زندگی
چهارمین نمایشگاه فناوری نانو 13 تا 17 مهرماه در تهران در محل دائمی نمایشگاه های تهران برگزار شد آنچه که ما در این نمایشگاه مشاهده کردیم تلاش و کوشش و دستاوردهای دانش آموزان ، دانشجویان و مبتکران ایران زمین بود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نفت، بهداشت، پلیمربا نانو

نمایشگاه نانو سال 90(2)


چهارمین نمایشگاه فناوری نانو 13 تا 17 مهرماه در تهران در محل دائمی نمایشگاه های تهران برگزار شد آنچه که ما در این نمایشگاه مشاهده کردیم تلاش و کوشش و دستاوردهای دانش آموزان ، دانشجویان و مبتکران ایران زمین بود.
قسمت اول

نفت

در این بخش از زمان استخراج نفت از چاه‌ها تا زمانی که محصول به دست مصرف کننده برسد، در زمینه نانو کاربرد دارد.

تعدادی از این کاربردها وارد بازار شده و بر روی تعداد دیگری از آنها تحقیق صورت می گیرد.از جمله کاربردهای نانو در زمینه صنایع پتروشیمی مربوط به افزایش سرعت واکنش ها می‌باشد.

نمایشگاه نانو سال 90 (2)

به طور معمول برای انجام واکنش، دو مولکول باید با هم برخورد داشته باشند و اگر ماده بزرگی را در محلولی بریزیم و نخواهیم واکنش انجام دهیم واکنش ممکن است فقط روی سطح آن انجام گیرد.

کاتالیزورهایی که در زمینه ‌های مختلف موجودند گران قیمت هستند، زیرا در آزمایشگاهها و در زمینه پتروشیمی زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین باید از آنها بیشترین استفاده را کرد، این مواد را به 10-9m می‌رسانند در نتیجه نسبت سطح به حجم آنها بیشتر شده و واکنش پذیری افزایش می‌یابد.

نساجی:

محصولی که در زمینه های نساجی ارائه شده بودند نیز جالب بودند که توضیحات آنها اینگونه بود:

از علم نانو در زمینه نساجی به منظور افزودن خاصیت های جدید به الیاف استفاده می شود. به عنوان مثال می توان به خاصیت های ضد آب و ضد لک اشاره کرد. همچنین از خاصیت فوتوکاتالیست در لباس استفاده می شود. بصورتی که زمانی که لباس عرق کند، توسط نور خورشید، نور لامپ یا هر نور دیگر بوی عرق از بین می رود. این خاصیت بوسیله عنصر لیتیوم بدست می آید.

نمایشگاه نانو سال 90 (2)

خاصیت آنتی باکتریال در پارچه نیز توسط افزودن کلوئیدهای نقره ایجاد می گردد. بر روی پوست مقداری میکروب و باکتری وجود دارد که در تاریکی و هوای گرم رطوبت شروع به فعالیت می کند. این امر سبب می شود سلول های سطح پوست از بین برود که منجر به ایجاد بوی نامطبوع می گردد. وجود نانو ذرات نقره در لباس باعث عدم ایجاد بوی نامطبوع و باکتری می شود و در حال حاضر سه شرکت از علم نانو در زمینه نساجی استفاده می کنند. که در نمایشگاه نیز شرکت کرده بودند

نکته قابل توجه در استفاده از علم نانو توسط این شرکت ها می باشد که به دو صورت انجام می شود. بدین صورت که یکی از شرکت ها نقره در الیاف اضافه شده و مورد استفاده قرار می گیرد. اما دو شرکت دیگر به الیاف بافته شده، توسط اسپری نانو نقره، آن را به نانو ذرات نقره آغشته می کنند. در این روش از تثبیت کننده ها نیز استفاده می شود، اما پس از چند بار شست و شو این خاصیت از بین می رود البته این شرکتها توانسته اند تعداد دفعات شست و شو را به 100 بار برساند.

لازم به ذکر است که این لباس ها در سطح محدود عرضه می شود زیرا مجوز وزارت بهداشت را ندارد. زیرا منفذهای روی پوست از ذرات نانو بازتر بوده و موجب ورود نانو ذرات به بدن می شود.

بهداشت و سلامت:

بیشترین ترکیب مورد استفاده در ایران در زمینه آب و محیط زیست، نانو فیلتر ها هستند.

نانو فیلتر ها در زمینه تصفیه آب و هوا کاربرد دارد. در بخش تصفیه آب، در فیلتر های معمولی تمام املاح آب را حذف می کنند اما در نانو فیلتر ها این امکان وجود دارد که بصورت انتخابی املاح را حذف شود.

نمایشگاه نانو سال 90 (2)

نانو فیلترهای هوا، بوهای بد و ارگانیک را از بین ببرند. از این محصول در پزشک قانونی نیز استفاده می شود و از سرعت بالایی برخوردار است.

کاربردهای نانو در بحث پزشکی:

** از نانو در دندانپزشکی برای روکش دندان ها استقاده می شود که سبب افزایش عمر و ماندگاری دندان می گردد و همچنین از رنگ طبیعی برخوردار است.

** استفاده از نانو ذرات طلا برای کاهش حساسیت های دندانی نسبت به سیگنال های دمایی، که بصورت اسپری استفاده می شود.

** استفاده از نانو ذرات لیپیدی برای درمان سرطان، مه اطراف داروها را پوشش می دهد و بعد از مصرف وارد بافت های مورد نظر در بدن می شود.

صنایع پلیمر:

در این بخش، بحث پلی اتیلن و پلیمرهایی است که با ورود به طبیعت مدت زمان زیادی برای تخریب شدن نیاز دارند. بدین منظور علم نانو از پلیمر هایی از جنس نشاسته یا سلولز استفاده می کند.

سلولز با تبدیل شدن به پلاستیک، در ظروف پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرد و زمان کمتری را برای تخریب نیاز دارد.

ساختار ظرف های تولید شده توسط نانو، دارای ذرات نقره می باشند و خاصیت آنتی باکتریا پیدا می کند. این امر سبب عدم ورود میکروب به داخل ظرف و همچنین سالم ماندن محصول داخل آن می گردد

در اینجا از نانو بوسیله نانو ذرات ضد میکروبی کمک گرفته می شود. به عنوان مثال نانو ذرات نقره را به  به خمیر مورد نظر (که در اینجا نشاسته مدنظر می باشد) اضافه می کنند.

بدین وسیله ، ساختار ظرف های تولید شده دارای نانو ذرات نقره می شود و خاصیت آنتی باکتریا پیدا می کند. این امر سبب عدم ورود میکروب به داخل ظرف و همچنین سالم ماندن محصول داخل آن می گردد.  از این نانو ذرات می توان در سطح کاشی، سرامیک و  پرده های موجود در محیط های بیمارستان ، دستگیره های محیط های پر رفت و آمد مانند اتوبوس و بیمارستان ها و .... استفاده کرد. با این کار می توان از شست وشو و ضدعفونی کردن هر روزه همچنین اماکنی جلوگیری کرد که خود این امر باعث کاهش و صرفه جویی هزینه و زمان می گردد. از دیگر کاربردهای نانو در سطوح، می توان به سطح هایی اشاره کرد که  ما خواهان عدم نفوذ آب در آن باشیم. بوسیله نانو ذراتی که خاصیت آب گریزی دارند، این امر میسر است.

فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان