تبیان، دستیار زندگی
به نظر شما این دو تصویر مربوط به چه چیزی یا چه مکانی هستند؟ اشتباه نکنید، این یک مسابقه بیست سوالی نیست، فقط قصد داریم شما را با گوشه کوچکی از عالم بی انتهای کائنات آشنا سازیم پس تنبلی را کنار بگذارید و شروع کنید به حدس زدن!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

این عکس، کجای عالم است؟(13)

با دقت به این دو تصویر نگاه کنید:

این عکس، کجای عالم است؟(13)

این عکس، کجای عالم است؟(13)

به نظر شما این دو تصویر مربوط به چه چیزی یا چه مکانی هستند؟

اشتباه نکنید، این یک مسابقه بیست سوالی نیست، فقط قصد داریم شما را با گوشه کوچکی از عالم بی انتهای کائنات آشنا سازیم پس تنبلی را کنار بگذارید و شروع کنید به حدس زدن!

لطفا قبل از خواندن شرح کامل تصاویر، حدس های خود را در قسمت نظرات وارد کنید تا ما و دیگران با تراوشات ذهنی شما بیشتر آشنا شویم!

فراموش نکنید که درست یا غلط بودن حدس های شما مهم نیست آنچه که ارزشمند است تنها تفکر بر روی ناظم این هستی است.

رقص شفقهای قطبی بر قطبهای زحل

تصویر اول: رقص شفق های قطبی بر قطب های زحل

نحوه پراکندگی شفق ها بر قطب های سیاره زحل چگونه است؟ برای پاسخ به این سوال، دانشمندان اقدام به جمع آوری و مرتب کردن بیش از هزار عکس در رده طول موجی مادون قرمز که توسط فضاپیمای کاسینی از سطح زحل ارسال شده بود، کردند و این تلاش در نهایت منجر به تهیه فیلمی شد که نحوه جابجایی و پراکندگی شفق ها را نشان می دهد. این فیلم نشان می دهد که شدت شفق های زحلی تنها به زاویه قرار گیری خورشید بستگی ندارد بلکه به زاویه قرار گیری سیاره در مدارش نیز وابسته است. علاوه بر اینها، گاهی شدت میدان مغناطیسی اطراف زحل، به علت نحوه قرار گیری اقمار این سیاره جابجا می شود. تصویر بالا که در سال 2007 و با رنگهای غیر واقعی بدست آمده، نشان می دهد که این سیاره در سه رده طول از موجهای مادون قرمز شروع به بازتابش می­کند. حلقه های این سیاره که در رده طول موجی آبی می درخشند به مراتب کمتر از خود سیاره که بیشترین حجم جذب و کمترین میزان بازتاب را دارد، می درخشند. کمربندی که در جنوب سیاره قرار داشته و به رنگ سبز دیده می شود همان منطقه مشاهده شفقها هستند. دانشمندان در تلاشند تا با استفاده از مطالعه میدان مغناطیسی زحل به شناخت دقیق تری از میدان اطراف سیاره خودمان دست یابند.

گردبادهای جنوبی زهره
تصویر دوم: گردبادهای جنوبی زهره

دانشمندان برای این که بدانند چه اتفاقی در قطب های سیاره زهره می­افتد، از اطلاعات ارسالی توسط مدارگرد ونوس اکسپرس استفاده کرده اند. قبل از این تصویر هیچ یک از مشاهدات قبلی حاکی از حضور گردبادی عظیم بر سطح این سیاره نبود. در تصویر کنار که اخیرا بدست آمده و در رده طول موجی مادون قرمز سطح این سیاره را به تصویر کشیده است، نواحی داغ تر با رنگ تیره تر و نواحی با دمای متعادل سطح زهره با رنگهای روشنتری نمایان شده اند. علاوه بر این تصویر، فیلمی هم از نحوه جابجایی این گردباد بدست آمده که شباهت قابل توجهی با گردبادهای قطب جنوب سیاره زحل دارد. مطلع شدن از چگونگی عملکرد و دینامیک چنین طوفانهایی به ما کمک می کند تا روی سیاره خودمان، اطلاعات بیشتری در مورد طوفانهای عظیم بدست آوریم و آنها را هر چه دقیق تر پیش بینی و ردیابی نماییم. بزودی فضاپیمای ژاپنی آکاتوستی به فضاپیمای اروپایی ونوس اکسپرس ملحق می شود تا بتوانند ما را در جمع آوری دقیق تر اطلاعات یاری کنند.

آیا حدس هایتان به واقعیت نزدیک بود؟ شاید توانسته باشید حدس بزنید که تصویر اول نمایی از یک سیاره است، اما به نظر نمی رسد تصویر دوم را درست حدس زده باشید! برای آشنایی با سایر مناطق کائنات در هفته های آینده با ما همراه باشید.

برگرفته از: تصویر نجومی روز

تهیه و تنظیم برای تبیان: م.ح.اربابی فر