تبیان، دستیار زندگی
نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی و نماینده قصر شیرین در مجلس هشتم شورای اسلامی در گفتگو اختصاصی با تبیان وضعیت تعیین و تکلیف نهایی لایحه حمایت از حقوق خانواده را مشخص ندانست و گفت: اختلاف نظری در داخل مجلس برروی لایحه وجود ندارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تثبیت خانواده با لایحه حمایت از خانواده 

بخش حقوقی - فرهاد تجری مدرس دانشگاه در رشته حقوق، نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی و نماینده  قصر شیرین در مجلس هشتم شورای اسلامی در گفتگو اختصاصی با تبیان وضعیت تعیین و تکلیف نهایی لایحه حمایت از حقوق خانواده را مشخص ندانست و گفت: اختلاف نظری در داخل مجلس برروی لایحه وجود ندارد.

*آقای تجری در خصوص لایحه حمایت از خانواده توضیحاتی را بفرمائید. در حال حاضر وضعیت کلی آن چگونه است؟

هر بخش این لایحه به بخش های تخصصی یک کمیته اصلی واگذار شده و در حال پیگیری است که امیدواریم این کمیته با جلب نظر مرکز پژوهش های مجلس و قوه قضائیه هر چه زودتر لایحه از مراحل پیش بینی شده گذر کند و برای اجراء آماده بشود.

تجری

بررسی پیشنهادات جدید و تجمیع نظرات مختلف که در خصوص این لایحه وجود دارد از وظایف همین کمیته تخصصی است و بعد از برطرف شدن ایرادات اصلی لایحه به کمیسیون حقوقی مجلس  ارائه می شود که براساس آن کمیسیون  جهت تصویب و ارجاع تصمیمات لازم را می گیرد.

*آقای تجری بحث های اصلی در خصوص ماده 22و22و24 است؟ یا ایرادات دیگری هم در لایحه وجود دارد؟

البته موارد مورد بحث در رابطه با همین ماده هایی است که شما از آن یاد کردید ولی همانطور که گفته شد برای این لایحه کمیته تخصصی تشکیل شده؛ در صورتی که باز هم مشکلات دیگری وجود داشته باشد بررسی مجدد صورت می گیرد و سپس لایحه به کمیسیون جهت تصویب نهایی ارجاع داده می شود.

*آیا زمان مشخصی برای تعیین و تکلیف نهایی وضعیت این لایحه پیش بینی شده است؟ چه زمانی کار بررسی مشکلات و مسائل این لایحه توسط کمیته تخصصی تمام می شود؟

البته در خصوص زمان تعیین تکلیف نهایی این لایحه و اتمام کار کمیت? مذکور هنوز چیزی مشخص نیست چرا که نقطه نظرات مختلفی در رابطه با لایحه حمایت از خانواده وجود دارد.

برای بررسی مشکلات و ایرادتی که توسط کمیته مورد بررسی قرار می گیرد زمان بندی خاصی هم تعیین نشده است و محدودیت زمانی هم وجود ندارد.

*این نقطه نظرات مختلف به طور کلی در چه زمینه هایی از این لایحه است؟ بیشتر کدام قسمت ها مورد انتقاد هستند؟

به هر حال برای هر طرحی نقطه نظرات مختلفی وجود دارد عده ای مخالف وعده ای موافق هستند ولی آنچه مشهود است اختلاف نظرات بر سر ماده های 22و23و24 بیشتر حس می شود و این مواد معمولاً نوک پیکان انتقادات قرار دارند. بعضی از نمایندگان وجود این ماده ها  را ضروری نمی دانند و با حذف آن موافقند ولی افرادی هم با بودن ماده های مذکور در لایحه موافق اند.

*درصد نمایندگان مخالف و موافق را در صورت امکان اعلام بفرمایید. به طورکلی چند نفر از آقایان و چند نفر از بانوان مجلس با لایحه مذکور مخالفند؟

در حال حاضر درصد کلی را در خاطر نداریم و فکر هم نمی کنیم که اعلام کردن آن چندان هم مفید واقع شود و کاری از پیش ببرد.

تجری

*براساس شنیده های ما این چند ماده 22و23و24 را دولت به این لایحه اضافه کرده است و نظر قوه قضائیه بر  آن حاکم نبوده این امر را تأیید می فرمایید؟

نه این گفته چندان صحتی ندارد چرا که لوایحی که تنها مدنظر دولت بود در پیش نویس آن حذف شد و خود دولت نیز تأکیدی بر بودن صد درصدی آن مواد نداشت.

این مواد که در حال حاضر به تصویب رسیده به طور کلی مورد توافق دولت و قوه قضائیه است و خلاف آن هم وجود ندارد.

*در مورد این مسئله نگفید که چند نفر از بانوان مجلس با این لایحه مخالف هستند؟ اگر امکان دارد توضیحی بفرمایید.

همانطوری که عرض کردم در این خصوص حضور ذهن ندارم و فکر هم نمی کنیم گفتن در صدی مشخص مسائلی را روشن سازد ولی آنچه که مشخص است حداکثر نمایندگان با این لایحه موافق هستند چرا که لایحه حمایت از خانواده نیازمندی ها و ضرورت های اجتماعی است. نظرات مخالف در مجلس کمتر وجود دارد و اکثر اختلاف نظرات بیرون مجلس به وجود آمده اند. بدلیل آنکه طرح مذکور توجیه عقلانی و منطقی دارد به نظر من نباید هم مخالفتی وجود داشته باشد.

در اینجا ضروری است تا نکته ای را ذکرکرد که اکثریت نمایندگان مجلس به لایحه حمایت از حقوق خانواده رای مثبت داده و مخالفتی هم با آن اعلام نکرده اند.

*به طور کلی در صورت تمایل نظر شخصی خود  را به عنوان آخرین سئوال بنده از جنابعالی در خصوص لایحه حمایت از حقوق خانواده ذکر بفرمایید؟

به نظر بنده این لایحه ابعاد مختلفی برای تضمین و تأمین حقوق خانواده هم برای مردان و هم برای بانوان دارد. نکات مناسبی نیز برای تثبیت خانواده در آن لحاظ شده و از هم پاشیدگی این نهاد اجتماعی را دچار یک سری تشریفاتی کرده است که به سادگی از بین نرود.

تمام کارشناسان صراحتاً نیز به این مسئله اذعان دارند ولی یکی از مسائل که وجود دارد متأسفانه افراد بدون آنکه نقاط مثبت طرح را در نظر بگیرند بر روی برخی مشکلات جزئی آن همانند بحث عدم ثبت ازدواج موقت دست می گذارد و آن را  نیز بزرگ می کنند.

موضوعاتی که در این لایحه وجود دارند در قانون سابق نیز به چشم می خورد پس نیازی نیست که برخی از مسائل باز هم از زیر ذره بین رد و برروی آنها بزرگ نمایی هایی صورت بگیرد.

در واقع نباید اساس طرح به خاطر یک کلمه زیر سئوال برد.

مصاحبه: مجید سعیدی

تنظیم: ندا پاک نهاد/ گروه جامعه و ارتباطات