تبیان، دستیار زندگی
تولید آثار فاخر در زمینه فرهنگ و هنر از جمله مباحثی است که سالهاست از سوی کارشناسان،دست اندرکاران عرصه فرهنگ مطرح شده و گاه با انتقاداتی از سوی نمایندگان مجلس هم همراه بوده است ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سریالهای تاریخی پرهزینه و کم بازده

تولید آثار فاخر در زمینه فرهنگ و هنر از جمله مباحثی است که سالهاست از سوی کارشناسان،دست اندرکاران عرصه فرهنگ مطرح شده و گاه با انتقاداتی از سوی نمایندگان مجلس هم همراه بوده است.

به گزارش سرویس فرهنگ و هنر جهان،برای روشن شدن این مسئله که صدا و سیما تا چه اندازه در زمینه تولیدات فاخر موفق بوده است باید این نکته را بررسی کرد که به راستی سریالهایی چون نردبام آسمان،در چشم باد و در آینده ای نزدیک مختارنامه تا چه اندازه توانسته و یا می تواند اهدافی را که دست اندرکاران آن در نظر داشته طی کند و آیا تاثیرات لازم در جامعه آنهم به اندازه هزینه های میلیاردی این تولیدات در پی داشته است!

و اساسا این سریالها تا چه اندازه توانسته مخاطب را از شبکه های ماهواره ای جدا کرده و با خود همراه کند.

اما جدای از بررسی محتوا و ساختار این آثار بودجه های هزینه شده برای این سریالها و واکنشهای دست اندر کاران این پروژه ها قابل توجه است:

باید این نکته را بررسی کرد که به راستی سریالهایی چون نردبام آسمان،در چشم باد و در آینده ای نزدیک مختارنامه تا چه اندازه توانسته و یا می تواند اهدافی را که دست اندرکاران آن در نظر داشته طی کند و آیا تاثیرات لازم در جامعه آنهم به اندازه هزینه های میلیاردی این تولیدات در پی داشته است!

1)نردبام آسمان:

این سریال در طول 2 سال آماده سازی برای 24 قسمت تولید مبلغ 5/3 میلیارد تومان هزینه شده است.

2)در چشم باد:

نمایی از فیلم در چشم باد

هزینه تولید سریال "در چشم باد" که روزهای پایانی پخش را از شبکه اول سیما طی می کند،سر و صدای بسیاری به راه انداخت.این سریال که در طول 6 سال ساخت چندین تهیه کننده عوض کرد تا در نهایت خود جعفری جوزانی تهیه کنندگی کارش را بر عهده گرفت، به گفته جوزانی 12 میلیارد تومان هزینه در بر داشته است.اما نظر جوزانی در رابطه با این هزینه ها قابل توجه است:

چندین بار شنیدم كه می‌گفتند «در چشم باد»، پرخرج‌ترین سریال بوده‌است؛ من به شما می گویم چنین چیزی صحت ندارد. اگر پول همه بخش ها را از فیلمنامه تا پایان تدوین پرداخت كنند، این سریال حدود 12میلیارد تومان هزینه داشته است که رقم ناچیزی است. وی ادامه داد: حداقل بودجه این سریال برای كارهایی كه انجام گرفت، می‌بایست 50 میلیارد تومان باشد؛ اما ما در این شش سال و تا پایان کار حدود 12 میلیارد تومان خرج كردیم كه بسیار اندك است. این معجزه فقط در ایران می تواند اتفاق بیفتد. كارگردان «در چشم باد» سپس به این نكته اشاره كرد كه اغلب عوامل این سریال دستمزد واقعی خود را نگرفتند.

3)مختارنامه:

اما ظاهرا سریال "مختارنامه" به کارگردانی داوود میرباقری که قرار است بعد از سریال "در چشم باد" از تلویزیون پخش شود،از جمله سریالهای پر خرج صدا و سیما بوده است:

«مختار نامه» که قرار است در 40 قسمت 50 دقیقه‌ای پخش شود، 110 بازیگر اصلی و 400 بازیگر فرعی داشته که تاکنون جلوی دوربین رفته‌اند. این مجموعه بیش از 700 سکانس دارد که بیش از 100 سکانس آن صحنه‌های جنگ است.

میرباقری به عنوان کارگردانی که در کارنامه خود ساخت مجموعه‌های تلویزیونی «امام علی» و «معصومیت از دست رفته» را دارد، معتقد است «مختار نامه» نزدیک به 400 فرصت شغلی فراهم کرده است.

مجموعه مختارنامه ظاهرا هزینه ای چندین برابر سریالهای فوق الذکر داشته است و این هزینه های چند میلیاردی و یا چند ده میلیاردی مختارنامه به اندازه ای بالا بوده است که ضرغامی در این رابطه می‌گوید:

به دلیل هزینه زیاد ساخت بعید می‌دانم در آینده‌ای نزدیک بتوان ساخت مجموعه‌ای به عظمت «مختار نامه» را آغاز کرد.

وی در همین رابطه چنین ادامه می‌دهد: به دلیل بالا رفتن هزینه ساخت مجموعه‌های تلویزیونی، اگر قرار بود امروز ساخت مجموعه «مختارنامه» آغاز شود، به چندین برابر رقم کنونی اعتبار نیاز بود.

تاکنون از برآورد نهایی هزینه‌های این مجموعه که شامل ساخت شهرک‌ها و دکورها، نیروی انسانی و هزینه‌های مربوط به صحنه‌های جنگ می‌شود، رقمی اعلام نشده است. با توجه به این که تولید این مجموعه شش سال به طول انجامیده است.

تنظیم برای تبیان : مسعود عجمی