سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد که بر اساس قانون در مهلت تبلیغات در صورت مشاهده تخریب های انتخاباتی ، نیروهای انتظامی می توانند برخورد کنند و یا افراد به دادگستری شکایت و از طریق مراجع قضایی موضوع را پیگیری کنند.

 به گزارش خبرگزاری مهر، عباسعلی کدخدایی که سه شنبه شب در برنامه نگاه یک شبکه اول سیمای جمهوری اسلامی شرکت کرده بود، در پاسخ به این پرسش که آیا شورای نگهبان در تعیین صلاحیت ها مصلحت اندیشی می کند؟ گفت: رعایت مصلحت به مفهوم جانبدارانه عمل کردن یا رعایت معیارها و موازین قانونی را در نظرگرفتن، خیر.

وی تصریح کرد: طبعا وقتی کاندیدایی مطرح می شود در درجه اول باید شرایط را حائز باشد و چنانچه شرایط را داشته باشدجای هیچگونه مصلحت اندیشی نخواهد بود.

سخنگوی شورای نگهبان درباره شیوه بررسی صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری در شورای نگهبان هم گفت: در زمینه بررسی صلاحیت عمومی از چهار مرجع وزارت اطلاعات، تشخیص هویت نیروی انتظامی ، سازمان ثبت احوال و دادگستری استعلام می شود. شورای نگهبان همچنین سوابق کاری ، رفتار و شرایط مندرج در اصل 115قانون اساسی از جمله مدیریت، تدبیر، رجل سیاسی ، التزام عملی و سوابق موجود در پرونده ها را بررسی می کند.

کدخدایی افزود: تحقیقات محلی بیشتر در خصوص داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی که در حوزه ها و مناطق مختلف کشور هستند، موضوعیت دارد و در انتخابات ریاست جمهوری عمدتا تحقیقات درتهران صورت می گیرد.

وی در باره ارزیابی برخی شرایط مانند التزام عملی از سوی اعضای شورای نگهبان، گفت: افرادی که رجل سیاسی مذهبی هستند افراد گمنامی نیستند اما با این حال رفتار و سوابق کاری آنها که از چهره های فعال بعداز پیروزی انقلاب هم هستند، مورد بررسی قرار می گیرد.

کدخدایی درباره چگونگی استیفای حقوق فردی که کسی صلاحیتش رد و زمان قانونی هم سپری می شود اما بعد مشخص می گردد که اشتباه شده ویا دلیل آن فقدان مدرک بوده نیز تصریح کرد: قانون انتخابات ریاست جمهوری در این زمینه ساکت است و شاید یک دلیل این سکوت این باشد، کسانیکه ثبت نام می کرده اند از جهت صلاحیت عمومی مشکل نداشته اند؛ تاریخ را هم که نگاه می کنیم ، می بینیم درگذشته به همین شکل بوده است، افرادی که در زمره رجال سیاسی و مذهبی قرار داشته اند و مشکل خاصی هم در پرونده شان نداشته اند معمولا شورای نگهبان آنان را تایید کرده است اما رویه جاری شورا اینطور هم بوده است که اگر کسی شکایت یا اعتراضی داشته باشد، در فرصت موجود حتی تا روز رای گیری موضوع را مورد بحث و بررسی قرار می دهد تا از کسی حقی ضایع نشود و اگر ضایع شده باشد آن را جبران می کند.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سئوال که " دراین دوره از انتخابات بسیاری از مردم معتقد بودند چهار نامزد مطرح صلاحیتشان تایید می شود پس چرا مدت بررسی صلاحیت ها را شورای نگهبان تمدید کرد؟"‌، گفت: این فقط یک پیش بینی است . اما واقعیت این است که اعضای شورای نگهبان برای بررسی بیشتر وضعیت داوطلبان نیازمند فرصت بیشتری بودند.

کدخدایی گفت: قطعا اگر در مهلت 5روزه اول شورا به نتیجه می رسید، نامزدهای نهایی معرفی می شدند و منعی هم در این خصوص نبود اما در جلسه گذشته برخی اعضای شورای نگهبان مطالبی را خواستار شدند و نکاتی را مطرح کردند تا بتوانند اظهارنظر نهایی کنند و قطعا درخواست مهلت بیشتر برای بررسی صلاحیت ها بوده است. فرصت 5 و حتی ده روز برای بررسی صلاحیت ها از سوی شورای نگهبان کافی نیست و شورا به زمان بیشتری نیاز دارد.

سخنگوی شورای نگهبان در باره آغاز تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری گفت: پس از اعلام نظر نهایی شورای نگهبان به وزارت کشورتا پایان وقت اداری روز 29 اردیبهشت ماه و انتشار اسامی حداکثر دو روز بعداز آن از سوی وزارت کشور، تبلیغات رسمی آغاز می شود.در این دور انتخابات ، مهلت تبلیغات رسمی از اول خردادماه تا بیستم خرداد ماه است.

کدخدایی درباره تبلیغات زود هنگامی که اکنون جریان دارد و تاثیر آن در بررسی صلاحیت ها، تصریح کرد: در این خصوص قانون بصورت شفاف و صریح مطلبی را بیان نکرده است. باتوجه به مندرجات قانون انتخابات در باره تبلیغات، فرض اولیه این بوده است که نامزدها قبل از موعد قانونی تبلیغ نمی کنند. در چندین دوره گذشته شاهد رفتاری بوده ایم که ماهیت تبلیغ داشته است اما قانون تکلیفی را برای برخورد با اینگونه تبلیغات برای شورای نگهبان، وزارت کشور و حتی دستگاه های دیگر مشخص نکرده است.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: از قانون می شود استنباط کرد که تبلیغات قبل از موعد رسمی ممنوع است . اگر قانونگذار گفته است از این تاریخ تا این تاریخ حق تبلیغ دارید مفهوم مخالف آن این است که قبل از آن تبلیغات منع شده است.

 کدخدایی تصریح کرد: اگرچه قانون در این زمینه ساکت است و مراجع اجرایی هم تنها مستند به قانون اقدام می کنند اما نظر شورای نگهبان این است که این گونه تبلیغات اگر ماهیت تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری پیدا کند منع قانونی دارد و شورا می تواند در بررسی صلاحیت ها آن را مورد مداقه قرار دهد.

کدخدایی در برابر این مطلب که وزیر کشور در سخنانی گفته است که به نامزدها اجازه داده شده که قبل از موعد رسمی هم تبلیغات کنند و حتی رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در این خصوص مشروط به اینکه به تخریب منتهی نشود، بیاناتی ایراد فرموده اند، نظر شما چیست؟گفت: تبلیغات از نظر قانون این است که نامزد پوستر و عکس چاپ کند که زیرآن کد انتخاباتی او درج شده باشد یا مستقیم از مردم بخواهد که به او رای بدهند اما اکنون آنچه اتفاق می افتد غیر از اینهاست. ممکن است ماهیت تبلیغات داشته باشد اما تبلیغات برای ریاست جمهوری نیست، بیشتر تشویق و ترغیب مردم به مشارکت گسترده در انتخابات و معرفی پیش از موعد نامزدها است زیرا معلوم نیست که کدام نامزد نهایی هستند.

کدخدایی در پاسخ به این پرسش که چه هنگام می توانیم شاهد برگزاری انتخابات بطور کامل بصورت رایانه ای باشیم؟ گفت: شورای نگهبان در این زمینه پیشقدم و پیشگام بوده و حتی سابقه اجرایی آن را هم دارد اما اهمیت سیاسی و اجتماعی انتخابات را هم مورد توجه قرار می دهد.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه پیشنهاد شورا برگزاری چند مرحله از انتخابات یا در چند حوزه و شعبه بصورت رایانه ای است تا درصورت موفقیت در دوره های بعدی بطور کامل انتخابات بصورت رایانه ای برگزار شود، گفت : خوشبختانه این بار وزارت کشور استدلال ها و پیشنهاد شورا را پذیرفته است.

در این زمینه نیز مشکل قانون انتخابات بروز پیدا می کند، در حالیکه قانون گفته است مردم باید با شناسنامه پای صندوق حاضر شوند و رای بدهند کسی نمی تواند به آنان بگوید کارت و شماره ملی بیاورید. وزارت کشور باید برای اصلاح این قانون اقدام کند.

وی درپاسخ به این پرسش که ناظران شورای نگهبان چه کسانی هستند و آیا بی طرفی آنها تضمین شده است؟ گفت: ناظران شورای نگهبان افرادی مورد اعتماد و متدین هستند که در 30 سال گذشته در مشاغل مختلف حضور داشته اند و شورا اطمینان لازم را از جهت صداقت و امانتداری آنها بدست آورده است.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: ناظران شورای نگهبان بصورت پاره وقت با این شورا همکاری دارند و بطور حضوری و غیرحضوری آموزش های لازم را طی می کنند.

کدخدایی خاطرنشان کرد : طبیعی است که ناظران هم مانند دیگر افراد جامعه دارای گرایش باشند اما شورا تاکید کرده است که به هیچ وجه نباید له یا علیه نامزدها تبلیغ و اعمال نظر شخصی بکنند. طبعا اگر چنین وضعی وجود داشته باشد با آنها برخورد می شود.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه بسته به شرایط در پای صندوق ها 3تا 5 ناظر مستقر می شود، تصریح کرد: ناظران شورای نگهبان موظفند قبل ازآغاز رای گیری کار خود را آغاز و تا پایان شمارش آرا و تنظیم و امضای صورتجلسه مشترک با هیئت های اجرایی در محل باشند و در باره صحت برگزاری انتخابات و شمارش آرا اطمینان بدهند.

کدخدایی درخصوص تخلفات و تخریب ها نیز گفت: شورای نگهبان تخلفات و تخریب های انتخاباتی را قبل از آغاز موعد رسمی تبلیغات هنگام بررسی صلاحیت ها مورد توجه قرار می دهد و در زمان تبلیغات رسمی هم قانون ارائه طریق کرده است. براساس قانون هنگام تبلیغات رسمی، در صورت مشاهده تخریب های انتخاباتی ، نیروهای انتظامی می توانند برخورد کنند و یا افراد به دادگستری شکایت و از طریق مراجع قضایی موضوع را پیگیری کنند.

سخنگوی شورای نگهبان در باره داوطلبی خانم ها برای انتخابات ریاست جمهوری، گفت که قانون منعی برای ثبت نام آنان ندارد و شورای نگهبان نیز تاکنون این موضوع را تفسیر نکرده است.  تا زمانیکه قانون اصلاح نشود و یا شورای نگهبان موضوع را تفسیر نکند وضعیت همین گونه است، خانم ها ثبت نام می کنند و شورا هم صلاحیت آنان را بررسی می کند.

وی درباره شرایط تفسیر شورای نگهبان گفت که یکی از اعضای شورا و یا یکی از سران قوا باید درخواست تفسیر بکنند تا شورای نگهبان اقدام کند.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این پرسش که چرا شورا مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص اصلاح برخی بندهای قانون انتخابات را تایید نکرد؟ گفت : شورای نگهبان از اصلاح کلی و جامع قانون انتخابات استقبال می کند اما اصلاحات جزیی مشکلات را حل نمی کند.

کدخدایی با بیان اینکه قانون انتخابات به بازنگری جدی و جامع نیاز دارد، افزود : سازوکار اصلاح قانون انتخابات دو راه است یا اینکه قانون اساسی اصلاح شود و یا اینکه مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوبه ای داشته باشد که در این صورت شورای نگهبان تابع است و اصلاحیه قانون اساسی و یا مصوبه مجمع را اجرا می کند.

منبع:مهرنیوز


X