تبیان، دستیار زندگی
درخت ابریشم نام نوعی درخت استکه بیشتر در ایران به عنوان درخت زینتی استفاده می شود . این درخت در سطح آسیا پراکنده است ودر واقع این به خاطر شرایط آب وهوایی است که گیاه را وادار می سازد تابرخی مناطق را برای رشد بهتر انتخاب کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درخت حشره کش

آشنایی با درخت ابریشم  (albizia julibrissin)

درخت ابریشم

مقدمه :

درخت "شب خسب"  و یا "ابریشم"  نام نوعی درخت است که بیشتر در ایران به عنوان درخت زینتی استفاده می شود . این درخت در سطح آسیا پراکنده است و در واقع این به خاطر شرایط آب وهوایی است که گیاه را وادار می سازد تابرخی مناطق را برای رشد بهتر انتخاب کند.این گیاه دارای ظاهری بسیار زیباست وخواص درمانی آن هنوز در حال بررسی است . پراکندگی بیش از اندازه این گیاه را می توان در پاره ای از جنگلهای خزری در شمال ایران مشاهده کرد.

رنگ پوست تنه درخت سبز نقره فام است وبرگهای آن باریک وبلند کشیده و اندازه آن 25-20 سانتی متر است وبرگچه های آن دو سانتی متر است. رنگ گلهای آن به رنگ سفید و صورتی است . گلها به صورت خوشه ای است فصل گل ریزان شب خسب از اواسط بهار آغاز و تا تابستان هم ادامه دارد.

معرفی:

درخت شب خسب توسط یک نجیب زاده ایتالیایی در قرن 18 میلادی به مردم اروپا معرفی شد . مردم ایران این درخت را با نام درخت ابریشم می شناسند . در برخی مناطق آسیای شرقی به این درخت میموسا گفته می شود . این درخت هنگام شب و هنگامی که هوا بارانی و مرطوب است حالت افتادگی دارد .

این درخت یک درخت کوتاه و خزان پذیر است که ارتفاع و بلندی آن بین 12-5  متر است . تاج پوشش این گیاه پهن است . این گیاه کند رشد می کند و قطر سایه آن 14-7 متر است.

رنگ پوست تنه درخت سبز نقره فام است و برگهای آن باریک وبلند کشیده و اندازه آن 25-20 سانتی متر است و برگچه های آن دو سانتی متر است. رنگ گلهای آن به رنگ سفید و صورتی است . گلها به صورت خوشه ای است فصل گل ریزان "شب خسب"  از اواسط بهار آغاز و تا تابستان هم ادامه دارد.

درخت ابریشم

میوه های این درخت مثل باقالا هستند با این تفاوت که به رنگ قهوه ای هستند و غلاف آنها از غلاف باقالا سخت تر است . این میوه در حدود 20-10 سانتی متر طول و در حدود 5/2-2 سانتی متر عرض دارد.این گیاه گیاهی مقاوم است و حتی می  تواند سرمای  زیر 25 درجه را  تحمل  کند.

دانه های گیاهمیوه گیاه

پراکندگی این گیاه :

این گیاه مکان های آفتابگیر را ترجیح می دهد .در طبیعت در دشتهای خشک ودره های شنی و ارتفاعات پراکنده است . در مناطق معتدل گرم آسیا و در کشورهای حاشیه ی خلیج فارس دیده می شود . اما به گفته ی کار شناسان برای کنار جاده ها مناسب تر است.

پراکندگی

پرورش و نگه داری شب خسب :

بذر درخت شب خسب قبل ازکاشت باید 30 دقیقه در اسید سولفوریک رقیق بماند . بعد آن را شستشو کرده  و 24 ساعت درون آب جوشیده شده قرارگیرد.  شب خسب را نباید در زمستان هرس کرد و بهتربن فصل هرس آن بهار و تا سه هفته بعد از ظهور برگهاست .

این گیاه در برابر آلودگی های صوتی و صنعتی مقاوم است. با وجود اینکه این گیاه زینتی و سایه گستر است اما باجذب بسیاری از حشرات به سمت خود مثل زنبور عسل باعث کاهش مصرف بسیاری از حشره کش ها می شود.این گیاه دارای خواص درمانی فراوانی است که از آن جمله می توان گفت که پوست تنه آن برای درمان زخم و کوفتگی مناسب است . و دانه های میوه آن برای خوراک دام استفاده می شود

برای نگه داری شب خسب نورخورشید نیاز است . خاک باید زهکشی شده باشد که این زهکشی هر چند هفته یکبار انجام می شود . این گیاه به میزان رطوبت خیلی حساس است و رطوبت کافی آن بایددر تابستان تامین شود.

تکثیر درخت شب خسب باید با بذزو پرورش نهال اصلاح شده صورت گیرد . روش تکثیر این گیاه با قلمه از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست.

خواص شب خسب :

این گیاه در برابر آلودگی های صوتی و صنعتی مقاوم است. با وجود اینکه این گیاه زینتی و سایه گستر است اما باجذب بسیاری از حشرات به سمت خود مثل زنبور عسل باعث کاهش مصرف بسیاری از حشره کش ها می شود.این گیاه دارای خواص درمانی فراوانی است که از آن جمله می توان گفت که پوست تنه آن برای درمان زخم و کوفتگی مناسب است . و دانه های میوه آن برای خوراک دام استفاده می شود.

برگرفته از دانشنامه آزاد ویکیپدیا و وب سایت گوگل

نویسنده ومترجم : مهندس حمیده آقامیری