تبیان، دستیار زندگی
روسیه با ساخت اولین زیر دریایی کلاس تایفون در انتهای دهه ی هفتاد میلادی رکورد های قبلی را شکسته و این زیر دریایی را با حدود 175 متر طول و 5/13 متر عرض به جهانیان عرضه کرد .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زیر دریایی تایفون (آکولا)

آکولا

به نظر شما بزرگترین زیر دریایی های جهان از چه نوع می باشند ، آیا از نوع تجاری ، تفریحی ، اکتشافی یا نظامی هستند؟جواب این پرسش همانطور که حدس می زنید ، مورد آخر است یعنی زیردریایی های نظامی .

پرسش بعدی این است که ازبین کشورهای تولید کننده ی زیردریایی کدامیک دارای بزرگترین آنها می باشد؟

دراینجا نیز مانند بسیاری از زمینه های صنایع نظامی ، روسیه رکورد دار است .

روسیه با ساخت اولین زیر دریایی کلاس تایفون در انتهای دهه ی هفتاد میلادی رکورد های قبلی را شکسته و این زیر دریایی را با حدود 175  متر طول و 5/13 متر عرض به جهانیان عرضه کرد .

این زیردریایی ازسری زیردریایی های تهاجمی اتمی بوده که حامل موشکهای اتمی بالستیک قاره پیما می باشند .وبا کد  پروژه ی 941   شناخته می شوند .

نام روسی این سری زیر دریایی ها آکولا  است ، اما ناتو آن را تایفون(Typhoon) نامید ، باید دانست که روسیه یک گونه  زیر دریایی های شکاری دارد که ناتو آنها را آکولا  می نامد که نباید با این زیر دریایی ها اشتباه گرفته شود.

آکولا

موشکهای بالستیکی که این زیردریایی می تواند حمل کند به بیست عدد می رسد، نوع موشکهایی که زیردریایی حمل میکند با نام  RSM-52  یا  R- 39 که یک موشک سوخت جامد سه مرحله ای است با برد حدود 8300 کیلومتر و 10 سر جنگی اتمی مستقل که هر کدام به قدرت 100 کیلو تن ( 100000000 کیلو مواد منفجره تی ان تی ) می باشد این موشک ، در نزد ناتو با عنوان SSN-20  استرجن ( سگ ماهی ) نامیده می شود . گر چه  آزمایشهای موفقی برای پرتاب موشک SSN-30  بولاوا از این زیردریایی انجام شده و احتمالا از این موشک دراین زیردریایی ها استفاده شده  یا خواهد شد .

ssn-30 بولاوا

در آینده درباره ی این دو موشک مقالات جداگانه ای خواهیم خواند .

محل قرارگیری موشکها در قسمت جلوی بدنه به صورت عمودی و در دو ردیف است  .

آکولا

اژدرها و موشک ها:

این زیردریایی دارای 22 عدد اژدر وموشک ضد زیردریایی و کشتی  می باشد که از چهار پرتاب کننده ی 630 میلیمتری (63 سانتی متری)  و دو پرتاب کننده ی 533 میلیمتری  (3/53 سانتی متری) قابلیت شلیک شدن دارند .

محل قرار گیری این پرتاب گر ها طبق معمول در قسمت جلویی زیر دریایی می باشد .

این زیر دریایی مجهز به موشک ضد هوایی سام 16 یا 18 (ایگلا) نیز می باشد.

مین ها :

این زیر دریایی توانایی رها سازی مین از دریچه های اژدرها را دارا می باشد و این برای قطعات دریایی دشمن می تواند خطرناک باشد .

سیستم پیشرانه :

این زیردریایی برای بدست آوردن نیروی حرکتی خود مجهز به دو رآکتور آب سنگین می باشد که هر کدام از  رآکتورها  آب را بخار کرده و این آب به سمت یک توربین هدایت شده و باعث به حرکت در آمدن آن می گردد و نیرویی برابر 50 هزار اسب بخار تولید می کند این نیرو توسط جعبه دنده های بسیار سنگین به یکی از دو پروانه عظیم زیردریایی منتقل می شود .

پیشرانه اضطراری:

علاوه بر موتورهای اصلی این زیردریایی دارای پیشرانه های اضطراری می باشد که متشکل از دو موتور دیزل عظیم که در مواردی که نتوان از سیستم اصلی استفاده کرد  از آن استفاده می شود .

ژنراتورهای برق :

با توجه به اینکه این زیردریایی می تواند تا 120 روز در زیر آب باقی بماند نمی تواند برق مورد نیاز خود را که بسیار هم زیاد است از طریق باطری  تأمین نماید وباطری ها معمولا جهت تأمین برق اضطراری به کار می روند برای همین باید برق را درخود  زیردریایی تولید کرد.در همین راستا زیردریایی تایفون دارای چهار توربوژنراتور می باشد که با بخار تولید شده در رآکتورها کار میکند که هر کدام انرژی در حدود 3200 کیلو وات تولید می کنند وبرق مورد نیاز زیردریایی را تأمین می کند .

سیستمهای جمع آوری داده ها ،ارتباطات و الکترونیک :

این بخش که ستون فقرات زیردریایی های جنگی به حساب می آید در این زیردریایی شامل موارد زیر می باشد.

1- دو عدد پیرابین که یکی متعلق به فرمانده و یکی متعلق به سایر خدمه می باشد.

2- مسافت سنج رادیویی که در قسمت جلویی زیر دریایی قرار دارد .

3 – سیتم سونار فعال وغیر فعال .(در این زمینه مطلب جداگانه ای خواهیم داشت ) . در زیر اتاق اژدرها قرار دارد .

4 -  رادار جستجوی اهداف سطحی زیر دریایی که در دوباند کار می کند .

5 – سیستم پشتیبانی الکترونیک وجنگ الکترونیک .

6- دریافت کننده های هشدار راداری .

7 – سیستمهای مسیر یاب .

8 – سیستم ارتباط ماهواره ای ، شرح جزییات هدف،جهت یابی ماهواره ای در عمق زیاد وزیر یخ .

مکان یابی ماهواره ای

چند نکته  جالب توجه  در باره ی این زیردریایی :

1. طول این زیر دریایی هماطور که گفته شد 175 متر است یعنی این غول آهنی نه تنها در زمین فوتبال که در استادیوم آزادی نیز جا نمی گیرد.

2. رآکتور های این زیر دریایی هر کدام توانی معادل 190 مگاوات دارند که معادل تقریبا یک پنجم توان نیروگاه اتمی بوشهر  می باشد .

3.از این زیر دریایی ها  کلا 6 عدد ساخته شده که فط دو عدد آن عملیاتی بوده ویکی نیز جهت آزمایش ها فعال است وبقیه یااوراق شده یا در انتظار اوراق شدن هستند .

4.جهت استتار و پنهان کاری بدنه ی این زیر دریایی با مواد جاذب صدا پوشانده شده تا با دستگاه های سونار فعال دشمن شناسایی نشود .

5.این زیر دریایی عظیم الجثه توان حرکت زیر یخ و شکستن آن را دارد وبدنه ی آن برای این کار بامواد تقویت شده ای ساخته شده .

6. دماغه ی این زیر دریایی به صورت افقی ونیم دایره ، وقابلیت انقباض به داخل را دارد .

7بیشترین عمقی که این زیر دریایی توان رفتن به آن را دارد 400 متر است که برای یک زیر دریایی نظامی با این بزرگی یک رکورد فوق العاده است که به پنهان کاری ، استتار وتوان فرار از دشمن آن کمک می کند .

8 سرعت آن در سطح آب 12 مایل دریایی  و 25  مایل در یایی در زیر آب است .

آکولا

این زیر دریایی دارای دو باله متحرک جمع شونده در قسمت جلو می باشد، که در هنگام حرکت در سطح آب می تواند به صورت کامل جمع شود .

9.همانطور که گفته شد این غول زیر آبی به همراه پرسنل آن توانایی سپری کردن 120 روز را در زیر آب دارند وبه همین جهت وبرای آنکه خدمه دچار دلتنگی نشوند سالن تفریحی وسیعی در آن ایجاد شده که دارای صندلی های ویژه ونورپردازی مشابه بانور طبیعی خورشید و یک تصویر بسیار بزرگ از مناظر طبیعی زیبای روسیه که به دیوار آویخته شده  ، تا پرسنل هنگام بیکاری واستراحت از آن استفاده کرده انبساط خاطر و تمدد اعصابی داشته باشند .

10. وزن این زیر دریایی  حدود 26،000 تن است ، یعنی تقریبا معادل وزن 26 هزار اتومبیل متوسط است .

این زیر دریایی اکنون به موشک زیر آبی اشکوال مجهز است که سرعتی حدود 370 کیلو متر در ساعت ( بیش از 100 متر بر ثانیه) دارد ، بنابرین در صورت درگیری تن به تن با با زیر دریایی ها و کشتی های دشمن تقریبا هیچ شانسی برای آنها  نمی توان تصور نمود .

موشک اشکوال

11.این زیر دریایی ها همانطور که گفته شد حامل موشکهای اتمی 10 کلاهه که باتوان 100 کیلو تن برای هر کلاهک است وبا توجه به اینکه در هر زیر دریایی 20 موشک وجود دارد ، می توان گفت که دو عدد از این زیر دریایی ها با ( 400 ) کلاهک هسته ای می توانند آمریکا را به ویرانه ای تبدیل کنند ، واین نشاندهنده ی عظمت خطر یک رویارویی هسته ای برای بشریت است .

خصوصیات کلی

طول175متر
عرض23متر
سطح شناوری12 متر
وزنروی آب :23،200 -26،000 تن

زیر آب : 33،800 -48،000 تن

قدرت و انرژی- دو عدد رآکتور هسته ای آب سنگین از نوع OK- 650 باتوان هر کدام190 مگا وات

- دو عدد توربین 37 مگا واتی

- سیتم جعبه دنده و انتقال قدرت

پرسنلتا 163نفر ( بیش از 50 افسر)
تسلیحات- موشک سام 16یا 18 (ایگلا)

- موشک ضد کشتی RPK-7 Vodopad

- اژدر تیپ 65 روسی

- اژدر تیپ53 روسی

- کروز دریایی  RPK-2 Viyuga

- موشک زیر آبی اشکوال

- موشک اتمی (SSN-20  )

- موشک اتمی (SSN-30  )

سرعتدر سطح آب : 12 مایل دریایی

در زیر سطح: 27 مایل دریایی

حد اکثر عمق400 متر

در اینجا فیلم مربوط به این زیر دریایی را مشاهده کنید.

گردآوری: مصطفی کبیری