تبیان، دستیار زندگی
اخیراً تحقیقاتی در زمینه تأثیر مواد سمی محیطی بر باروری زوجین صورت گرفته است. ما هر روز بامقادیر زیادی از مواد شیمیایی در تماس هستیم. برای مثال غذاهایمان مملو از حشره كش ها یا مواد افزودنی، مواد شوینده، مواد آرایشی و داروه...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تغذیه درمانی ناباروری

اخیراً تحقیقاتی در زمینه تأثیر مواد سمی محیطی بر باروری زوجین صورت گرفته است. ما هر روز بامقادیر زیادی از مواد شیمیایی در تماس هستیم. برای مثال غذاهایمان مملو از حشره كش ها یا مواد افزودنی، مواد شوینده، مواد آرایشی و داروهاست و حتی در هوایی كه تنفس می كنیم، نیز انواعی از آنچه ذكر شد، موجود است. اخیراً در تحقیقی بیان شد كه مواد شیمیایی خاصی در فرش و مبل های منزل زنانی كه نابارورند یا سابقه سقط های متعددی دارند، موجود است. البته امكان ندارد ما بتوانیم مواد شیمیایی را بطور كامل از زندگی مان حذف كنیم، ولی حداقل می توانیم تماس خود را با مواد شیمیایی كه مضر به نظرمی آیند، كاهش دهیم. بررسی ها حاكی از تأثیر شدید مواد سمی بر تخریب كروموزومها است. تخریب كروموزومی در جنین در حال تكثیر، موجب سقط جنین می شود و اگر جنین سقط نشود كودكی با نقص های كروموزومی مثل عارضه سندرم داون(1) متولد خواهد شد.

تغذیه درمانی و تغییر شیوه زندگی بر زوج های ناباروری كه پزشكان علت ناباروری آنها را غیر قابل توضیح و نامشخص بیان كرده اند، مؤثر است و به طور كلی  30 درصد زوج های نازا را در بر می گیرد.

بر اساس آمارهای موجود، 27 درصد خانم ها به علت عدم تخمك گذاری باردار نمی شوند كه این دسته نیز به تغذیه درمانی پاسخ می دهند. ولی در خانمهایی كه تنها راه باردار شدن آنها روش(2)IVF( روش استخراج و تلقیح تخمك و اسپرم و كاشت تخم در رحم ) است، تغییر شیوه زندگی و تغذیه درمانی بر ایجاد جنین بی فایده است .اگر ناباروری در مرد باشد ، او نیز می تواند با تغذیه درمانی چند قدمی به جلو بردارد.

مطالعه موردی:

برای توضیح بیشتر نحوه ی تغذیه درمانی افراد نابارور ، مثالی را مطرح می كنیم .

خانم 36 ساله ای به علت ناباروری به یك متخصص تغذیه مراجعه كرد. این خانم ، دختر 5 ساله ای داشت و یكسال بود كه تصمیم گرفته بود دوباره صاحب فرزند شود، ولی باردار نشده بود. این خانم از كودكی مبتلا به آسم بود، از این رو مدت بسیار طولانی داروهای استروئیدی مصرف كرده بود. پوست بدن او كاملاً خشك بود كه نشان از كمبود اسیدهای چرب ضروری داشت و عوارضی چون گرفتگی بینی، نوسان قند خون و ناتوانی در او مشاهده می شد. متخصص تغذیه، مكمل غذایی خاصی برای افزایش رشد باكتری های روده ، كه در اثر مصرف استروئید مختل شده بود، تجویز كرد. یك رژیم غذایی كامل وشامل همه مواد غذایی به او داده شد. شیر و پنیر كه موجب گرفتگی حفره های بینی می شود حذف گردید. عنصر منیزیم ( كه در آسمی ها معمولاً كم است) و در نهایت عناصر كُرُم و روی برای حفظ ثبات قند خون، برای این فرد تجویز شد.

در ویزیت دوم پس از 5 هفته ، بیمار وضعیت بهتری داشت، شرایط پوستی او بهتر شده بود و قند خونش نوسان چندانی نداشت. پس از آزمایش تجزیه مو برای تعیین میزان املاح، مشخص شد كه میزان جیوه در بدن او بالاست ( جیوه زیاد در بدن موجب ناباروری می شود ) ، از این رو موادغذایی حذف كننده جیوه به رژیم غذایی وی اضافه شد. در ملاقات سوم وضعیت او همچنان رو به بهبود بود و برای كاهش استرس های روحی ، راهكارهای تغذیه ای توسط متخصص به او ارائه گردید.

این خانم پس از 3 ماه از شروع درمان باردار شد و همچنان رژیم غذایی خود را ادامه می داد.

در نهایت باید گفت با انداختن یك دانه بر زمینی خشك، نمی توان درختی تنومند به عمل آورد. این را بدانید كه برای شروع یك برنامه ی تغذیه ای اصولی جهت افزایش باروری ، هیچگاه دیر نیست.

موفق و مؤید باشید.

*پی نوشت:

(1)  مونگولیسم یاDown"s Syndrome

(2)  In Vitro Fertilisation

عاتکه موسوی - كارشناس تغذیه تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.