تبیان، دستیار زندگی
بحث رزق و روزی و تورم و مشکلات اقتصادی یکی از موضوعات اپیدمی است که امروزه نقل همه ی مجالس و محافل خانوادگی و اجتماعی شده است ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

درآمدم خوبه، اما چیزی برایم نمی ماند!

عاملی برای رفع مشکلات اقتصادی

بحث رزق و روزی و تورم و مشکلات اقتصادی یکی از موضوعات اپیدمی است که امروزه نقل همه ی مجالس و محافل خانوادگی و اجتماعی شده است ...

فرآوری: زهرا اجلال - بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
جیب خالی

در این مجال می خواهیم بر روی موضوع برکت که مورد غفلت خیلی از ماها در بحث اقتصاد و مسائل مالی است صحبت کنیم...
خیلی اوقات می شنویم و یا می بینیم که عده ای از آدم ها درآمد به ظاهر خوبی دارند و وضع مالیشان خوب است اما می گویند: اصلا نمی دانم سر ماه پولی که در می آورم چه می شود، هیچ چیزی از آن برایم نمی ماند ... در آمدم خوب است اما بی برکت است و ...
در آیات قرآن کریم به این موضوع توجه شده است که مال زیاد برکت و سازنده نیست و در بیانات مختلف تصدیق شده است ... «ما أَغْنی عَنْهُ مالُهُ وَ ما کَسَبَ» (مسد/2) «ما أَغْنی عَنِّی مالِیَهْ» (حاقه/28) «هَلَکَ عَنِّی سُلْطانِیَهْ» (حاقه/29)
یادمان باشد غیر از مال و مادیات مسائل دیگری در حیطه برکت می تواند قرار گیرند که این مجال فرصتی برای پرداختن به تمام آن ها نیست و ما فعلاً به مصداق مادی قضیه می پردازیم.
به واقع این برکت چیست که همه دوست دارند داشته باشند؟ برکت به دست آوردنی است یا ایجاد کردنی؟ چه شرایطی باید فراهم باشند تا برکت در زندگی به وجود آید؟
در لغت برکت به معنای رشد و نمو است. [ابن منظور /محمد بن مکرم /لسان العرب ج10،ص395] و به معنای فایده و خیر پایدار و ثابت بکار می رود.

آن هایی که مشکل مالی  پیدا می کنند، سعی کنند به هر طریقی که شده مهمانی ساده ای راه بیندازند و به خویشان خود افطار و اطعام دهند. صله رحم و مهمانی، موجب زیاد شدن رزق و روزی است، چنانچه از حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله روایت است که: «الضّیفُ یَنزِلُ بِرِزقِهِ ....»؛(میزان الحکمه ، ج 5 ، ص 520؛ وسایل الشیعه ، ج 16، ص 459) مهمان، روزی خود را نازل می کند. البته اضافه بر این، گناهان صاحب خانه و میزبان را هم می زداید و این برکتی شگفت است.

در قران کریم مشتقات برکت حدود 30 بار به کار رفته است که تقریبا در تمام موارد در کنار نعمت های خداوند متعال به کار رفته است. و چون به خداوند نسبت داده شده است دائمی است.
به تعبیر علامه طباطبایی برکت یعنی دوام الخیر، یعنی استمرار خیر است، در برکت همیشه کثرت نیست. مثلاً حنظله زمانی که در جنگ احد شهید شد داماد یک شبه بود ، هنگامی که همسر او به نزد رسول خدا صلی الله و علیه و آله آمد. پیامبر صلی الله و علیه و آله به ایشان تسلیت گفت و فرمود: دعا می کنم نسل شما پربرکت باشد، خداوند به همسر حنظله که حامله بود پسری داد به نام عبدالله، او بزرگ شد و ازدواج کرد خدا به او هشت پسر داد که بعداً انقلاب مدینه را آنها انجام دادند.
 برکت همین است گاهی از یک جای کوچکی شروع می شود، یک هزار تومانی به اندازه ی صد هزار تومان برکت می کند.
در بیانی قرآن کریم می فرماید: وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَكاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ [اعراف / 96]
و اگر اهل شهرها و آبادیها، ایمان مى آوردند و تقوا پیشه مى كردند، بركات آسمان و زمین را بر آنها مى گشودیم.
در جامعه ای که اهل ایمان و تقوا باشند، از آسمان و زمین برکت می بارد ... جامعه و مردم غرق در برکت می شوند ...
بنابر این مهم ترین نکته در باب ایجاد برکت در زندگی، داشتن ایمان واقعی و تقوا است... شاید خیلی اوقات ما این محاسبات را خیلی نتوانیم متوجه شویم که چگونه می شود ایمان و تقوا در اشیاء مادی اثر بگذارد و به آن ها برکت دهد؟!!
این ها به واقع با محاسبات ظاهری و سطحی ما جور در نمیاد ... توجه کنیم که خداوند نمی فرماید که ایمان و تقوا  مالتان را زیاد می کند، می فرماید با ایمان و تقوا برکات را بر شما نازل می کنم (برکت افزایش کیفیت است نه صرفا کمیت)
می توان برکت را در اصطلاح بازاری این گونه گفت: "کار فلانی گرفته، فلانی دست به هر کاری می گذارد می گیرد و..."

بذر، نیاز به آبیاری دارد

در روایات مواردی به عنوان آبیاری کردن بذر رزق و روزی بیان شده اند که با داشتن بذر سالم یعنی؛ رزق و روزی حلال و تلاش در راه به دست آوردن روزی حلال این آبیاری نتیجه خوب خواهد داد وگرنه تا زمانی که بذری وجود نداشته باشد، آبیاری کردن معنایی ندارد.
چنانچه گفته شده است که بیدار بودن در هنگام بین الطلوعین یکی از این آبیاری های بذر رزق و روزی است که باعث افزایش رزق و روزی و برکت می شود، بنابراین باید از خوابیدن در این هنگام که طبق روایات وقت تقسیم روزی بین خلایق است، پرهیز کرد.
یکی دیگر خوش اخلاقی و برخورد خوب با دیگران و داشتن نیت خوب نسبت به دیگران است، که این امر به شدت در افزایش روزی انسان موثر است. (بحارالانوار، ج ۵۷، ص ۱۷۵)
صله رحم و میهمانی دادن از دیگر کارهایی است که انجام آن موجب برکت یافتن رزق و روزی می شود.( کافی، ج۲، ص۱۵۱، حدیث ۶)
آن هایی که مشکل مالی  پیدا می کنند، سعی کنند به هر طریقی که شده مهمانی ساده ای راه بیندازند و به خویشان خود افطار و اطعام دهند. صله رحم و مهمانی، موجب زیاد شدن رزق و روزی است، چنانچه از حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله روایت است که: «الضّیفُ یَنزِلُ بِرِزقِهِ ....»؛(میزان الحکمه ، ج 5 ، ص 520؛ وسایل الشیعه ، ج 16، ص 459) مهمان، روزی خود را نازل می کند. البته اضافه بر این، گناهان صاحب خانه و میزبان را هم می زداید و این برکتی شگفت است.
خواندن سوره واقعه در هر شب یکی دیگر از راه کارهای زیاد شدن رزق و روزی دانست و در روایات آمده است کسی که بر خواندن این سوره مداومت داشته باشد، هرگز فقیر نمی شود. (کنزالعمال، ج1، ص264)
یکی دیگر از عواملی که در افزایش رزق و روزی و با برکت شدن مال انسان بسیار موثر است رضایت و دعای پدر و مادر است؛ امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «هر کس نیکی به والدین نماید هرگز در زندگی به فقر مبتلا نخواهد شد.» (محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج،۷۴ باب ،۲ ح57)
متاسفانه امروز کمتر به رضایت و دعای خیر پدر و مادر اهمیت داده می شود در صورتی که این موضوع کلید طلایی افزایش رزق و روزی انسان است.

یکی دیگر از عواملی که در افزایش رزق و روزی و با برکت شدن مال  انسان بسیار موثر است رضایت و دعای پدر و مادر است؛ امام صادق (علیه السلام) می فرماید: «هر کس نیکی به والدین نماید هرگز در زندگی به فقر مبتلا نخواهد شد»

صداقت برکت می آورد

پیامبر (صلی الله و علیه و آله) در این باره می فرماید: هر کس، راستگویی در گفتار، انصاف در رفتار، نیکی به والدین و صله رحم الهام شود، اجلش به تاخیر می افتد، روزی اش زیاد می گردد، از عقلش بهره مند می شود و هنگام سوال (ماموران الهی) پاسخ لازم به او تلقین می گردد. (اعلام الدین، ص ۲۶۵)

مدارا کردن با مردم برکت می آورد

رسول خدا صلی الله و علیه و آله فرمود: اِنَّ فِى الرِّفقِ الزّیادَةَ وَ البَرَكَةَ وَ مَن یُحرَمِ الرِّفقُ یُحرَمِ الخَیرَ: در مدارا، فزونى و بركت است و هر كس از مدارا محروم باشد، از خیر، محروم شده است. (كافى، ج 2، ص 119، ح 7)
در تاریخ اسلام آمده است که روزی یک خانمی از قصابی گوشت خرید، پول را داد قصاب هم گوشت را به او داد، خانم نگاه کرد دید گوشت مطابق پول است ولی جوابگوی خانواده ی او نیست، به قصاب گفت: اگر می شود یک کمی بیشتر بده.
قصاب به او گفت خانم بیشتر از این نمی شود برو... امیر المومنین علیه السلام ایستاده بود این صحنه را نگاه می کرد رفت جلو به آن قصاب گفت: زدها فان فی الزیاده البرکة یک کمی بیشتر بده در زیاد دادن برکت است. (به نقل از حجت الاسلام رفیعی)
حالا شما این نوع رفتار را با رفتارها و سبک زندگی امروز خودمان مقایسه کنید ... طرف بدهکار است، طلبکار با اینکه می داند این بدهکار گرفتار است و او هم به این پول خیلی احتیاج ندارد و می تواند به او فرصت دهد چگونه رفتار می کند؟
در خریدهایمان، پول هایی که در تاکسی و اتوبوس بین مسافر و راننده رد و بدل می شود، چقدر این مدارا و رفق رعایت می شود ...  این موضوع مصادیقش بسیار وسیع است ...

قناعت برکت می اورد

نکته ی بعدی در افزایش رزق و روزی قناعت است؛ چنانچه یک محروم داریم و یک مرحوم، فرق زیادی هم در نوشتن ندارند، حریص، صفت مقابل قانع محروم است و قانع مرحوم . کسی که حریص  است همیشه محروم است، میلیاردرهم باشد می گوید زندگی فلانی، خونه ی فلانی و مدام احساس کمبود می کند. بنابر این سومین عاملی که برکت می آورد قناعت است.

استغفار برکت زا است

خداوند در قرآن می فرماید: وَیَا قَوْمِ اسْتَغْفِرُواْ رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُواْ إِلَیْهِ یُرْسِلِ السَّمَاء عَلَیْكُم مِّدْرَارًا: «و اى قوم من، از پروردگارتان آمرزش بخواهید، سپس به درگاه او توبه كنید [تا] از آسمان بر شما بارش فراوان فرستد. (هود، 52)
استغفار باعث برکت و افزوده شدن مال و فرزند می شود: وَیُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِینَ...(نوح، 12)
در روایات نیز به زیاد استغفار کردن سفارش شده است: چنانچه پیامبر اکرم صلی الله و علیه و آله روزی هفتاد مرتبه این ذکر را می گفتند: استغفراله ربی و اتوب علیه
انشالله که با رعایت این موارد، برکت را بر زندگی هایمان هدیه دهیم.


منابع:
بیانات حجت الاسلام پناهیان
بیانات حجت الاسلام رفیعی
بیانات حجت الاسلام ماندگاری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.