تبیان، دستیار زندگی
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: در چند هفته اخیر به علت نامعلوم نزدیک به هزار و ۵۰۰ پرنده از گونه های مختلف در اطراف دریاچه ارومیه تلف شده اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مقصر مرگ مشکوک پرندگان دردریاچه ارومیه

رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: در چند هفته اخیر به علت نامعلوم نزدیک به هزار و ۵۰۰ پرنده از گونه های مختلف در اطراف دریاچه ارومیه تلف شده اند.

فرآوری: هدی پاک نهاد - بخش اجتماعی تبیان
پرندگان دریاچه ارومیه

امید یوسفی با بیان اینکه مرگ مشکوک پرندگان هنوز ادامه دارد، اظهارداشت: هنوز علت قطعی این حادثه مشخص نشده و در دست پیگیری است.

وی با بیان اینکه برای بررسی دقیق این حادثه نمونه های مورد نظر به آزمایشگاه های معتمد دامپزشکی، جهاد دانشگاهی و دانشگاه علوم پزشکی و حفاظت محیط زیست استان ارسال شده است، عنوان کرد: در بررسی اولیه احتمال شیوع بیماری آنفولانزای مرغی وجود ندارد.

یوسفی با اشاره به احتمال مسمومیت این پرندگان به دلیل سرازیر شدن و غلظت بالای پساب تصفیه خانه ارومیه و شهرک های صنعتی اطراف آبگیر محل فرود این پرندگان، گفت: بدون نتایج آزمایشگاهی نمی توان جواب قطعی ارائه داد.

رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی تعداد پرندگان تلف شده در این حادثه را یک هزار و ۵۰۰ قطعه عنوان کرد و افزود: متاسفانه تعداد زیادی از پرندگان که دارای جثه کوچکی هستند نیمه جان بوده و احتمال افزایش مرگ آنها زیاد است.

آنفلوآنزایی كه با باد به ایران آمد

در پی تلفات غیرعادی طیور بومی در یكی از روستاهای استان مازندران، سازمان دامپزشكی ضمن ایجاد قرنطینه برای جلوگیری از گسترش بیماری آنفلوآنزای طیور به دیگر مناطق كشور اعلام كرد: مردم از خرید طیور زنده كه مهم ترین منبع شیوع این بیماری است، جدا خودداری كنند. همچنین محمد یوسفی، دبیر انجمن مرغداران كشور شیوع آنفلوآنزای مرغی در شمال كشور را تایید كرد و گفت: این بیماری از سمت پاكستان و از طریق وزش باد های شدید به مناطقی از گلستان و مازندران آمده اما كنترل شده است.

از دو هفته قبل تعدادی از پرندگان کوچک جثه که به علت تامین غذا به آبگیری در پشت پادگان المهدی در نزدیک دریاچه ارومیه فرود آمده بودند، به تدریج در حال تلف شدن هستند.تا کنون 1500 تا 2000 قطعه از این پرندگان تلف شده و تعداد زیادی نیز نیمه جان هستند

به گفته او این بیماری حد فاصل گلستان و مازندران اتفاق افتاده است، بیماری كه در یكی از روستاهای مازندران تلفات داده آنفلوآنزا نبوده و مربوط به نیوكاسل و برونشیت است. بنا بر تشخیص دامپزشكان بیماری حاصل شده در حد فاصل گلستان و مازندران تنها آنفلوآنزای مرغی نبوده بلكه كمپلكسی از آنفلوآنزا، نیوكاسل و برونشیت است. از آن تاریخ تاكنون در حالی كه هیچ یك از منابع دولتی ایران تا همین امروز شیوع این بیماری در ایران را تایید نكرده اند سازمان جهانی بهداشت حیوانات سه ماه پیش با انتشار بیانیه ای اعلام كرد وزارت جهاد كشاورزی ایران از شیوع آنفلوآنزای مرغی در یكی از روستاهای مازندران خبر داده است. اما وزارت بهداشت گفته كه مورد انسانی آنفلوآنزای پرندگان در كشور گزارش نشده است.

مهاجرت پرندگان مهاجر و خطر انتقال بیماری

حالا بعد از گذشت بیشتر از سه ماه از آن تاریخ باز هم با آغاز فصل سرما و مهاجرت پرندگان و گونه های مهاجر به كشور با مرگ تعداد زیادی ازاین پرندگان مهاجر در دریاچه ارومیه به دلایلی نامشخص این شایعه باردیگر قوت گرفت. سال گذشته سازمان دامپزشكی كل كشور طی نامه ای از سازمان حفاظت محیط زیست درخواست کرد به دلیل مشاهده آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در برخی كشورها به ویژه كشور روسیه و احتمال شیوع این بیماری در ایران همزمان با شروع فصل سرما و آغاز مهاجرت پرندگان به كشور از هرگونه شكار و صید پرندگان وحشی مهاجر را ممنوع اعلام كند. در پاسخ به نامه دكتر خلج ریاست سازمان دامپزشكی كشور، معصومه ابتكار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز طی نامه ای در تاریخ ۱۱ /۹/ ۹۳ به ادارات كل حفاظت محیط زیست كشور ممنوعیت صید و شكار پرندگان مهاجر آبزی را اعلام نمود.

مرگ مشكوك پرندگان در دریاچه ارومیه

آراسته سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: حدس و گمان کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست استان مبنی بر این است که با کاهش میزان بارندگی های پاییزی و روان شدن پساب های تصفیه خانه فاضلاب ارومیه و شهرک های صنعتی فاز یک و 2 به این آبگیر که زمانی بخشی از دریاچه ارومیه بوده و آب رودخانه قودوخ بوغان به این محل که از رودخانه های آلوده شهر ارومیه است، میزان غلظت آلاینده های موجود در آبگیر افزایش یافته است.
وی اظهار کرد: در حال نمونه برداری های مکرر هستیم تا به نتایج قطعی در این زمینه دست یابیم.

قابل ذکر است بودجه مصوب سازمان حفاظت محیط زیست ایران در تمامی 11 سال گذشته رقمی معادل 835 میلیارد تومان بوده که درصد قابل توجهی از این مبلغ هم هیچ گاه پرداخت نشده است و تنها روی کاغذ تخصیص یافته است! به همین دلیل وقتی بسیاری از طرح های عمرانی با فشارهای سیاسی و غیر سیاسی از ناحیه برخی پیمانکاران با نفوذ اجرایی می شود نهاد متولی محیط زیست ابزار و اسباب مقابله با تخلفات صورت گرفته را ندارد

از دو هفته قبل تعدادی از پرندگان کوچک جثه که به علت تامین غذا به آبگیری در پشت پادگان المهدی در نزدیک دریاچه ارومیه فرود آمده بودند، به تدریج در حال تلف شدن هستند.تا کنون 1500 تا 2000 قطعه از این پرندگان تلف شده و تعداد زیادی نیز نیمه جان هستند.
بعد از بحران خشکسالی در دریاچه ارومیه پرندگان بومی و مهاجر استان از هر منطقه آبی در آبگیرها و تالابها برای فرود آمدن بهره می جویند تا بتوانند آبی برای نوشیدن و غذایی برای زندگی در این منطقه بیابند.
خشکی دریاچه ارومیه وضعیت اسفناکی را برای پرندگان و حیات وحش در این منطقه رقم زده است.

6 میلیارد دلار برای احیای دریاچه ارومیه

خشکیدگی دریاچه ارومیه که تا مدت ها جدی تلقی نمی شد حالا اما به بزرگترین دغدغه زیست محیطی دولت یازدهم تبدیل شده است این قدر که دولت تصمیم گرفته با صرف بودجه 6 میلیارد دلاری (معادل15 هزار میلیارد تومان) و در یک برنامه 10 ساله «ارومیه» را احیا کند. اگرچه هنوز هم تغییر زیادی در سیاست های آب و کشاورزی کشور برای نجات محیط زیست دیده نمی شود اما در دومین سال اجرای طرح احیای دریاچه ارومیه، دولت با تخصیص بودجه ای بالغ بر 2000 میلیارد تومان برای احیا موافقت کرده است. سال گذشته نیز 1400 میلیارد تومان برای احیای دریاچه مصوب شده بود که البته بعد از گذشت 9 ماه از سال مالی 93 تنها حدود 29 درصد آن (414 میلیارد تومان)پرداخت شد. بر اساس اعلام دبیرخانه ستاد احیای دریاچه ارومیه، پیش بینی شده اگر روند تخصیص اعتبارات به همین شکل پیش رود اجرای طرح های احیای دریاچه در آینده پیش رو با پاره ای موانع مواجه شود.
موافقت دولت با اختصاص 15 هزار میلیارد تومان برای نجات دریاچه ارومیه در یک بازه زمانی 10 ساله در حالی صورت می گیرد که این دریاچه به عنوان بزرگترین دریاچه داخلی ایران و به عنوان یکی از مهمترین پارک های ملی کشور همانند تمامی پارک های ملی کشور حتی از داشتن ردیف بودجه مستقل حفاظتی هم محروم بوده است! از سوی دیگر بودجه سازمان حفاظت محیط زیست نیز به عنوان اصلی ترین متولی حفظ محیط زیست کشور، در تمام سه دهه گذشته به اندازه بودجه یک سال احیای دریاچه ارومیه هم نبوده است. با این حال در دومین سال اجرای طرح احیای دریاچه، این بار 1900 میلیارد تومان اختصاص یافته است و در حالی که سهم محیط زیست تنها 2 درصد- معادل 40 میلیارد تومان - تعیین شده، وزارت نیرو و جهاد کشاورزی هر کدام با 5/67 و 1/26 درصد بودجه، جمعاً 6/93 درصد از اعتبارات احیای دریاچه ارومیه را به خود اختصاص داده اند.
قابل ذکر است بودجه مصوب سازمان حفاظت محیط زیست ایران در تمامی 11 سال گذشته رقمی معادل 835 میلیارد تومان بوده که درصد قابل توجهی از این مبلغ هم هیچ گاه پرداخت نشده است و تنها روی کاغذ تخصیص یافته است! به همین دلیل وقتی بسیاری از طرح های عمرانی با فشارهای سیاسی و غیر سیاسی از ناحیه برخی پیمانکاران با نفوذ اجرایی می شود نهاد متولی محیط زیست ابزار و اسباب مقابله با تخلفات صورت گرفته را ندارد و گاه حتی به دلیل نداشتن اعتبار لازم قادر به پرداخت هزینه های دادرسی و طرح شکایت از متخلفان در محاکم قضایی هم نیست و در پایش و نظارت و ارزیابی مناطق و طرح های عمرانی نیز با چالش های جدی مواجه می شود در چنین شرایطی سخن گفتن از حفاظت عملاً محلی از اعراب ندارد و طبیعی است وقتی در نظام برنامه ریزی کشور، محیط زیست در اولویت آخر باشد، بودجه ای هم برای حفاظت از آن تخصیص نمی یابد و حتی در فرایند احیای اکوسیستم ها و رفع بحران های زیست محیطی هم، نقش سازمان متولی به کمترین شکل ممکن دیده شده و تولی گری و احیای اکوسیستم های تخریب شده هم به دست دستگاه هایی می افتد که اتفاقاً خود برای طبیعت بحران ساز بوده اند و همچنان درصد دند تا طبیعت را مهندسی و سازه بندی کنند.


منابع : تابناک / سلامت نیوز / جهان نیوز