تبیان، دستیار زندگی
همانطور كه در مطالب هفته های گذشته خوانده اید ، لسیتین در تقویت حافظه ، مبارزه با فراموشی و كاهش كلسترول نقش مهمی دارد. علاوه بر اعمالی كه به آن اشاره شد نقش های مهم دیگری را نیز در بدن ایفا می كند : لسیتین بر روی پوست نیز ا...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سایر اعمال لسیتین در بدن ( 3 )

همانطور كه در مطالب هفته های گذشته خوانده اید ، لسیتین در تقویت حافظه ، مبارزه با فراموشی و كاهش كلسترول نقش مهمی دارد. علاوه بر اعمالی كه به آن اشاره شد نقش های مهم دیگری را نیز در بدن ایفا می كند :

لسیتین بر روی پوست نیز اثر جالبی دارد. تحقیقات اخیر نشان داده است كه فسفاتیدیل اینوزیتول( دو جزء از ساختمان ملكول لسیتین) به همراه ویتامین C، نقش مهمی درسوخت و ساز چربی های پوست بازی می كنند. به علاوه مطالعات انجام شده بر روی جوانانی كه دارای آكنه(جوش) بوده اند نشان داده است كه مصرف توأم لسیتین به همراه ویتامینE، باعث بهبود این مشكل در آن ها شده و از طرف دیگر در افرادی كه تغییرات ناخن، و دست ها و پاهایی سرد داشته اند، باعث بهتر شدن جریان خون در پوست دست ها و پاها شده است.

در دهه اخیر، توجه دانشمندان به لوبیای سویا روز به روز بیشتر می شود. در سال 1994 میلادی گروهی از دانشمندان، نقش آرامش بخشی و اثر مثبت لسیتین بر روی اعصاب را به اثبات رساندند و به این نتیجه رسیدند كه ورزشكارانی كه از لسیتین استفاده كرده اند، علاوه بر آرامش رفتاری و فكری، بازده و راندمان جسمانی بالاتری نیز داشته اند. به عبارت دیگر، مصرف لوبیای سویا كه حاوی لسیتین فراوان است نه تنها به علت دارا بودن پروتئین بالا ( 36 درصد پروتئین) در تقویت عضلات نقش مهمی دارد، بلكه در تسهیل انتقال جریان عصبی، جلوگیری از ضعف عضلانی و آرامش فكری آنها نیز اثر بسیار خوبی داشته است، زیرا استیل كولین كه توسط كولین موجود در لسیتین ساخته می شود یك انتقال دهنده ی جریان عصبی در ماهیچه ها است كه باعث تسهیل انتقال جریان عصبی می شود و نقصان آن باعث تضعیف عضلات می گردد. پس به طور كلی می توان گفت لسیتین علاوه بر شركت در ساختمان غشای سلولی و كاهش اثرات مخرب كلسترول وسایر اعمال مهم آن، نقش بسیار مهمی در افزایش حافظه دارد واین اثر به دنبال ساختن شدن ماده ای به نام استیل كولین ازكولین موجود درلسیتین حاصل می شود. این میانجی گرعصبی( استیل كولین) درانتقال پیام های عصبی و در نتیجه افزایش حافظه، نقش بسیارمهمی دارد. به عبارتی ذخیره صحبت ها، پیام ها، درك سریع مطالب و انتقال آنها، همه وهمه را لسیتین بر عهده دارد.

در انتها، قابل ذكر است كه تجزیه لسیتین در بدن، توسط آنزیم ویژه ای به نامLCAT( لسیتین كلسترول آسیل ترانسفراز) انجام می گیرد. این آنزیم ها در داخل بدن و توسط اسیدهای آمینه و پروتئین ها ساخته می شوند تا برای تجزیه و شكستن لسیتین استفاده شوند. در جریان شكستن لسیتین، كولین، اینوزیتول و سایر تركیبات مهم مولكول لسیتین آزاد می شوند تا به مصرف سلول ها و ساختن مولكول های جدید برسند. دفع آن از بدن نیز توسط اسیدهای صفراوی و به شكل سنگ های صفراوی است ( دفع كبدی دارد نه ادراری).

رژیم های غذایی حاوی لسیتین فراوان

همان طور كه گفته شد، رژیم های غذایی حاوی لسیتین فراوان، اهمیت زیادی در افزایش حافظه دارند و مصرف این دستورات غذایی در تمامی افراد با هر سنی توصیه می شود. البته مصرف لسیتین در گروه های دانشجویی و دانش آموزان دبیرستانی كه به داشتن حافظه بالاتر برای به خاطر سپردن مطالب نیاز دارند و افراد مسن كه درمعرض كاهش حافظه می باشند، بیشتر از سایر اقشار تأكید می شود.

در این جا به چند رژیم حاوی لسیتین اشاره می شود:

خوب است بدانید لسیتین سویا حاوی چربی های غیر اشباع به خصوص لینولئیك اسید و لینولنیك اسید است و همان ارزش زیستی و غذایی تخم مرغ را دارد، ولی بدون كلسترول می باشد).

1- صبحانه حاوی لسیتین:

( این صبحانه بخصوص به دانشجویان و دانش آموزان برای افزایش حافظه توصیه می شود)

مواد لازم:

3 قاشق سوپ خوری

جو پرك

2 قاشق سوپ خوری

جودوسر

3 قاشق سوپ خوری

سبوس گندم

1 قاشق سوپ خوری

لسیتین سویا*

نوك قاشق چای خوری

پودر ویتامینC

به میزان لازم

عسل

یك سوم پیمانه

كشمش

3 تا 4 عدد

برگه زردآلو خرد شده

1 قاشق غذا خوری

خامه

*در صورت عدم دسترسی به پودر لسیتین سویا، از پودر سویا یا كنجاله سویای خرد شده استفاده شود.

طرز تهیه :

جو پرك و جو دوسر را با 2 تا 3 لیوان آب بپزید تا كاملاً لعاب بیندازد. بعد ازپختن، بگذاید تا كمی سرد شود، سپس سبوس گندم، پودر سویای حاوی لسیتین و ویتامینC را اضافه كرده ، خوب مخلوط كنید. برای شیرین كردن آن می توانید به میزان دلخواه از عسل استفاده كنید.

در نهایت ، خامه، كشمش شسته شده و برگه زردآلوی خرد شده را به آن اضافه كنید.

صبحانه فوق سرشار از لسیتین ، انواع املاح و اسیدهای آمینه ضروری بدن و ویتامین های لازم برای نیاز روزانه است.

2- دسر حاوی لسیتین:

مواد لازم :

500 گرم

ماست چكیده كم چرب

125 سی سی ( نصف لیوان)

شیر

8 قاشق چای خوری

پودر لسیتین سویا

نصف لیوان

توت فرنگی خرد شده

یك قاشق غذا خوری

عسل

پودر لسیتین را با شیر مخلوط كرده ، ماست را اضافه كنید تا كاملاً یكنواخت شود. سپس عسل را در كمی آب جوش حل كرده و به صورت شربت بر روی توت فرنگی ها اضافه كنید و بگذارید به مدت 10 تا 15 دقیقه بماند تا كاملاً به داخل توت فرنگی نفوذ كند. سپس آن را با مخلوط شیر، ماست و سویا مخلوط كنید و در یخچال قرار دهید. پس از 2 ساعت، دسر آماده ی خوردن است.

3-بیسكوئیت حاوی لسیتین :

مواد لازم :

250 گرم

آرد

50 گرم

مارگارین ( كره گیاهی )

2 قاشق مربا خوری

پودر لستین سویا

125 گرم

شكر

170 سی سی

شیر

1 عدد

تخم مرغ

كمی

وانیل

برای تهیه شربت روی بیسكوئیت :

5 گرم

پودر قند

كمی

آب

4-3 قطره

اسانس لیمو

مقدار كمی از شیر را برای حل كردن لسیتین ، با آب تركیب كنید.سپس زرده تخم مرغ و پودر قند را به مدت 5 دقیقه با همزن برقی خوب به هم بزنید. مارگارین را نیز هم زده و پس از مخلوط كردن با وانیل به مخلوط پودر قند ( شكر ) و زرده تخم مرغ ،  اضافه كنید . در نهایت شیر حاوی لسیتین و باقی مانده ی  شیر را به مخلوط حاصل اضافه كرده ، كاملاً مخلوط كنید . سپس به وسیله دست خوب ورز دهید تا به حالت خمیری در آید .

خمیر حاصل باید به مدت 20 دقیقه در درون كیسه پلاستیكی و در یخچال قرار داده شود ؛ سپس خمیر را به صورت كاملاً نازك با وردنه باز كرده ، قالب بزنید و  داخل سینی فری كه از قبل با كره چرب شده قرار داده و روی آن را سفیده تخم مرغ یا شربت تهیه شده از پودر قند و آب اسانس لیمو بمالید و به مدت 15 دقیقه در پنجره وسط فر با دمای 200 درجه سانتیگراد قرار دهید.

آیا می دانید چه عواملی نیاز بدن به لسیتین را افزایش می دهد؟

1- نقصان ویتامین های خانوادهB، مانند كمبود ویتامینB12، فولیك اسید و... كمبود این ویتامین ها باعث افزایش نیاز بدن به كولین یا لسیتین می شود.

2- وجود امراض مزمن مانند ایدز، ساییدگی مفصل، امراض روده ای  مزمن و...

3- مصرف الكل ومشروبات الكلی كه سبب از بین رفتن كولین و كاهش آن در بدن می شود.

4- اختلالات گوارشی، مانند اختلال درغده پانكراس و... كه باعث اختلال درجذب كولین می شود.

5- اختلالات چربی در خون كه باعث اختلال در جذب كولین می شود.

6- در هنگام بارداری و شیردهی، میزان نیاز روزانه به كولین افزایش می یابد.

آیا می دانید كاهش میزان لسیتین در خون چه عوارض وپیامدهایی را به دنبال دارد؟

1- ریسك سرطان كبد را افزایش می دهد.

2- باعث تجمع چربی ها دركبد و تشكیل كبد چرب می شود.

3- باعث صدمه به كلیه ها می شود.

4- اختلالات متابولسیم كارنی تین ایجاد می شود( كارنی تین، كوآنزیم منتقل كننده چربی ها از سلول های چربی به داخل میتوكندری ها یا كوره های سلولی و عامل سوختن چربی ها است.)

5-  اختلال و نقصان در رشد.

6- افزایش فشار خون شریانی.

7- اختلال حافظه.

8- ناباروری.

9- اختلال و كاهش ساخته شدن گلبول های قرمز خون.

آیا می دانید چه افرادی بیشتر از بقیه به این ماده حیاتی یعنی لسیتین نیاز دارند؟

همان طور كه گفته شد همه افراد در هر سن و شرایطی نیاز به استفاده از این ماده حیاتی دارند ولی نیاز گروهی از افراد به این ماده بسیار بیشتر و بالاتر از سایر افراد جامعه است. این افراد عبارتند از:

1- بیماران مبتلا به آلزایمر( فراموشی):

دراین بیماران میزان استیل كولین مغز كاهش می یابد. بنابراین جبران كمبود این ماده برای اینگونه افراد نسبت به سایرین اهمیت بالاتری دارد و با جبران این نقصان، از طریق مصرف لسیتین و داروهای لازم می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری كرده و آن را به تعویق انداخت.

2-  بیماران دچار اختلالات حركتی:

كمبود استیل كولین می تواند باعث اختلالات حركتی هم بشود مثلاً در بیماران مبتلا به پاركینسون  یا سایر بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب و روان كه حركات غیر معمولی را از خود نشان می دهند.

3- بیماران كبدی:

همان طور كه گفته شد، این ماده در پاكسازی كبد در بیماران دچار اختلالات التهابی سلول های كبدی و اختلالات حاصل از سموم مختلف شیمیایی در بدن، بیماری های ویروسی كبدی و.. نقش مهمی بر عهده دارد. لسیتین با تحریك ترشح آنزیم های كبدی، سموم و داروها و الكل را از بین می برد و باعث خارج شدن آنها از خون می شود. از طرفی با مصرف مكمل های لسیتین می توان بیماری های ویروسی و التهابی كبد( هپاتیت) را ضعیف كرده و جلوی حملات مكرر و عود كننده آنها را گرفت.

4- بیماران مبتلا به سنگ كیسه صفرا:

تحقیقات علمی نشان داده است كه با مصرف لسیتین می توان مانع از رسوب كلسترول شد كه عامل اصلی تشكیل سنگ های كیسه صفرا است و درنتیجه تشكیل سنگ در كیسه صفرا را به تأخیرانداخت.

5- بیماران قلبی- عروقی:

مكمل های لسیتین ، قدرت آن را دارند كه تری گلیسیرید، كلسترول وLDL را درخون پایین آورده و برعكس مقدارHDL را در خون بالا ببرند ؛ با این دو نقش می توان احتمال گرفتگی عروقی( تصلب شرایین) را كاهش داد.

6- افراد الكلی:

مصرف الكل زیاد با پایین آوردن سطح كولین در كبد، باعث جمع شدن چربی در كبد شده و در نهایت با ایجاد كبد چرب همراه است.

7- خانم های باردار و شیرده:

نیاز به كولین درهنگام حاملگی ، بسیارافزایش یافته( به خصوص در ماه های آخر حاملگی) و همین مسأله نیاز بالای خانمهای باردار را به استفاده از مكمل های لسیتین نشان می دهد.

در خاتمه به طور خلاصه به

اعمال مهم لسیتین در بدن

و فواید موجود در آن به عنوان یك ماده حیاتی و ضروری اشاره می شود:

1- تقویت و آرامش اعصاب

2- افزایش حافظه

3- افزایش قدرت تمركز و پاسخگویی سریع

4- افزایش قدرت ایمنی و دفاعی در بدن

5- افزایش قوای جسمی و جنسی

6- كمك كننده در هنگام مواجهه با استرس

7- جلوگیری از فراموشی

8- كمك كننده در رفع خستگی های مزمن

9- كمك كننده در پیشگیری از رسوب كلسترول در عروق و تصلب شرایین

10- از بین بردن ترس و اضطراب های هنگام امتحان

11- جلوگیری از تشكیل سنگ های كیسه صفرا

12- ایجاد احساس آرامش و كمك در ایجاد خواب راحت

درانتها، به تمام دوستان وعزیزانی كه علاقمند به حفظ سلامتی خود و اعضای خانواده شان هستند توصیه می كنیم از لوبیای سویا به عنوان یك ماده غذایی طبیعی و سرشار از لسیتین با خواص معجزه آسا، به دفعات در هفته و به مقدار كافی استفاده كنند تا كمتر دچار بیماری، كاهش حافظه، فراموشی و عوارض حاصل از كمبود مواد حیاتی در بدن شوند.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.