تبیان، دستیار زندگی
زمانی که اقدام به خرید تلویزیون یا صفحه نمایشگر می کنید، فروشنده لیست بلندبالایی پر از اصلاحات گیج کننده جلوی روی شما قرار می دهد و ادعا می کند محصولی که به فروش می رساند تمام و کمال است. ولی به راستی معنای آن اصطلاحات را می دانید یا الکی سر تکان می دهید؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چند اصطلاح درباره تلویزیون که نمی دانید

(قسمت اول)


زمانی که اقدام به خرید تلویزیون یا صفحه نمایشگر می کنید، فروشنده لیست بلندبالایی پر از اصلاحات گیج کننده جلوی روی شما قرار می دهد و ادعا می کند محصولی که به فروش می رساند تمام و کمال است. ولی به راستی معنای آن اصطلاحات را می دانید یا الکی سر تکان می دهید؟!

چند اصطلاح درباره تلویزیون که نمی دانید

برخی از اصطلاحاتی که در این مقاله به آن می پردازیم ساده و پیش و پا افتاده است و برخی دیگر پیش رفته تر! خواندن این مقاله را تا انتها توصیه می کنیم.

اینج و اندازه صفحه

ببخشید آقا، این چند اینچه؟

مطمئنا می دانید که "چند اینچ بودن" معیاری برای سنجش اندازه صفحه نمایشگر است ولی برای محاسبه اندازه صفحه نمایش کجا را اندازه می گیرند؟ اگر تلویزیونی 40 اینچ باشد یعنی طول آن 40 اینچ است یا عرض آن؟!

برای جواب دادن به این سوال باید بگوییم هیچ کدام.

اندازه صفحه نمایش را با اندازه گیری قطر صفحه نمایش محاسبه می کنند و هر اینچ تقریبا معادل 2.5 سانتی متر است.

دانستن اندازه صفحه نمایش به همراه نسبت طول به عرض (گزینه بعدی که توضیح خواهیم داد) می تواند به شما در خرید نمایشگری که مد نظر دارید کمک کند.

نسبت طول به عرض

در همان لیست بلند بالایی که در ابتدای مقاله گفتم حتما اعدادی مثل 4:3 ، 16:9 ، 16:10 را مشاهده می کنید.

Aspect Ratio یا نسبت تصویر گزینه بسیار مهمی محسوب می شود. محاسبه آن هم از تقسیم طول به عرض بدست می آید. حالا یعنی چی؟

الزاما هرچه وسعت رنگ بیشتر باشد بر کیفیت رنگ افزوده نمی شود. نکته مهم در صفحات نمایشگر آن است که رنگ ها واقعی به نظر بیایند پس باید رنگ ها بر اساس استاندارد sRGB/ Rec. 709 مطابقت داشته باشند

به طور مثال فروشنده به شما می گوید این تلویزیون دارای نسبت تصویر 16:9 است. در واقع منظور فروشنده این است که این نمایشگر در اصل یک نمایشگر full hd است. در نمایشگرهای فول اچ دی اغلب اندازه طول 1920 و اندازه عرض 1080 است. پس با تقسیم طول بر عرض عدد 1.78 بدست می آید که معادل تقسیم 16 بر 9 است و این عدد بیانگر همان نسبت 16:9 است.

مثال دیگر نسبت 4:3 است. این نسبت بسیار رایج است و مساحت بیشتری را نسبت به نمایشگرهای عریض به کاربر عرضه می کند.

بسته به کاربردی که از محصول انتظار دارید، نسبت تصویر تلویزیونی که می خرید باید متفاوت باشد. اگر بیشتر فیلم میبیند صفحه هات با نسبت 16:9 بیشتر به دردتان می خورند ولی در سایر موارد گزینه 4:3 انتخاب بهتری خواهد بود.

PPI) Pixels Per Inch) یا تعداد پیکسل در هر اینچ

اپل در نمایشگر رتینای خود با این معیار جنجال به پا کرد. در واقع اپل از PPT به عنوان یک عنصر تبلیغاتی مهم در محصولات خود استفاده کرد و از آن به بعد این اصطلاح مهم شد.

معنی اصطلاح با دانستن آنکه مخفف چه عبارتی است واضح است ولی اعداد و ارقام آن به چه شکل است؟

برای مثال نمایشگر آیفون 4 در هر اینچ دارای 326 پیکسل است. این تعداد پیکسل در اینچ تراکم بسیار زیادی دارد بنابر این تجربه کار کردن با آیفون 4 را بی نقص جلوه می دهد.

در PPI مهم است که بدانیم محصول از چه فاصله ای قرار است استفاده شود. مثلا تبلت ها که عموما در فاصله 16 اینچی از چشم مورد استفاده قرار می گیرند اگر دارای PPIای برابر 215 باشند، برای کار کردن مناسبند.

چند اصطلاح درباره تلویزیون که نمی دانید

Color Gamut

این از آن واژه هایی است که اگر به فروشگاه ها سر بزنید بیشتر انگلیسی آن را می شنوید تا فارسی اش را. ترجمه ای که می توان برای این اصطلاح به کار برد، وسعت رنگ است.

معنی واژه مشخص است. نشانگر این است که صفحه نمایش چه وسعتی از رنگ را می تواند نشان دهد. معمولا صفحات LCD نسبت به OLED دارای وسعت رنگ کمتری هستند.

آنچه در این مورد باید حتما مورد توجه قرار بگیرد آن است که الزاما هرچه وسعت رنگ بیشتر باشد بر کیفیت رنگ افزوده نمی شود. نکته مهم در صفحات نمایشگر آن است که رنگ ها واقعی به نظر بیایند پس باید رنگ ها بر اساس استاندارد sRGB/ Rec. 709 مطابقت داشته باشند.

زاویه دید بیش از 170 درجه

این اصطلاح را در اغلب نمایشگرها اعم از تلویزون، مانیتور، تبلت و گوشی می بینید. این عدد نشان دهنده این است که اگر با زاویه ی دید 170 درجه نسبت به صفحه نمایش بنشینید با کیفیت قابل قبولی می توانید آن را ببینید.

کمی فکر کنید.

170 درجه فقط 10 درجه کمتر از 180 درجه است. در واقع مثل این است که شما  موازی تلویزیون نشسته باشید و کمی گردن خود را به سمت نمایشگر کج کرده باشید! در چنین حالتی تصویر آنقدر کوجک است که اصلا کیفیت تصویر هیچ اهمیتی ندارد. اصلا چیزی نمی بینید!

از طرفی حتی در بهترین نمایشگرهای با زاویه دید بیش از 30 درجه، با افت 50 درصدی کنتراست و رو به رو می شوید. بنابراین بهتر زاویه دید را از معیارهای خود حذف کنید. زیرا بالا بودن آن معیار خوبی برای انتخاب نمایشگر نمی باشد. آنچه مهم است این است که در زاویه های دیدی که معمولا اتفاق می افتاد (مثلا 30 درصد تا 90 درصد) چقدر دچار افت کیفیت می شویم.

    ادامه دارد...

فاطمه مجدآبادی

بخش دانش و زندگی تبیان


ترجمه ای آزاد از مقاله 16 Misleading Display Specs and What They Really Mean