تبیان، دستیار زندگی
جالب این جاست که یکی از آزمایش های پس از ظهور برای مردم آن عصر، همین نحوه ی قضاوت است. برخی که به علم امام باور ندارند، وقتی قضاوت ایشان را می بینند، کم می آورند! برخی به علم امام شک می کنند و برخی به عدالت ایشان و همین که این اتفاق افتاد، از ورطه ی مؤمنا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قضاوت داوودی

قضاوت

این روزها در گوشه گوشه ی جهان، قوانین مختلفی ایجاد شده است که بر پایه ی آن، قاضی هر کشوری، شیوه ای برای قضاوت کردن دارد. مثلاً در برخی کشورها قاضی برای جمع کردن دلیل، خودش اقدام می کند، در برخی کشورها، شهادت شهود پذیرفته نمی شود و در برخی دیگر قاضی، فقط داور پرونده است و دلایل را پلیس جمع آوری می کند. در کشورهای اسلامی، قاضی باید مطابق اسلام عمل کند. داور مسلمان، باید مجتهد باشد و بر اساس فقه و قانون کشورش عمل کند.

برخی از احکام اسلامی، جدید است. مثلاً لقاح مصنوعی، نماز خواندن در هواپیما و فرزند خواندگی. در چنین شرایطی فقیهان، با مراجعه به اصول اسلامی، به حکمی ظاهری دست می یابند و مقلّدین آنها، مکلف اند که آن احکام را رعایت نمایند. هرچند شاید حکمی که به دست می آید با حکم حقیقی تفاوت داشته باشد، ولی از آنجایی که در غیبت به سر می بریم به دستور خود امام عصر (عج) باید به راویان حدیث آن حضرت مراجعه کنیم که همان مراجع تقلیدند.

در زمان ظهور، قوانین مملکتی و احکام ظاهری، وضعیتی غیر از امروز خواهد داشت. نمی توان گفت کدام حکم ثابت می ماند و کدام تغییر می کند. ولی از روایات بر می آید که قوانین اسلامی نیز به خاطر شرایط استثنایی آن زمان، تغییر می کند.

قضاوت در عصر ظهور

اگر امروز یک قاضی اسلامی برای صدور حکمی، چندین و چند شاهد را بارها به دادگاه فرا می خواند، در زمان حضرت مهدی (عج) این گونه نیست. از آنجایی که امام، علم غیب می داند، و خودش ملاک تشخیص حق و باطل است، به درستی، گناه کار را از ستم دیده باز می شناسد. قضاوتی که امام زمان (عج) بر اساس آن داوری می کنند، قضاوت داوودی است. حضرت داوود (علیه السلام) بر اساس علمی که از خدا آموخته بودند، میان مردم داوری می کردند.

جالب این جاست که یکی از آزمایش های پس از ظهور برای مردم آن عصر، همین نحوه ی قضاوت است. برخی که به علم امام باور ندارند، وقتی قضاوت ایشان را می بینند، کم می آورند! برخی به علم امام شک می کنند و برخی به عدالت ایشان و همین که این اتفاق افتاد، از ورطه ی مۆمنان مستحکم خارج می شوند و حتی برخی از دین بیرون می آیند و به همین علت به حکم امام، گردن زده می شوند

امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «قائم آل محمد، به حکم داوود و سلیمان داوری می کند یعنی از مردم شاهدی نمی خواهد.» (1)

جالب این جاست که یکی از آزمایش های پس از ظهور برای مردم آن عصر، همین نحوه ی قضاوت است. برخی که به علم امام باور ندارند، وقتی قضاوت ایشان را می بینند، کم می آورند! برخی به علم امام شک می کنند و برخی به عدالت ایشان و همین که این اتفاق افتاد، از ورطه ی مۆمنان مستحکم خارج می شوند و حتی برخی از دین بیرون می آیند و به همین علت به حکم امام، گردن زده می شوند. (2)

قوانین فقهی بر هم می ریزند

پیش از ظهور حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه) در هیچ زمان، به جز مدت کوتاه حکومت امیرالمۆمنین (علیه السلام)، احکام اسلامی به طور کامل پیاده نمی شد. در عصر ظهور، تک تک احکام، مو به مو اجرا می شود. مثلا در زمان امام باقر (علیه السلام)، مردم از ایشان پرسیدند که نماز خواندن در اتاقی که در و دیوار آن تصویر است اشکال دارد یا خیر؟ امام هم که از محدودیت های عصر خویش با خبر بودند، چنین پاسخ دادند: «آن را خوش نمی دارم ولی در روزگار شما اشکالی ندارد. وقتی که آن امام عدل ظهور کند خواهید دید با آن چه برخوردی خواهد داشت.» (3)

امام صادق (علیه السلام) فرمودند: قائم آل محمد، به حکم داوود و سلیمان داوری می کند یعنی از مردم شاهدی نمی خواهد

جالب این جاست که برخی از احکام حلال و حرام در زمان حضرت، به دست خود حضرت تغییر می کند. امام صادق (علیه السلام) درباره ی اینکه بازگرداندن امانات حتی به کافر در زمان حضرت مهدی (عج) واجب است، فرمودند: «...او در آن زمان، بعضی چیزها را حلال یا حرام خواهد کرد.» (4)

در چنین شرایطی است که هر کسی به حق خود می رسد و در حق هیچ کس ستمی روا نمی شود. به قول پیامبر اکرم (ص): «...او حق هر کسی را به او می دهد.» (5)

پی نوشتها:

1. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 13، ص 183

2. همان، ص 200

3. همان، ص 196

4. عاملی، حسن بن حر، وسائل الشیعه، ج 2، ص 681

5. همان، ج3، ص 435

بخش مهدویت تبیان


منبع: صدر، محمد، تاریخ پس از ظهور، صص 487 – 495

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.